Så gör du perfekta jordärtskockor i ugn
Jordärtskockor är supernyttiga, men hur tillagar du dem på bästa sätt i ugnen? Baka jordärtskockorna i ugnen på en plåt med vitlök, olivolja och färsk timjan.
Jordärtskockor är supernyttiga, men hur tillagar du dem på bästa sätt i ugnen? Baka jordärtskockorna i ugnen på en plåt med vitlök, olivolja och färsk timjan.
Det är lätt att få förbi hyllan med jordärtskockor på grönsaksavdelningen, för de små knölarna tar inte särskilt stor plats och ser kanske inte så mycket ut för världen. Och det är egentligen synd, för de är supergoda och supernyttiga. De är bland annat rika på på C- och K-vitamin och så innehåller de kostfibret inulin, som hjälper dig att upprätthålla en sund bakteriebalans i tarmen.
Det finns massor av sätt att tillaga jordärtskockor i ugn på. Jordärtskockor kan ätas både som snacks och tillbehör - få recept och tips här.
Låt dig inte avskräckas av att de kan vara svåra att skala. Skalet kan du äta, så låt det sitta kvar. Men skrubba dem ordentligt så att du får bort alla jordrester. Och köp helst ekologiska jordärtskockor.
Jordärtskockor passar bra att baka, rosta, mosa och koka. Och så kan du förstås ha jordärtskockor i sallader, antingen råa eller ugnsbakade. Men vad de passar bäst till beror på sorten, så fråga gärna den som säljer dem. De är också goda råa, då nötsmaken är som mest framträdande.
Artikeln publicerades i I FORM nr 15/2022