Grön gröt har gett Catharina ro i kroppen

31-åriga Catharina Evald hade ofta en svårdefinierbar känsla av obehag i kroppen – hon kände sig helt enkelt inte helt okej. Den känslan försvann när hon började äta grön gröt varje morgon.

Catharina Evald med en skål grön gröt

MIXAD BROCCOLI, SPENAT, AVOKADO och andra goda saker har blivit synonymt med en bra start på dagen för Catharina.

© Privatfoto

"Det började faktiskt när mina föräldrar började äta gröten och hade riktigt bra erfarenheter av den", säger 31-åriga Catharina Evald.

Som hon själv säger har hennes familj alltid haft en del magproblem, och båda föräldrarna upplevde en betydande förbättring efter att de började äta professorns gröna gröt.

Prova här: Professorns gröna gröt – en perfekt start på dagen

Det var därför helt naturligt att hon också skulle prova gröt. I början kändes det ganska besvärligt att få det att fungera i praktiken. Det var svårt att få in det i en hektisk vardag.

Men hon var tvungen att hitta en lösning, för hon märkte snabbt hur bra hon mådde av det:

”Jag kände helt enkelt att jag mådde mycket bättre i kroppen när jag hade ätit det. Det kändes riktigt bra i magen, men också mentalt”, säger Catharina Evald.

Läs också: Gå ner i vikt med grönsakskuren

Lösningen blev att hon varje söndagskväll förbereder gröten för hela veckan, så att den snabbt kan mixas på morgonen. Hon har gjort så i ett och ett halvt år, och det fungerar perfekt.

Rastlösheten har försvunnit

När Catharina Evald ska sätta ord på fördelarna med att äta gröt är det första ordet som dyker upp ”lugn”.

”I många år har jag upplevt en sorts rastlöshet i kroppen, särskilt i magen, vilket troligen beror på matintolerans. I alla fall upplever jag att grön gröt ger min kropp lugn”, säger hon.

Hon märker också lugnet på andra sätt:

”Jag känner inte längre behovet av att småäta hela tiden. Jag längtar inte efter alla de små måltiderna som förmodligen orsakade oro i min kropp”, förklarar Catharina Evald.

En lite mer intressant detalj är att hon tidigare led av återkommande tandköttsinflammation. Under det senaste halvåret har hon inte haft några problem med det.

I grund och botten känner hon att hennes kropp är i mycket bättre balans när hon börjar dagen med en skål med mixade grönsaker.

"Jag känner att alla mina behov tillgodoses redan från början av dagen, och jag har blivit helt beroende av den känslan av att få en bra start", säger Catharina Evald.

Den 31-åriga kommunikationskonsulten har just varit hos läkaren och tagit blodprover, som visade att hon har ett bra intag av vitaminer och mineraler.

Ett gemensamt projekt

En del av historien är att Catharina Evald tidigare hade försökt – utan framgång – att göra grön gröt till en regelbunden del av sin dagliga rutin.

”Jag provade det när jag var student, men fastnade först riktigt för det när jag flyttade ihop med min pojkvän för ett och ett halvt år sedan”, säger hon.

Det som fungerade för henne var att göra gröten till ett gemensamt projekt med sin sambo.

Catharina Evald och hennes pojkvän kan inte bara motivera varandra att göra gröten, utan de delar också på det praktiska arbetet – vilket gör stor skillnad i en hektisk vardag.

”Vi delar upp det så att jag förbereder portionerna på söndagskvällen, skär upp dem, lägger dem i påsar och fryser in dem. Då tar det bara 5–10 minuter att laga den på morgonen, och det gör min pojkvän”, säger hon.

Gröten innehåller alltid samma ingredienser som i professor Oluf Borbye Pedersens originalrecept.

De brukar lägga till några myntablad och rester av mango, rödbetor eller vad de nu har i kylskåpet, men de tar aldrig bort något.

”Vi vill vara trogna originalreceptet, för det finns nog en anledning till att det är sammansatt på det sättet”, förklarar Catharina Evald.