Weighted hypers

Var gör den nytta: Ländryggen.

3 november 2008 av I FORM-redaktionen

Vad behöver du: En så kallad "hyper extension-bänk" (fråga en instruktör på ditt gym om du inte kan hitta den) och eventuellt en viktskiva om din egen kroppsvikt ger dig för lite motstånd

Så här gör du: Ställ in stativet så att du kan böja framåt i höften utan problem. Ställ dig i utgångspositionen med rak rygg och spänn i mag- och ryggmusklerna.

Böj dig långsamt framåt, tills din kropp är i en 90-graders vinkel. Rulla nu långsamt upp i ryggen till startpositionen – börja med nedersta delen av ländryggen och låt resten av ryggen följa med i en långsam, glidande rörelse. Kom ihåg att känna efter att det är musklerna i länden som arbetar och inte benmusklerna som lätt tar över om du inte rullar i ryggen när kroppen går upp igen.

Om övningen känns för lätt kan du ta tag om en viktskiva framför bröstet – du bestämmer själv antalet kilo. Kom ihåg att hålla den tätt intill kroppen, annars överbelastar du ryggen.

Tips: Rulla bara upp ryggen till en aning högre än vågrätt. Du riskerar att få skador i ryggen om du avslutar övningen med att stå upprest med överkroppen i en nästan lodrät position.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar