Grön gröt fick Rikkes mage i balans
I många år led Rikke Nygaard Petersen av uppblåsthet och förstoppning. Sedan snubblade hon över ett recept på grön gröt, började äta den varje dag och plötsligt försvann hennes symtom.
I många år led Rikke Nygaard Petersen av uppblåsthet och förstoppning. Sedan snubblade hon över ett recept på grön gröt, började äta den varje dag och plötsligt försvann hennes symtom.
"Det började när jag blev intresserad av kål och ville ta reda på varför den var så nyttig. Då stötte jag på gröten, och det lät ganska intressant."
Så beskriver 57-åriga Rikke Nygaard Petersen det. Direkt efter att hon upptäckt receptet och fenomenet köpte hon ingredienserna till sin första gröna gröt.
Men upplevelsen blev inte riktigt som förväntat.
Läs också: Lär dig att äta sunt – för alltid
"Det var som att äta gräs. Jag visste direkt att jag aldrig någonsin skulle äta det igen", säger Rikke Nygaard Petersen.
Men hon åt det igen.
Faktum är att hon har ätit det varje dag i fyra månader. Hon har dock modifierat receptet lite – och nu njuter hon av gröten.
Läs också: Cancern lärde Morten att älska grön gröt
Rikke Nygaard Petersen känner tydligt att gröt är bra för hennes kropp.
Hennes matsmältning har förbättrats avsevärt sedan hon gjorde den populära gröten till en regelbunden del av sin dagliga rutin.
”Jag brukade lida av uppblåsthet och var ofta lite förstoppad. Nu känns min mage lugnare och mer stabil, vilket är riktigt skönt”, säger Rikke Nygaard Petersen.
De mixade grönsakerna ger henne generellt en känsla av välbefinnande, och hon är spänd på att se vad gröt kan göra för henne på lång sikt.
"För mig är det också ett litet experiment, och jag ser fram emot att se om det kommer att dyka upp fler fördelar än de jag redan upplever", säger Rikke Nygaard Petersen.
Medan många börjar dagen med grön gröt är det annorlunda för Rikke Nygaard Petersen. Hon fastar 16 timmar om dagen och äter därför alltid gröten efter lunch.
Läs också: Fasta i 16 timmar – så fungerar 8:16
Hon lagar den varje dag, så det tar lite tid – men hon gör det enkelt för sig själv genom att främst använda frysta grönsaker.
"Jag använder nästan uteslutande frysta grönsaker. Särskilt grönkål, eftersom det tar för lång tid att hacka", förklarar Rikke Nygaard Petersen.
Förutom grönkål, som alltid finns i skålen, gillar hon att använda spenat, avokado, broccoli, morötter och gurkmeja. Hon använder också alltid kefir eller kvarg för att ge gröt en krämig konsistens.
"För att komma bort från grässmaken lägger jag också till kiwi, banan, blåbär och ibland jordgubbar. Men grönt dominerar alltid, och jag lägger till mer och mer grönt ju mer äventyrlig jag blir”, säger Rikke Nygaard Petersen.
(Du hittar professor Oluf Borbye Pedersens originalrecept nedan 👇)
Trots att hon beskriver sitt första möte med grön gröt som en "riktig chock", är den här för att stanna i hennes liv.
Både för att hon faktiskt gillar den nu, men också för att hon är säker på att den gör henne mycket gott.
"Det är en investering i min hälsa. Om man kan göra något för sig själv, så ska man göra det", säger Rikke Nygaard Petersen.