Goda och nyttiga pajrecept
Kolla in våra tips till nyttiga pajer. Och få ett enkelt recept på broccolipah med kyckling, prujolök-spenat-paj och en grov, spröd pajbotten.
Kolla in våra tips till nyttiga pajer. Och få ett enkelt recept på broccolipah med kyckling, prujolök-spenat-paj och en grov, spröd pajbotten.
Det är inte svårt att baka en god paj, inte ens om du som i den här gör pajbottnen själv. Och trots att det är en hel del smör i degen, är den här goda pajen både nyttig och relativt kalorisnål. Fyllningen kan du variera – är den broccoli och kyckling.
TIPS!
Toppa med tunna skivor av rödlök och färsk timjan. Servera sallad till.
Pajen är också jättegod kall, t ex i matlådan. Den håller sig ett par dagar i kylskåp.
En matpaj kan vara en ganska fet historia. Det finns många anledningar att älska paj. Den spröda bottnen och kanterna, den varma mjuka fyllningen – och inte minst gratineringen på toppen.
Använd resterna du har i kylskåpet och se fram emot tillfredsställelsen i att undvika matsvinn. Och mat som lagas i ugnen har något extra. För när pajen väl skjutsas in i ugnen har du en halvtimme över. Härligt! Skulle du ha turen att det blir en pajbit eller två över, så är det något av det godaste du kan ha i matlådan.
Om du också älskar paj – och föredrar de som inte är så feta – så får du massor av tips i den här artikeln, som gör det både enklare och nyttigare att servera paj till middag. Har du en timme kan du göra vår goda broccolipaj med hemgjord botten. Har du lite mer bråttom så använd en färdigköpt pajdeg. Båda varianterna blir supergoda.
Kalorisnål är inte alltid synonymt med nyttig, även om det kan vara så. Vill du laga en nyttig paj finns det ett par trick.
Det kan du absolut. Är du glutenallergiker, eller om du av andra orsaker försöker undvika gluten, behöver du inte vara utan en smarrig paj.
Här får du ett recept där vi har ersatt klassiskt vetemjöl med glutenfria havregryn, mandelmjöl och psylliumfrön.
Äggstanningen är svårt att välja bort, men utöver den är det bara fantasin som sätter gränserna.
KÖTT I PAJ
Alla köttrester är bra, kyckling, nötkött, skinka, eller vad du nu har hemma.
FISK I PAJ
Lax passar jättebra, både i färsk och rökt version.
GRÖNSAKER I PAJ
De flesta grönsaker funkar bra. Framförallt broccoli, purjolök, blomkål, spenat, tomater, champinjoner, paprika, majs, lök, sparris och kokt, tärnad potatis är populärt som pajfyllning. Kom ihåg att stammen på så väl broccoli som blomkål kan användas.
BALJVÄXTER I PAJ
Här är det också fritt val. Använd t ex kidneybönor, vita bönor, kikärter och linser.
Det är superlätt att göra en vegetarisk matpaj. Hittar du ett bra recept som innehåller kött eller fisk, tar du bara bort det från receptet och ersätter med någon annan proteinkälla.
Vegetarisk pajfyllning med proteiner:
En klassisk paj innehåller både smör, ägg och mjöl och också även ost, så paj är kanske inte det bästa valet för en vegan. Men självklart kan du göra en vegansk paj.
Ha alltid en rulle färdigköpt pajdeg från matbutiken i kylskåpet. Då slipper du både att göra en deg och att kavla ut den. Det enda du behöver göra är att vispa ihop en äggstanning och lägga i din favoritfyllning – eller dina rester.
Välj gärna en pajdeg med fullkorn, så får du nyttiga kostfibrer på köpet.
En blöt och mjuk pajbotten är inget man vill ha. Med några få knep kan du se till att få en spröd pajbotten VARJE gång.
Använd riktigt kallt smör till din pajbotten. För att få det kallt men ändå lätt att arbeta med kan du skiva smöret med osthyveln och lägga
in skivorna i kylen igen tills dess att du gör degen. Även vattnet till pajdegen ska vara riktigt kallt, och gärna bubbligt.
Överarbeta inte degen, nyp ihop snabbt och kavla ut mellan två ugnspapper. Lägg ut i formen och låt vila 30 min i kylskåp eller 10 min
i frys.
Förbaka din pajbotten i ca 15 min, innan du lägger på fyllningen.
Använd en pajform i metall. Den leder värmen snabbare från ugn till deg än en pajform av glas eller porslin.
När du tar ut pajbottnen ur ugnen efter förbakningen penslar du bottnen med vispat ägg. Därmed “förseglar” du bottnen, vilket gör den mer spröd. Låt äggpenslingen sätta sig en stund innan du häller på äggstanningen och bakar färdigt pajen i ugnen.
Det finns två bra lösningar här och du kan testa båda två.
Här är lösningen återigen bakbönor – antingen keramiska eller torkade, vanliga bönor. För precis som att bakbönor förhindrar att degen buktar upp under förbakningen, förhindrar de också degen att dra ihop sig, och därmed att kanten glider ner. Smart!
Har du inga bakbönor eller torra bönor finns det två andra metoder.
Till den perfekta mördegen till en matpaj behöver du fyra ingredienser: mjöl, vatten, salt och fett – och så gäller det att röra degen så lite som möjligt med händerna, och hålla degen så kall som möjligt.
Ska du baka en söt paj ska du också ha socker i degen, men i övrigt går det till på samma sätt.
Ja, det kan du absolut göra – både som hel paj och i bitar om det har blivit rester från middagen.
Du kan dock riskera att bottnen blir lite blöt när du värmer upp den. Vill du undvika det så nöj dig med att förbaka pajbottnen och frys ner den. Då är det bara fyllningen du behöver fixa den dagen du ska äta pajen.
Räkna med att din paj ska gräddas i 30-40 min, om pajbottnen är förbakad. Om äggstanningen fortfarande är flytande behöver du grädda pajen lite till. Stick ev ner en gaffel i äggstanningen för att se om den har stannat.
Artikeln publicerades i I FORM nr 4/2023