Goda och nyttiga pajrecept

1 timme
430 kcal

Kolla in våra tips till nyttiga pajer. Och få ett enkelt recept på broccolipah med kyckling, prujolök-spenat-paj och en grov, spröd pajbotten.

Broccolipaj med kyckling

ALLA ÄLSKAR PAJ – även till middag. Och vår goda broccolipaj med kyckling är ett bra tips till ny vardagsfavorit.

© wichmann+bendtsen

Broccolipaj med kyckling

Det är inte svårt att baka en god paj, inte ens om du som i den här gör pajbottnen själv. Och trots att det är en hel del smör i degen, är den här goda pajen både nyttig och relativt kalorisnål. Fyllningen kan du variera – är den broccoli och kyckling.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 Personer

Pajbotten

  • 25 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 30 g grahamsmjöl
  • ⅓ dl kallt vatten
  • ½ tsk havssalt

Äggstanning

  • ägg
  • 1 dl mjölk
  • ½ tsk havssalt
  • lite svartpeppar, nymalen

Fyllning

  • 150 g kycklingfilé
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • 125 g broccoli

Till topping

  • ¼ rödlök
  • färsk timjan

Så här bakar du broccolipaj

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med de två mjölsorterna.
  • Tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop pajdegen snabbt, utan att knåda. Har du tid, så ställ gärna degen i kylen en halvtimme.
  • Kavla ut degen och lägg den i en pajform (cirka 22 cm i diameter).
  • Pricka bottnen med en gaffel, så degen inte lyfter från formen i ugnen. Förbaka i 15 min.
  • Skär kyckling i små tärningar och stek i en varm stekpanna i olja i 5 min.
  • Dela broccoli i små buketter.
  • Blanda ägg, mjölk, salt och peppar.
  • Lägg broccoli och kyckling på den förbakade pajbottnen, häll över äggstanningen och baka i ytterligare 35 min.

TIPS!

  • Toppa med tunna skivor av rödlök och färsk timjan. Servera sallad till.

  • Pajen är också jättegod kall, t ex i matlådan. Den håller sig ett par dagar i kylskåp.


En matpaj kan vara en ganska fet historia. Det finns många anledningar att älska paj. Den spröda bottnen och kanterna, den varma mjuka fyllningen – och inte minst gratineringen på toppen.

Använd resterna du har i kylskåpet och se fram emot tillfredsställelsen i att undvika matsvinn. Och mat som lagas i ugnen har något extra. För när pajen väl skjutsas in i ugnen har du en halvtimme över. Härligt! Skulle du ha turen att det blir en pajbit eller två över, så är det något av det godaste du kan ha i matlådan.

Om du också älskar paj – och föredrar de som inte är så feta – så får du massor av tips i den här artikeln, som gör det både enklare och nyttigare att servera paj till middag. Har du en timme kan du göra vår goda broccolipaj med hemgjord botten. Har du lite mer bråttom så använd en färdigköpt pajdeg. Båda varianterna blir supergoda.

Läs mer om matpajer

1 Hur gör man pajen nyttigare?


Kalorisnål är inte alltid synonymt med nyttig, även om det kan vara så. Vill du laga en nyttig paj finns det ett par trick.

Nyttigare paj

FLER KOSTFIBRER

  • Fullkornsmjöl. En del av vetemjölet till din pajbotten kan du ersätta med grahamsmjöl, fullkornsmjöl eller mixade havregryn. Därmed får du fler kostfibrer och mer mättnad. Eftersom grova mjöltyper super upp mer vätska än vanligt mjöl behöver du troligen mer vätska.

  • Ärtor. De små gröna kulorna är en av de mest fiberrika grönsakerna, så lägg gärna en näve ärtor eller två i din fyllning. Ärtorna får gärna vara frysta.

FLER PROTEINER

  • Keso. Äggstanningen bidrar i sig själv med bra, mättande proteiner, men om du blandar i keso ökar du proteininnehållet mycket.

  • Kyckling. Äter du kött är tärnad kyckling en bra proteinkälla i din pajfyllning. Har du köttrester från gårdagens middag, så använd den.

  • Baljväxter. Vill du undvika kött, är baljväxter ett bra proteinval, t ex kikärter, linser eller kidneybönor.

MINDRE MÄTTAT FETT

  • Kallpressad olja. I en klassisk pajbotten är det smör, men byt ev ut delar av det med oliv- eller rapsolja.

  • Lättmjölk. Istället för grädde i äggstanningen kan du använda en fettsnål mjölk som t ex lättmjölk.

  • Lufttorkad skinka. Bacon och korvar som chorizo, är populärt i pajer, men lufttorkad skinka, t ex parmaskinka, ger nästan samma salta smak.

5 byten som gör din paj lättare

Smördeg, grädde, bacon och ost ökar mängden kalorier. Se här vad du kan lägga i din paj istället.

Smördeg ➡️ Filodeg i pajen

Smördeg innehåller mycket smör och innehåller därför mer än 20 g fett per 100 g deg. Filodeg har precis som smördeg många tunna, fina lager och blir jättespröd, men innehåller lite
fett – ofta bara 2 g per 100 g, så du sparar lite kalorier genom att välja filodegen.

Grädde ➡️ Mjölk i pajen

Du sparar massor av kalorier om du skippar vispgrädden eller matlagningsgrädden. Använd mjölk istället och kompensera för smaken genom att öka mängden kryddor, vitlök och örter i din äggstanning.

Bacon ➡️ Lufttorkad skinka i pajen

Det är mindre fett och därmed färre kalorier i lufttorkad skinka än i bacon. Och eftersom skivorna är väldigt tunna använder du ofta mindre mängder skinka än bacon. Torrstek gärna skinkan lite på stekpannan först, så du får fram den salta smaken bättre.

Fetaost ➡️ Keso i pajen

Keso är genialt att ha i äggstanningen i din paj. Utöver att du sparar mer än hälften av kalorierna, bidrar keson till en god, lätt och krämig konsistens som fetaosten inte kan ge. Fetaosten bidrar däremot med sälta, som du kan ersätta med kryddor.

Bara paj ➡️ Sallad till pajen

Grönsaker innehåller mycket färre kalorier än din paj – även om du skär ner på t ex grädde och bacon. Gör gärna en extra mättande sallad med kål och ev baljväxter, t ex spetskål, grönkål, edamamebönor, rostade kikärter och röd paprika och ät den till.

Hitta inspiration till sallader här

2 Kan man göra en paj utan mjöl och gluten?


Det kan du absolut. Är du glutenallergiker, eller om du av andra orsaker försöker undvika gluten, behöver du inte vara utan en smarrig paj.

Här får du ett recept där vi har ersatt klassiskt vetemjöl med glutenfria havregryn, mandelmjöl och psylliumfrön.

Glutenfri pajbotten fyllning

GLUTENFRI PAJBOTTEN RECEPT – Här är den glutenfria pajbottnen fylld med tomat, lök, spenat, kedo och oregano.

© wichmann+bendtsen

Pajbotten utan mjöl och gluten

  • 2 dl havregryn, glutenfria
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • 2 tsk psylliumfröskal, pulveriserade
  • 1 ägg
  • 4 msk vatten
  • Havssalt

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  2. Knåda ihop ingredienserna till degen, låt den stå i 10 min och pressa ut den i en pajform.
  3. Pricka bottnen med en gaffel och förbaka i 10-15 min.
  4. Lägg på fyllningen och grädda pajen i 45 min.

3 Vad kan kan ha för fyllning i pajer?


Äggstanningen är svårt att välja bort, men utöver den är det bara fantasin som sätter gränserna.

  • KÖTT I PAJ
    Alla köttrester är bra, kyckling, nötkött, skinka, eller vad du nu har hemma.

  • FISK I PAJ
    Lax passar jättebra, både i färsk och rökt version.

  • GRÖNSAKER I PAJ
    De flesta grönsaker funkar bra. Framförallt broccoli, purjolök, blomkål, spenat, tomater, champinjoner, paprika, majs, lök, sparris och kokt, tärnad potatis är populärt som pajfyllning. Kom ihåg att stammen på så väl broccoli som blomkål kan användas.

  • BALJVÄXTER I PAJ
    Här är det också fritt val. Använd t ex kidneybönor, vita bönor, kikärter och linser.

4 Pajrecept


Pajrecept

Purjolökspaj

Läcker och smal favorit som håller dig mätt länge.

Se receptet här

spenatpaj

Spenatpaj

Prova denna läckra och sunda spenatpaj som du lagar på 25 minuter.

Se receptet här

tomatpaj

Tomatpaj

Tomatpaj med svamp och basilika: Middagsfavorit som med fördel sparas till brunchen.

Se receptet här

Rabarberpaj

Förvänta dig stora applåder när du serverar den här upp- och nervända rabarberpajen med skyrkräm till dina gäster.

Se receptet här

Pumpapaj

Njut av sötma utan att oroa dig för överdrivet kaloriintag.

Se receptet här

5 Hur gör man en vegetarisk paj?


Det är superlätt att göra en vegetarisk matpaj. Hittar du ett bra recept som innehåller kött eller fisk, tar du bara bort det från receptet och ersätter med någon annan proteinkälla.

Vegetarisk pajfyllning med proteiner:

  • Kikärter, linser eller andra baljväxter
  • Parmesanost
  • Ärtor
  • Broccoli
  • Portobellosvamp

6 Kan man göra en vegansk paj?


En klassisk paj innehåller både smör, ägg och mjöl och också även ost, så paj är kanske inte det bästa valet för en vegan. Men självklart kan du göra en vegansk paj.

  • Istället för smör i pajdegen kan du använda olja
  • Istället för ägg i pajfyllningen kan du använda vegansk äggersättare, som är gjort på bland annat kikärter och potatis. En paj med äggersättning ska bakas något kortare i ugnen än en paj med äggstanning.
  • Istället för ost i pajfyllningen kan du använda växtbaserad ost eller bjäst.
  • Istället för mjölk eller grädde i pajfyllningen kan du använda växtdryck.

7 Hur gör man en paj snabbt och enkelt?


Ha alltid en rulle färdigköpt pajdeg från matbutiken i kylskåpet. Då slipper du både att göra en deg och att kavla ut den. Det enda du behöver göra är att vispa ihop en äggstanning och lägga i din favoritfyllning – eller dina rester.

Välj gärna en pajdeg med fullkorn, så får du nyttiga kostfibrer på köpet.

8 Vilken pajform är bäst?


  • Välj en pajform i metall. Den leder nämligen värmen snabbare från ugn till deg än en pajform i glas eller porslin, och dessutom ger den en sprödare pajbotten.
  • Väljer du en perforerad form med små hål i botten och kant, blir din paj ännu mer spröd.
  • Använd gärna en pajform i metall med löstagbar botten. Då är det lätt att få ut pajen från formen och över till ett fat.

9 Hur får man min pajbotten att bli frasig och spröd?


En blöt och mjuk pajbotten är inget man vill ha. Med några få knep kan du se till att få en spröd pajbotten VARJE gång.

  • Använd riktigt kallt smör till din pajbotten. För att få det kallt men ändå lätt att arbeta med kan du skiva smöret med osthyveln och lägga
    in skivorna i kylen igen tills dess att du gör degen. Även vattnet till pajdegen ska vara riktigt kallt, och gärna bubbligt.

  • Överarbeta inte degen, nyp ihop snabbt och kavla ut mellan två ugnspapper. Lägg ut i formen och låt vila 30 min i kylskåp eller 10 min
    i frys.

  • Förbaka din pajbotten i ca 15 min, innan du lägger på fyllningen.

  • Använd en pajform i metall. Den leder värmen snabbare från ugn till deg än en pajform av glas eller porslin.

  • När du tar ut pajbottnen ur ugnen efter förbakningen penslar du bottnen med vispat ägg. Därmed “förseglar” du bottnen, vilket gör den mer spröd. Låt äggpenslingen sätta sig en stund innan du häller på äggstanningen och bakar färdigt pajen i ugnen.

10 Hur undviker man att pajbottnen bubblar upp när den gräddas?


Det finns två bra lösningar här och du kan testa båda två.

PRICKA MED EN GAFFEL

När degen är på plats i pajformen, prickar du hål i degen (ända ner till botten) med en gaffel. Därmed kan luften som ofta bildas mellan deg och form under bakning- en försvinna.

FÖRBAKA MED BÖNOR

När degen är på plats i pajformen kan du hälla ut torkade bönor eller ärtor på pajbottnen. Det finns även keramiska kulor för bakning, pajbönor eller bakbönor, som du kan köpa på butiker som säljer hushållsredskap. Bönorna, ärtorna eller kulorna håller degen nere under bakningen och förhindrar att degen buktar upp.

Lägg ev en bit bakplåtspapper mellan bönorna och pajbottnen. Baka pajbottnen i cirka 10-15 min, ta bort bakplåtspapper och bönor och baka vidare i 10 min. Beräkna cirka 500 g bakbönor till en mindre pajform på upp till 21 cm, och 1.000 g till större pajformar. Bönorna kan användas flera gånger.

11 Hur undviker man att kanten på pajbottnen glider ner under bakning?


Här är lösningen återigen bakbönor – antingen keramiska eller torkade, vanliga bönor. För precis som att bakbönor förhindrar att degen buktar upp under förbakningen, förhindrar de också degen att dra ihop sig, och därmed att kanten glider ner. Smart!

Har du inga bakbönor eller torra bönor finns det två andra metoder.

  1. Du kan ställa pajformen med pajbottnen i, i kylen en kvart innan du bakar den. Kylan gör att degen inte drar ihop sig under bakningen.
  2. Håll pajbottnen på kanterna under förbakningen genom att pressa en “korv” av aluminiumfolie längst pajformens kant.

12 Hur gör jag en god mördeg till en paj?


Till den perfekta mördegen till en matpaj behöver du fyra ingredienser: mjöl, vatten, salt och fett – och så gäller det att röra degen så lite som möjligt med händerna, och hålla degen så kall som möjligt.

Ska du baka en söt paj ska du också ha socker i degen, men i övrigt går det till på samma sätt.

GOD MÖRDEG TILL PAJ – När konsistensen är lite som riven parmesan är det dags att knåda degen.

Så här gör du:

  1. Fördela smöret i mjölet, t ex med en bordskniv. Undvik att använda händerna. En matberedare kan du också använda.
  2. När konsistensen är som riven parmesan, tillsätter du salt, och nyter ihop degen snabbt med lite vatten. Degen ska inte knådas, utan bara samlas ihop.
  3. Sätt ev degen på kyl lite innan du kavlar ut sen. Sedan förbakar du pajbottnen innan du lägger på fyllningen, och pajen bakas färdigt.

13 Kan man frysa en paj?


Ja, det kan du absolut göra – både som hel paj och i bitar om det har blivit rester från middagen.

Du kan dock riskera att bottnen blir lite blöt när du värmer upp den. Vill du undvika det så nöj dig med att förbaka pajbottnen och frys ner den. Då är det bara fyllningen du behöver fixa den dagen du ska äta pajen.

14 Hur länge ska pajen gräddas?


Räkna med att din paj ska gräddas i 30-40 min, om pajbottnen är förbakad. Om äggstanningen fortfarande är flytande behöver du grädda pajen lite till. Stick ev ner en gaffel i äggstanningen för att se om den har stannat.

Artikeln publicerades i I FORM nr 4/2023