Enkel och nyttig tonfiskröra

10 minuter
149 kcal

80-talsklassikern är tillbaka – här får du en tonfiskröra i en nyttig och god version med rödlök, röd paprika och dill. Vi serverar också massor av inspiration och tips till hur du kan laga, variera och använda tonfiskröra.

Två wraps med tonfiskröra.

TONFISKRÖRA – Älskar du också tonfiskröra? Testa vår version som är nyttig, god och kan göras på några minuter.

© wichmann+bendtsen

Tonfiskröra med rödlök och dill

Idag finns tonfiskröra i många olika versioner, och självklart har vi på I FORM också ett tips på en nyttig, enkel och god tonfiskröra. Vår version är gjord på grekisk yoghurt, rödlök, röd paprika och dill. En säker succé, tycker vi själva i alla fall.

10 minuter
149 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl grekisk yoghurt, 2 %, eller kvarg
  • 2 tsk ketchup
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 msk dill
  • 1 burk tonfisk i vatten

Så här gör du tonfiskröra

  • Rör ihop grekisk yoghurt med ketchup, senap, salt och lite peppar
  • Skär paprika och rödlök i små tärningar, klipp dillen fint och vänd ner i dressingen
  • Häll av tonfisken och kläm den i handen så att röran inte blir blaski
  • Vänd ner tonfisken i dressingen och ställl röran i kylskåpet eller servera

Tonfiskröran kan eempelvis serveras i hemgjorda äggwraps – dem hittar du receptet på här


Tonfiskröra är en favorit hos många. I baguette, på bakad potatis och till pasta.

Det finns förmodligen många anledningar till att tonfiskröran har blivit så populär, men för det första är den väldigt god, och så är den enkel att göra – den tar bara ett par minuter att röra ihop.

Vi ger dig inspiration till hur du kan laga, variera och använda tonfiskröran.

Läs mer om tonfiskröra:

1 Är tonfiskröra nyttigt?


Det beror helt på vilket recept du använder. Använder du I FORMs recept med grekisk yoghurt är svaret ja. Använder du ett av de klassiska och väldigt populära recepten med smör och creme fraiche blir rätten klart mindre nyttig.

En liten kula smör till tonfiskmousse

Tonfiskmousse med smör

Klassiskt recept med smör:

315 kcal

per 100 g

En liten skål med yoghurt

Tonfiskröra med grekisk yoghurt

I FORMs recept med grekisk yoghurt:

82 kcal

per 100 g

2 Tonfiskröra med ägg


Ägg och tonfisk är en väldigt bra kombination. och om du har hackade ägg i din tonfiskröra blir den dessutom mer matig och passar väldigt bra i både den bakade potatisen och på smörgåsen, eller varför inte till en sallad?

Tonfiskröra med ägg

Tonfiskröra med ägg

Använd vårt grundrecept på tonfiskröra, och tillsätt ett hackat, hårdkokt ägg som du rör ner i slutet. Du kan också välja att äta tonfiskröran som den är till två kokta ägg, en enkel och god lunch!

3 Ska jag göra tonfiskröra med eller utan smör?


Du bestämmer såklart själv. Men om du frågar oss röstar vi för en tonfiskröra utan smör.

För det första tycker vi att det är gott och har en lite fräschare smak. För det andra ska vi inte äta så mycket mättat fett (som smör innehåller mycket av), eftersom det kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

4 Kan man frysa tonfiskröra?


Generellt kan du frysa tonfiskröra – både med och utan gelatin. Det finns dock många olika varianter, så om du ska göra en stor portion till en kommande fest kan du testa att frysa en liten provportion först.

Tonfiskröra kan hålla sig ett par dagar i kylskåpet, så som alternativ till frysen kan du välja att göra tonfiskröran dagen innan du ska äta den.

I FORMs recept på tonfiskröra kan frysas, men både rödlök, paprika och dill tappar lite smak i frysen, så tillsätt dem gärna först efter upptiningen.

5 Hur länge håller sig tonfiskröra i kylen?


Tonfiskröra kan hålla sig 2-3 dagar i kylskåpet. Har du gjort mer än du kan äta inom ett par dagar kan du frysa ner det.

Har din tonfiskröra varit utanför kylskåpet, och t ex stått på en buffé i en timme eller mer ska du inte ställa den i kylen utan kasta den.

För att undvika matsvinn kan du ev börja med en mindre portion tonfiskröra på buffébordet och fylla på från kylskåpet i takt med att den blir uppäten.

6 Ska jag använda tonfisk i vatten eller tonfisk i olja till tonfiskröra?


Det väljer du själv. Det är mer smak i tonfisk i olja, men det är också nästan dubbelt så många kalorier. Väljer du tonfisk i vatten kan du krydda mer för att kompensera för smaken.

Om du väljer tonfisk i olja, så välj burkar med olivolja istället för t ex solrosolja.

Kalorier i tonfisk på burk

en dåse tun i olie
  • 1 burk tonfisk i olja:

    283 kcal

  • 1 burk tonfisk i vatten:

    150 kcal

Burk med 140 g tonfisk

7 Hur gör jag min tonfiskröra nyttigare?


Det är superenkelt att göra en nyttigare version av tonfiskröra. Se här, hur du med små justeringar kan öka hälsovärdet.

Har du ett klassiskt recept på tonfiskröra, ligger den största hälsovinsten i att byta ut en eller flera av receptets feta mejeriprodukter mot en mager. Därmed får du mindre av det onyttiga mättade fettet och färre kalorier.

Tunmousse med avocado anrettet på tallerken

TUNMOUSSE – Gott och nyttigt: tonfiskröra med röd paprika, rödlök och ärtor och serverad med avokado.

Så här gör du din tonfiskröra nyttigare

  • Ut med: Smör, creme fraiche,majonäs, grädde eller färskost.

  • In med: Grekisk yoghurt, kvarg eller keso.

Du kan också göra din tonfiskröra nyttigare genom att tillsätta färska örter och finhackade grönsaker. Det ger samtidigt din tonfiskröra mer smak, vacker färg och mer att tugga på.

  • Grönsaker till din tonfiskröra: Röd eller gul paprika, rödlök, avokado, vårlök, kapris, chili, ärtor eller majs.

  • Färska örter till din tonfiskröra: Dill, gräslök, krasse eller basilika.

8 Hur kan jag använda tonfiskröra?


Tonfiskröra är godast ihop med något. Är du osäker på hur du ska servera den goda röran får du inspiration här.

  • Som förrätt
    Lägg upp en klick tonfiskröra på tallriken, t ex med räkor och skivad avokado. Kvarna lite peppar över och servera. Du kan också välja att servera tonfiskröran i halva paprikor eller halva avokador.

  • Som tilltugg
    Servera tonfiskröran på små trekanter av rostat bröd eller i små salladsblad. Servera med färska örter och syltad rödlök.

    • Testa I FORMs tonfiskmousse med räkor som är serverad i spröda salladsblad – se receptet här
  • På buffén
    Lägg tonfiskröran på ett stort fat, strö över hackad rödlök och massa färska örter, t ex krasse. Ställ en korg med skuren baguette bredvid.

  • I wraps
    Använder du färdigköpta wraps kan du göra middag på 10 minuter. Värm dina wraps, placera finskuren kål, tonfiskröra och halva körsbärstomater på din wrap, vik eller rulla och servera. Wraps är också goda i en matlåda, men då ska du isolera tonfiskröran från själva wrappen, t ex med stora kålblad, så att tonfiskröran inte gör din wrap blöt.

  • På en macka
    Tonfiskröran är god på en macka, t ex till lunch. Ska du ha med dig den i matlådan så se till att salladsbladen isolerar tonfiskröran från brödet. Annars riskerar du att brödet blir blött.

  • På spenatvåfflor
    Gör du matvåfflor ibland? Då tycker vi att du ska testa att lägga tonfiskröra på din våffla och lägga dina favoritgrönsaker på toppen.

  • På rågbröd
    Enkelt, men gott och mättande: rågbröd med tonfiskröra och lite grönsaker på toppen, t ex avokado, tomat eller röd paprika. Är du extra hungrig? Koka ett ägg och skiva på eller ät till.

Sandwich med tunmousse
© wichmann+bendtsen

9 Är det onyttigt att äta för mycket tonfisk?


Älskar du tonfisk, ska du vara uppmärksam på att färsk och fryst tonfisk kan innehålla mycket kvicksilver eftersom de är stora rovfiskar som äter andra fiskar. Därför finns det vissa grupper som ska undvika att äta tonfisk för ofta.

Tonfisk på burk innehåller, enligt Livsmedelsverkets mätningar, inte lika mycket kvicksilver och därför bedömer Livsmedelsverket att konserverad tonfisk går bra att äta 2-3 gånger i veckan. Det är en mager och proteinrik råvara.

Läs också: Tonfisk - populär och problematisk

Ta det lite lugnt med tonfisk om du tillhör en av dessa grupper:

  • Barn under 3 år: Undvik att äta färsk tonfisk.

  • Barn i åldern 3-14 år samt gravida och ammande: Ät färsk eller fryst tonfisk max 2-3 gånger per år. Det gäller även sushi med tonfisk.

10 Serverar man dressing till tonfiskröra?


Det kan du göra, men det är inte nödvändigt eftersom tonfiskröran är krämig i sig själv. Älskar du dressing får du här ett bra recept.

En lille skål dilddressing til tunmousse

Dilldressing till tonfiskröra

5 minuter
111 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 Personer

  • 1 msk dill
  • 1 dl grekisk yoghurt, 2 %
  • 1 msk majonäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 nypa havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Hacka dill fint
  • Rör ihop alla ingredienser till en dressing
  • Smaka av

Artikeln publicerades i I FORM nr. 06/2023