Så gör du perfekta jordärtskockor i ugn

Jordärtskockor är supernyttiga, men hur tillagar du dem på bästa sätt i ugnen? Baka jordärtskockorna i ugnen på en plåt med vitlök, olivolja och färsk timjan.

Bakade jordärtskockor i ugn på en tallrik

JORDÄRTSKOCKOR I UGN Jordärtskockor är rika på C- och K-vitamin, och även skalet kan ätas bara du kommer ihåg att tvätta de små knölarna ordentligt innan du lägger jordärtskockor i ugnen.

© iStock

Det är lätt att få förbi hyllan med jordärtskockor på grönsaksavdelningen, för de små knölarna tar inte särskilt stor plats och ser kanske inte så mycket ut för världen. Och det är egentligen synd, för de är supergoda och supernyttiga. De är bland annat rika på på C- och K-vitamin och så innehåller de kostfibret inulin, som hjälper dig att upprätthålla en sund bakteriebalans i tarmen.

Det finns massor av sätt att tillaga jordärtskockor i ugn på. Jordärtskockor kan ätas både som snacks och tillbehör - få recept och tips här.

Jordärtskockor i ugn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g Jordärtskockor
  • 1½ msk Extra virgin olivolja
  • ¼ Citron, saften
  • 1½ fett Vitlök
  • Havssalt
  • En liten näve färsk timjan eller en nypa torkad

Så här tillagar du jordärtskockor i ugn

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Dela dem i halvor eller kvartar.
  • Pressa citronsaften över jordärtskockorna för att undvika missfärgning.
  • Lägg jordärtskockorna på en plåt med olja.
  • Pressa de 3 vitlöksklyftorna på sidan med en kniv, och fördela runt bitarna på plåten.
  • Droppa olivolja över jordärtskockorna och fördela örterna.
  • Baka jordärtskockorna i ugnen i 30–35 minuter.
  • Vänd dem ev under tiden med en sked.
  • Ta ut dem medan de fortfarande har lite tuggmotstånd.

Jordärtskockor
© iStock

Bra att veta om jordärtskockor


  • Låt dig inte avskräckas av att de kan vara svåra att skala. Skalet kan du äta, så låt det sitta kvar. Men skrubba dem ordentligt så att du får bort alla jordrester. Och köp helst ekologiska jordärtskockor.

  • Jordärtskockor passar bra att baka, rosta, mosa och koka. Och så kan du förstås ha jordärtskockor i sallader, antingen råa eller ugnsbakade. Men vad de passar bäst till beror på sorten, så fråga gärna den som säljer dem. De är också goda råa, då nötsmaken är som mest framträdande.

Testa också jordärtskockor i ugn på det här sättet

Jordärtskockor recept 1
© iStock

Jordärtskockor som chips

Skär dem i tunna skivor med ett mandolinjärn, droppa på olivolja och salt och baka skivorna på en plåt vid 180 grader i 15-20 minuter, eller tills chipsen är helt spröda.

Se receptet här

Jordärtskockor i ugn recept 3
© iStock

Jordärtskockor med rotfrukter

Du kan blanda diverse skalade och skurna rotfrukter, t ex palsternacka, morötter, rotpersilja och rödbetor i en ugnsfast form med halverade jordärtskockor, olivolja, färska örter, salt och peppar och baka allt i ugnen i 35 min vid 200 grader. Lägg ev rödbetorna för sig själva om du vill undvika att allt blir rosafärgat.

Jordärtskockor i ugn recept 2
© iStock

Jordärtskockor i fat

Du kan också byta ut några av potatisarna du har i potatisgratängen med jordärtskocksskivor.

Andra I FORM-favoriter med jordärtskockor

Jordärtskockor i ugn recept 5
© iStock

Jordärtskockor som mos

Kombinera eller ersätt potatisen med jordärtskockor när du gör mos som tillbehör.

Se receptet här

Jordärtskockor i ugn recept 4
© iStock

Jordärtskockor som soppa

Använd jordärtskockorna i soppa och tillaga dem genom att koka upp dem i en kastrull eller steka på pannan.

Se receptet här

Artikeln publicerades i I FORM nr 15/2022