Det är nog inte många som skulle säga att lök är deras favoritgrönsak. Men tänk på hur tråkigt det vore om det inte fanns lök för att sätta krydda på maten. I veckans meny ger vi därför löken utrymme, både gul lök, rödlök, mild schalottenlök, karaktäristisk vitlök och fin vårlök.
Lök kan få ögonen att rinna och händerna att stinka, men i mat är löken helt unik. Både som rå och vass och som tillagad, mjuk och söt.
På måndag ger vi dig syltad rödlök i en god sallad med kyckling, matvete, blomkål och fetaost och dagen efter serverar vi både gul lök, rödlök och vitlök i en klassisk fransk soppa med ostbröd på toppen.
På onsdag är det kycklingbiffar på menyn med en god vitlöksdressing till en sallad med quinoa och ugnsbakade morötter. På torsdag får du rå rödlök i en mättande sallad med gröna bönor, och veckan avslutas med den italienska favoriten spaghetti carbonara. Här i en lite nyttigare version med kalkonbacon och vårlök.
På söndag serverar vi fika, testa vårt lite nyttigare fikabröd. Smakliga måltider!
Veckans tips
6 fakta om lök
Förvara löken torrt och långt från andra matvaror, aldrig i en plastpåse och gärna vid 6-10 grader.
Lägg din lök i ljummet vatten innan du ska skära den, så lossnar skalet lite och det blir lättare att skala löken.
Är din lök för skarp i smaken kan du också lägga den i vatten innan du skär den – det ger en mildare smak.
Använd en vass kniv. Ju mer du trycker och sågar med en slö kniv, desto mer av det ämne som får dig att gråta frigörs från löken.
Skär löken från toppen till botten om du vill bevara strukturen, då blir lökskivorna mer hållbara.
Om löken börjar gro kan du använda de gröna topparna på samma sätt som du använder gräslök.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.