Håll dig frisk med professorns gröna energigröt

Läs vår exklusiva intervju med professorn bakom grön gröt och se om du är en av dem som har särskilt stor nytta av att äta mixade grönsaker till frukost.

ingredienser till grön gröt

GRÖN GRÖT – har varit professorns favoritfrukost i 37 år.

© wichmann+bendtsen

Gillar du inte grönsaker? GRATTIS!

Det säger professor Oluf Borbye Pedersen. Förklaringen? Vi återkommer till det senare i artikeln.

Hemma hos Oluf

I köket hänger en mixerformad julgranskula med grönt glitter inuti, som han fick av sitt yngsta barnbarn vid hans och hans frus nyligen firande guldbröllopsdag. Grön gröt serverades också till övernattningsgästerna dagen efter festligheterna. Och det är ingen slump.

Professorns viktigaste prestation

Enligt det oberoende amerikanska analysinstitutet Clarivate Analytics är Oluf Borbye Pedersen en av världens mest betydelsefulla och inflytelserika forskare. Den 31 juli 2025 publicerade han återigen banbrytande forskningsresultat i en av världens ledande vetenskapliga tidskrifter, Nature Microbiology. Revolutionerande forskning som i förlängningen kan leda till livräddande medicin.

Tidigare har han och hans forskarteam visat att intensiv behandling med läkemedel och livsstilsförändringar kan förlänga livet för personer med typ 2-diabetes med åtta år.

Men enligt honom är detta kanske inte det viktigaste han har gjort för folkhälsan.

Istället är det för att inspirera dig, mig och många andra att börja dagen med grönsaker. Helst massor av dem – och att göra dem lätta att äta: mixade till en grön gröt. Du har kanske läst i de officiella kostråden att du bör äta minst 500 gram frukt och grönsaker om dagen, men det kan vara lite svårt att förhålla sig till den mängden. Att blanda en rejäl portion grönsaker på morgonen är däremot lätt att förstå.

Läs också: Marc ville gå ner i vikt: Det här hände när han började äta grön gröt varje morgon

Grön gröt har blivit så populär att en fan av den gröna frukosten har skapat en Facebook-grupp som för närvarande har mer än 10 000 medlemmar.

”Det finns inget magiskt med grön energigröt, men det fungerar. Det ger dig energi!”
— Oluf Borbye Pedersen

Vid 80 års ålder gör Oluf och hans internationella forskarteam fortfarande vetenskapliga genombrott. Så kanske finns det trots allt lite magi i denna mycket speciella frukost som har blivit vardagsmat.

Vi besöker professorn för att prata om hur hans och hans frus frukost under 37 år har utvecklats till en nationell skatt, och varför han rekommenderar att du börjar äta den idag, om du inte redan gör det.

1 Vad tycker du om att grön energigröt har blivit en så stor succé?


”Det är jättebra för folkhälsan!

Jag tror att en av anledningarna till dess framgång är att jag ger ett relativt enkelt recept. En annan anledning är att fler människor har insett hur viktigt mikrobiomet är för att förebygga kroniska sjukdomar.

Du kan göra något bra för din hälsa genom att börja dagen med en rejäl portion grönsaker.”

2 Kan man inte bara tugga i sig massa grönsaker?


”Ja, absolut. Det viktigaste är att du äter mycket växtbaserade livsmedel. Helst 30 olika sorter under en vecka.
Koststudier visar att de flesta vuxna bara äter 200–300 gram grönsaker och frukt per dag.
För många människor skulle det därför vara en bra idé att ta en genväg genom att mixa en stor portion grönsaker.

Mixern gör också kostfibrerna i grönsaker mer tillgängliga för de många enzymerna i tarmbakterierna, så att fibrerna omvandlas till nyttiga ämnen som smörsyra.

Själv äter jag 1 kilo grönsaker om dagen. Hälften av dem går ner på morgonen i form av mixad grön gröt.

3 Vilken mixer använder du själv?


”Jag sliter ut en mixer på ungefär två år, oavsett vilken jag köper. En kraftfull mixer är SÅ viktig. Du klarar dig inte med en liten stavmixer om den måste mala ett halvt kilo grönsaker varje morgon. Just nu har vi en Sage Super Q-mixer, men Vitamix Ascent, KitchenAid och Wilfa har också utmärkta mixers.”

4 Vad gör man om man inte gillar grönsaker?


”Om du inte gillar grönsaker vill jag säga ett stort grattis! Det är fantastiskt. Du är en av de riktigt lyckliga.

Du kommer att få de största hälsofördelarna av att börja äta grön gröt. Det är en riktig jackpot. Börja nu och vänta inte tills du kanske har utvecklat en kronisk sjukdom.

Ge det några månader. När du matar de hälsofrämjande tarmbakterierna som älskar grön energigröt kommer det att bli fler av dem, och baserat på vår erfarenhet med försöksdjur kommer de att skicka signaler till belöningscentret i din hjärna, så att du så småningom kommer att börja älska växtbaserad mat så mycket att du inte vill vara utan den.”

Är det lika bra att laga gröt i en annan färg?


”Variation är bra, för det är så man bygger upp en stark mikrobiom. Gröt behöver inte alls vara grön. Personligen har jag ätit otaliga olika sorters blandad gröt.

Mitt arbete innebär mycket resande, och det första jag gör efter att ha checkat in på hotellet är att fråga efter kocken så att de kan fylla mig med energigröt nästa morgon i restaurangen.
Under åren har detta resulterat i en enorm variation av energigröt och smakupplevelser.

Läs också: Prova vår underbara orange version av den gröna gröt

Grön gröt med morot, gurkmeja och blomkål

BLOMKÅL är bra att använda som bas i en grön gröt som inte ska vara grön och inte ska se ut som en lerpöl.

© wichmann+bendtsen

5 Är frysta grönsaker lika bra att använda som färska?


”Detta har aldrig studerats specifikt i relation till tarmmikrobiomet, men jag antar att det skulle vara lika bra.

Personligen tycker jag att gröt smakar bäst med färska grönsaker, men det viktigaste är att äta den. Om det är lättare för dig att använda frysta grönsaker och bär, så är det det du ska göra.

Många lagar en stor sats på helgen som räcker hela veckan och fryser in den i dagliga portioner, som sedan kan tinas i kylskåpet över natten.”

6 Är grön gröt lämplig för viktminskning?


”Grön gröt är inte avsedd för viktminskning. Om du går ner i vikt genom att införa den som en regelbunden ritual beror på vad du äter resten av dagen.

Lågkolhydratentusiaster har varit lite kritiska till det eftersom gröt huvudsakligen består av kolhydrater. Kolhydraterna i grön gröt är dock av den komplexa sorten, som är mycket mättande.

För att få extra protein tillsätter många 3–5 matskedar hampafrön, ärtmjöl eller edamamebönor med skida innan de mixar grönsakerna.

Andra föredrar att tillsätta proteinrik kvarg.

Du hittar vår proteinrika version av grön gröt här

Läs också: Proteinrik grön energigröt

Måste grön energigröt ätas på morgonen för att vara effektiv?


”Inte alls! Du kan äta grön gröt när som helst på dagen. Om du lagar den till middag eller lunch kan du anpassa ingredienserna och tillbehören så att den smakar mer som en middagsrätt.”

7 Vad betyder grön gröt för dig personligen?


”I mer än 37 år har det varit en enorm daglig energikick.

Jag är övertygad om att detta är en av anledningarna till att jag, efter 53 år som läkare och forskare, fortfarande har drivkraften och glädjen att bidra med ny kunskap till hälsovetenskapen.

Samtidigt har jag energi och tid för min tre generationer stora familj på 15 personer och de saker vi gör tillsammans under veckan och året.

Jag har aldrig riktigt kunnat stava ordet "pension", så just nu arbetar jag intensivt med att undersöka vad som händer när friska försökspersoner får vissa nyupptäckta bakterier.

Bakterier som producerar några av de proteiner som den senaste forskningen inom området har visat är viktiga för fettförbränning, blodsocker och aptit. Målet är att det på sikt ska bli möjligt att köpa en sorts probiotisk tablett som förebygger till exempel fetma och diabetes.

På sikt är förhoppningen att utnyttja produktionen från dessa tarmbakterier för att tillverka läkemedel som kan användas vid behandling av hjärt-kärlsjukdomar, fetma, diabetes och benskörhet.

Oluf Borbye Pedersen

OLUF BORBYE PEDERSEN – har i flera år studerat tarmbakteriernas påverkan på kropp och själ.

Bra att veta innan du börjar

Innan du börjar förbereda grönsakerna och använda din mixer finns det tre saker som professorn råder dig att tänka på:

1. God kökshygien
Tvätta händerna innan du börjar. Skölj grönsakerna noggrant under rinnande vatten och låt aldrig gröt stå i rumstemperatur i mer än 15 minuter. Även om jordbakterierna som finns kvar på grönsakerna oftast är neutrala eller nyttiga, kan det finnas några skadliga bakterier som förökar sig mycket snabbt och kan orsaka diarré.

Samtidigt omvandlas nitraten i grönsakerna till nitrit, vilket kan orsaka förgiftning. Placera därför gröt i kylskåpet om den inte äts omedelbart. Den kan förvaras i kylskåpet i 24 timmar.

2. Koka upp bären
Om du använder bär från utlandet som topping (särskilt bär från Marocko och Egypten) måste de kokas, eftersom de kan ha gödslats med mänsklig avföring.

3. Köp ekologiskt
Köp om möjligt ekologiskt odlade grönsaker, baljväxter, rotfrukter, bär, nötter och mandlar för att minska ditt intag av bekämpningsmedel.