Därför bör du börja dagen med professorns gröna gröt

Vilka är fördelarna med grön gröt? Här är de 9 främsta skälen att äta professorns favoritfrukost – några av dem är ganska överraskande.

Grön gröt med broccoli, grönkål och spenat

PROFESSORN dekorerar alltid sin gröna energigröt med toppings och har en frys full av frysta ekologiska bär i små påsar.

© wichmann+bendtsen

Var ska vi börja ...? Det finns otaliga fördelar med att börja dagen med professorns gröna energigröt. Vi bad professor Oluf Borbye Pedersen, mannen bakom denna populära frukost, att identifiera de nio viktigaste fördelarna.

1 Bättre matsmältning


Den gröna gröten är full av kostfiber, som främjar god matsmältning, hjälper dig att undvika förstoppning och håller magen lugn.

2 Större mättnadskänsla


Det höga fiberinnehållet i gröten är otroligt mättande.

3 Förbättrad ämnesomsättning


I en ny upptäckt har forskare under ledning av Oluf Borbye Pedersen funnit att vissa tarmbakterier producerar hormonliknande molekyler som ökar fettförbränningen och sänker blodsockernivån. De kallas RORDEP1 och RORDEP2 och fungerar på samma sätt som ett besök på gymmet.

4 Starkare ben


Grön gröt i sig innehåller en mängd vitaminer. Som om det inte vore nog producerar tarmbakterierna som du matar med grön gröt B- och K-vitaminer samt ett antal gallsyror som vi inte kan producera själva och som är viktiga för upptaget av bland annat vitamin K och D. Dessa vitaminer hjälper till att bygga upp benstommen och förebygger benskörhet.

Eftersom grönsaker och frukt innehåller organiska syror (oxalsyra, vinsyra, äppelsyra och citronsyra) rekommenderar Oluf Borbye Pedersen dock att man äter en stor portion kalciumrik kefir eller kvarg varje dag.

5 Balanserat immunsystem


När du äter mycket grönsaker får du mer goda bakterier i tarmen. De kan omvandla växtämnen som flavonoider och polyfenoler (ofta kallade antioxidanter) så att kroppen lättare kan ta upp dem. Detta gör att de hälsosamma ämnena från grönsakerna bättre når kroppens celler och stärker ditt immunförsvar.

6 Antiinflammatorisk effekt


Ungefär hälften av alla vuxna har kronisk inflammation i kroppen utan att veta om det. Detta kallas även steril inflammation och orsakas av faktorer som dålig kost (brist på grönsaker, för mycket ultrabearbetade livsmedel, godis, läskedrycker som cola och för mycket kött från fyrbenta djur), för lite fysisk aktivitet och rökning.

Inflammation är inte ofarligt. Det orsakar skador på tarmväggen, som blir "läckande". Inflammation verkar vara början på många vanliga sjukdomar. De hälsofrämjande tarmbakterierna som livnär sig på växtfibrer från till exempel grön gröt omvandlar kostfiber till kortkedjiga fettsyror, som gör tarmen tät och robust.

7 Pigg och frisk hjärna


De kortkedjiga fettsyror som tarmbakterierna producerar från fiberinnehållet i grönsaker bidrar till att generera fler humörhöjande signaler. Dessutom minskar de inflammationsnivån i hjärnan, vilket bidrar till att förebygga demens.

8 Inflammationsdämpande effekt


Hälsofrämjande tarmbakterier bildar så kallade antimikrobiella peptider, som är en sorts naturligt antibiotikum som kan bekämpa sjukdomsalstrande bakterier.

9 Kanske bättre medicinsk behandling


Ny forskning tyder på att en rik och varierad tarmflora också kan göra behandlingar mot cancer och artrit mer effektiva.

KÄLLA: Oluf Borbye Pedersen, professor i human molekylär metabolism vid Köpenhamns universitet och forskningschef vid Gentofte sjukhus och Novo Nordisk Foundation Centre for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns universitet.