Grönsaksgratäng

1 timme
544 kcal

Lättlagad familjefavorit.

Grönsaksgratäng

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 400 g broccoli
  • 200 g purjolök
  • 300 g persiljerötter
  • 4 dl lättmjölk
  • 30 g vetemjöl
  • 10 g olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Muskotnöt
  • 2 äggula
  • 4 äggvitor
  • 20 g parmesanost
  • 200 g tomat
  • Ev timjan
  • Ev senap

Tillagning

Dela broccolin i buketter, skär purjolöken i ringar och persiljerötterna i tärningar och ånga sedan alla grönsaker i 1-2 minuter. Blanda ihop mjölk och mjöl kallt och få det sedan långsamt i kok under omrörning.

Tillsätt olja, salt, peppar och riven muskot under vispning. Koka i 3 minuter under omrörning. Stäng av värmen, låt svalna i några minuter och rör i äggulan.

Vispa vitorna styva och rör ner dem i äggmassan. Blanda med de avdroppade grönsakerna, lägg på ett fat försett med bakplåtspapper och strö över riven ost.

Grädda i 180 grader i 35-40 minuter. Servera rykande varm med skivade tomater blandade med timjan, lite senap, salt och peppar.