Tonfiskröra är en favorit hos många. I baguette, på bakad potatis och till pasta.
Det finns förmodligen många anledningar till att tonfiskröran har blivit så populär, men för det första är den väldigt god, och så är den enkel att göra – den tar bara ett par minuter att röra ihop.
Vi ger dig inspiration till hur du kan laga, variera och använda tonfiskröran.
Läs mer om tonfiskröra:
Det beror helt på vilket recept du använder. Använder du I FORMs recept med grekisk yoghurt är svaret ja. Använder du ett av de klassiska och väldigt populära recepten med smör och creme fraiche blir rätten klart mindre nyttig.
Ägg och tonfisk är en väldigt bra kombination. och om du har hackade ägg i din tonfiskröra blir den dessutom mer matig och passar väldigt bra i både den bakade potatisen och på smörgåsen, eller varför inte till en sallad?
Du bestämmer såklart själv. Men om du frågar oss röstar vi för en tonfiskröra utan smör.
För det första tycker vi att det är gott och har en lite fräschare smak. För det andra ska vi inte äta så mycket mättat fett (som smör innehåller mycket av), eftersom det kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Generellt kan du frysa tonfiskröra – både med och utan gelatin. Det finns dock många olika varianter, så om du ska göra en stor portion till en kommande fest kan du testa att frysa en liten provportion först.
Tonfiskröra kan hålla sig ett par dagar i kylskåpet, så som alternativ till frysen kan du välja att göra tonfiskröran dagen innan du ska äta den.
I FORMs recept på tonfiskröra kan frysas, men både rödlök, paprika och dill tappar lite smak i frysen, så tillsätt dem gärna först efter upptiningen.
Tonfiskröra kan hålla sig 2-3 dagar i kylskåpet. Har du gjort mer än du kan äta inom ett par dagar kan du frysa ner det.
Har din tonfiskröra varit utanför kylskåpet, och t ex stått på en buffé i en timme eller mer ska du inte ställa den i kylen utan kasta den.
För att undvika matsvinn kan du ev börja med en mindre portion tonfiskröra på buffébordet och fylla på från kylskåpet i takt med att den blir uppäten.
Det väljer du själv. Det är mer smak i tonfisk i olja, men det är också nästan dubbelt så många kalorier. Väljer du tonfisk i vatten kan du krydda mer för att kompensera för smaken.
Om du väljer tonfisk i olja, så välj burkar med olivolja istället för t ex solrosolja.
Det är superenkelt att göra en nyttigare version av tonfiskröra. Se här, hur du med små justeringar kan öka hälsovärdet.
Har du ett klassiskt recept på tonfiskröra, ligger den största hälsovinsten i att byta ut en eller flera av receptets feta mejeriprodukter mot en mager. Därmed får du mindre av det onyttiga mättade fettet och färre kalorier.
Tonfiskröra är godast ihop med något. Är du osäker på hur du ska servera den goda röran får du inspiration här.
Som förrätt
Lägg upp en klick tonfiskröra på tallriken, t ex med räkor och skivad avokado. Kvarna lite peppar över och servera. Du kan också välja att servera tonfiskröran i halva paprikor eller halva avokador.
Som tilltugg
Servera tonfiskröran på små trekanter av rostat bröd eller i små salladsblad. Servera med färska örter och syltad rödlök.
- Testa I FORMs tonfiskmousse med räkor som är serverad i spröda salladsblad – se receptet här
På buffén
Lägg tonfiskröran på ett stort fat, strö över hackad rödlök och massa färska örter, t ex krasse. Ställ en korg med skuren baguette bredvid.
I wraps
Använder du färdigköpta wraps kan du göra middag på 10 minuter. Värm dina wraps, placera finskuren kål, tonfiskröra och halva körsbärstomater på din wrap, vik eller rulla och servera. Wraps är också goda i en matlåda, men då ska du isolera tonfiskröran från själva wrappen, t ex med stora kålblad, så att tonfiskröran inte gör din wrap blöt.
På en macka
Tonfiskröran är god på en macka, t ex till lunch. Ska du ha med dig den i matlådan så se till att salladsbladen isolerar tonfiskröran från brödet. Annars riskerar du att brödet blir blött.
På spenatvåfflor
Gör du matvåfflor ibland? Då tycker vi att du ska testa att lägga tonfiskröra på din våffla och lägga dina favoritgrönsaker på toppen.
På rågbröd
Enkelt, men gott och mättande: rågbröd med tonfiskröra och lite grönsaker på toppen, t ex avokado, tomat eller röd paprika. Är du extra hungrig? Koka ett ägg och skiva på eller ät till.
Älskar du tonfisk, ska du vara uppmärksam på att färsk och fryst tonfisk kan innehålla mycket kvicksilver eftersom de är stora rovfiskar som äter andra fiskar. Därför finns det vissa grupper som ska undvika att äta tonfisk för ofta.
Tonfisk på burk innehåller, enligt Livsmedelsverkets mätningar, inte lika mycket kvicksilver och därför bedömer Livsmedelsverket att konserverad tonfisk går bra att äta 2-3 gånger i veckan. Det är en mager och proteinrik råvara.
Läs också: Tonfisk - populär och problematisk
Det kan du göra, men det är inte nödvändigt eftersom tonfiskröran är krämig i sig själv. Älskar du dressing får du här ett bra recept.
Artikeln publicerades i I FORM nr. 06/2023