Är råa grönsaker nyttigare än tillagade?

Råa grönsaker kan faktiskt lura kroppen på näringsämnen – tvärtom får du inte i dig alla näringsämnen om du inte då och då äter grönsakerna råa. Förvirrad? Läs här!

Grönsaker

RÅTT ELLER KOKT – Kokvattnet tar kål på en del av vitaminerna men bjuder på andra fördelar.

© iStock

Det kan vi faktiskt inte ge ett entydigt svar på. I stora vetenskapliga undersökningar av råa och kokta grönsaker och deras effekt på hälsa framstår de som ungefär lika nyttiga. Och om vi frågar forskare i näring lyder rådet också kort och gott: Ät varierat – även inom kategorin grönsaker.

Så här äter du antiinflammatoriskt

Kokar du dina grönsaker och kastar bort vattnet, häller du samtidigt ur några av näringsämnena i avloppet. Men det betyder inte automatiskt att det är dåligt att värma grönsakerna innan du äter dem.

När den gröna maten värms upp, förstörs några av cellväggarna i grönsakerna, och då blir det faktiskt lättare att ta upp näringsämnena. Det är framförallt bra för de “hårda” grönsakerna som morötter, broccoli och grönkål.

Näringen blir alltså mer tillgänglig för dig än när du äter det hela rått, då delar av grönsakerna passerar genom tarmarna och kommer ut igen, utan att du nödvändigtvis får ta del av alla näringsämnen. Det sker när vi människor inte kan bryta ner cellväggarna från växter, och de hårda grönsakerna kan vi inte heller tugga sönder så fint. Då kan det vara bra att tillaga dina grönsaker – ibland.

Däremot är det inte nödvändigtvis en dålig sak, när råa och grova grönsaker passerar genom magen och kommer ut igen i mer eller mindre smält form. Under den processen hjälper grönsakerna till att skapa en sammansättning av gynnsamma bakterier i tarmen, som också stärker din hälsa.

Så trots att du inte kan dra ut all näring ur grönsakerna, ska du inte hålla dig från att gå loss på salladsbuffén.

Si
© iStock

Ånga dina grönsaker

Det mest skonsamma sättet att tillaga grönsaker med värme på är att ånga dem. Eftersom man bara mörar grönsakerna över 100 graders ånga, så häller man inte ut alla vitaminer med kokvattnet efteråt. Du kan använda en ångkokare speciellt för ändamålet eller placera en sil över en kastrull med lite vatten och salt i bottnen.

Persille
© iStock

Ge dina ångade grönsaker extra smak

  • Persilja
  • Dill
  • Timjan
  • Vitlök
  • Citronsaft
  • Ingefära
  • Soja
  • Olivolja

Källa: Lars Ove Dragsted, professor i näring vid Köpenhamns Universitet