Cancern lärde Morten att älska grön gröt

Om någon för några år sedan hade föreslagit Morten Skovsted att han skulle äta ett halvt kilo mixade grönsaker varje dag, hade svaret förmodligen varit ett artigt "nej tack". Idag är situationen en annan.

Morten Skovsted

MORTEN SKOVSTED är präst och har ätit grön gröt varje dag sedan nyårsafton 24/25.

© Privatfoto

58-årige Morten Skovsted har aldrig ätit direkt ohälsosamt, men han har inte heller ätit särskilt nyttigt.

Under många år var vitt bröd en stapelvara till frukost, och han var också mycket förtjust i kött.

Men för ett och ett halvt år sedan fick han plötsligt en cancerdiagnos – och det väckte en önskan att ta bättre hand om sig själv.

Läs också: Lär dig att äta hälsosamt – för alltid

Det var faktiskt ett av Morten Skovsteds vuxna barn som en kväll sa något som var avgörande för hans lust att äta mer grönsaker:

"Jag är förmodligen botad från cancer, men ett av våra barn sa en dag att han var väldigt rädd för att förlora mig. Och jag lovade honom och mig själv att mina barn skulle få en pappa som skulle bli gammal", säger han.

Läs också: Ät hälsosamt hela livet – kostråd för 6 olika årtionden

Från köttälskare till grönsaksfrossare

När detta skrivs har det gått nio månader sedan Morten Skovsted hade det samtalet med sin son på nyårsafton.

"Den 1 januari köpte jag en mixer och satte igång", säger han. Sedan dess har han ätit grön gröt varje dag, med undantag för resor eller sociala aktiviteter.

(Psst ... du kan prova den här 👇)

Det var inte väntat att prästen skulle bli så förtjust i blandade grönsaker att han startade en Facebook-grupp för människor som lagar grön gröt.

"Jag har alltid varit ganska förtjust i kött, så många är lite chockade över att jag nu administrerar en Facebook-grupp om grön gröt. Jag har också fått flera av mina vänner att äta det", säger Morten Skovsted.

När han bestämde sig för att den populära gröt skulle bli en regelbunden del av hans dagliga liv var det för att ge sin kropp bättre förutsättningar att hålla sig frisk och i form.

Idag är han beroende av den energikick han får direkt efter att ha tömt sin skål.

"Det känns bara så bra. Jag känner ett pirr i kroppen – som om den spricker av energi. Det ger mig en känsla av välbefinnande och ett gott samvete", förklarar han.

Eftersom gröten ger så mycket energi undviker Morten Skovsted att äta den så nära sänggåendet som möjligt – för då får han helt enkelt svårt att sova. Istället äter han den oftast på eftermiddagen.

Förberedelser till god musik

De flesta som hör talas om grön gröt för första gången kanske tycker att det låter tråkigt och tidskrävande att behöva förbereda så mycket grönt hela tiden. Men enligt Morten Skovsted behöver det inte alls vara så.

Hemligheten är att förbereda för flera dagar åt gången – och att ha roligt medan man gör det.

”Jag lagar tillräckligt för 14 dagar åt gången. Varannan helg lägger jag en och en halv timme på hela rutinen, och jag tycker faktiskt att det är roligt. Jag lyssnar på bra musik medan jag gör det”, säger Morten Skovsted, som aldrig behöver stå och hacka och skära varje morgon.

Han lagar alltid gröten enligt Oluf Borbyes originalrecept, och sedan toppar han den vanligtvis med bär och nötter för att ge den lite konsistens och sötma.

Vissa kanske tycker att det är enformigt, men det passar Morten Skovsted mycket bra:

"Jag är en mycket upptagen man och jag kommer aldrig att lägga mycket tid på att göra sallader. För mig är det enkelt att bara följa samma recept, och jag är helt säker på att det innehåller allt jag behöver", säger han.