Ingen av oss klarar sig utan protein – men det finns stora skillnader i hur mycket vi behöver. Framför allt spelar vår vikt och träning roll. Med vår proteinkalkylator kan du enkelt se hur mycket protein du bör äta.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska få i oss 0,83–1,5 gram protein per kg vi väger varje dag. Detta motsvarar att 10-20% av våra dagliga kalorier kommer från protein.
Exempel – så här mycket protein behöver du per dag:
En person som väger 60 kg behöver 50–90 g protein
En person som väger 70 kg behöver 58–105 g protein.
En person som väger 80 kg behöver 66–120 g protein
Vi behöver alla protein för att ha en fungerande kropp. Men våra proteinbehov är inte desamma – och det beror framför allt på hur vi tränar. Ju hårdare du tränar, desto mer protein behöver du så att kroppen kan återhämta sig efter träningen och återuppbygga nedbruten muskelvävnad.
Samtidigt behöver vi mer protein när vi blir äldre – precis som vi behöver extra om vi är gravida eller ammar. Med vår proteinkalkylator kan du enkelt svara på frågan: Hur mycket protein behöver jag per dag?
I vår proteinkalkylator behöver du berätta för oss hur du tränar. Här är lite hjälp för att välja rätt nivå:
Hur tränar du?
Ingen eller lätt träning för att upprätthålla konditionen – välj det här alternativet om du aldrig eller sällan tränar, eller om du tränar mycket men inte pressar dig själv för hårt. Så även om du är mycket aktiv och t ex cyklar till jobbet varje dag, tar långa promenader, går på yoga eller spelar badminton en gång i veckan, är det den här kategorin du ska välja.
Intensiv konditionsträning – välj denna kategori om du springer, cyklar eller gör annan cirkelträning och tränar tillräckligt hårt minst två gånger i veckan för att förbättra din kondition.
Kombination av konditions- och styrketräning – välj detta om du tränar både muskelstyrka och konditionsträning under veckan med ambitionen att förbättra din kondition. Du kan också välja den här kategorin om du tränar mycket krävande konditionsträning (mer än 4 gånger per vecka) – t ex om du är elitidrottare och tränar inför ett maraton eller triathlon.
Intensiv styrketräning – välj detta om du lyfter vikter, använder maskiner i gymmet eller på annat sätt tränar dina muskler hårt minst två gånger i veckan.
Hård styrketräning för att ”bygga muskler” – välj detta om du styrketränar hårt minst två gånger i veckan med ambitionen att öka din muskelmassa avsevärt.
Vissa typer av arbete kan belasta kroppen lika mycket som hård träning – och ökar därför ditt dagliga proteinbehov i motsvarande grad.
Så om du är portvakt, snickare, undersköterska, lantbrukare eller liknande kan du välja att träna intensiv styrketräning även om du inte tränar hårt på fritiden. Detsamma gäller om du tycker om att flytta halmbalar, skjuta skottkärror eller andra fysiskt krävande uppgifter på fritiden.
De nordiska näringsrekommendationerna ger först och främst allmänna rekommendationer för den vuxna normalbefolkningen. Man skiljer mellan vuxna och äldre över 65 år.
De ger också rekommendationer för hur mycket extra protein du bör få i dig när du är gravid och ammar. Alla dessa värden ingår i vår proteinkalkylator.
De nordiska näringsrekommendationerna är lite mer lösa när det gäller hur mycket protein du behöver om du tränar hårt. Därför har vi kompletterat vår proteinkalkylator med information från nyligen sammanfattade forskningsartiklar, så att du kan använda vår kalkylator för att se hur mycket protein du behöver om du tränar ambitiöst och vill säkerställa att du får i dig tillräckligt med protein för att förbättra din kondition och muskelstyrka.
3
Hur mycket protein bör man få i sig om man tränar?
Tumregeln är att ju mer du tränar, desto mer protein behöver du. Men det gäller bara om du verkligen satsar på det. Även om du tränar mycket, men inte intensivt (t ex jogging, promenader, yoga, transportcykling, badminton på fritiden etc.) täcks ditt proteinbehov väl av den allmänna rekommendationen på cirka 0,8 gram protein per kilo du väger.
Men om du tränar hårt och utmanar din kropp behöver du mer. I vad som förmodligen är den mest omfattande forskningsöversikten på området drar författarna slutsatsen att ett intag på 1,6 gram protein/kg säkerställer nära optimala resultat för styrka och muskeltillväxt hos vuxna som styrketränar 2–5 gånger i veckan.
Detta stämmer väl överens med den forskning som ligger bakom de nordiska näringsrekommendationerna, där 1,2–2 gram protein/kg anges som lämpligt för personer som tränar mycket konditionsträning eller styrketräning.
Det finns också studier som visar att proteinbehovet kan vara ännu högre om man tränar mycket intensiv cirkelträning eller om man tränar för att maximera muskeltillväxten – populärt kallat ”bygga muskler”.
Din vikt är ett mått på hur många celler i din kropp som behöver protein. Ju tyngre du är, desto mer muskelmassa har du i allmänhet. Och just dina muskler behöver ständigt tillföras nytt byggmaterial i form av protein från maten.
5
Varför behöver äldre människor mer protein?
Vår ålder har i allmänhet inte någon större inverkan på vårt proteinbehov.
Men särskilt äldre människor kan dra nytta av att äta extra protein. Studier visar att om äldre människor får i sig lite extra protein varje dag kan de minska den förlust av muskelmassa som naturligt sker när kroppen börjar åldras.
Samtidigt kan kronisk sjukdom eller perioder då äldre är sängliggande eller tappar aptiten leda till extra förlust av muskelmassa. Här kan vi hjälpa till att bevara de muskler vi har och eventuellt återuppbygga de vi har förlorat genom att äta extra protein.
Livsmedelsverket har satt gränsen för när vi bör äta extra protein till 65 år. Men om du känner trycket av ålder och muskelförlust innan dess, är det inget fel med att öka ditt intag av linser, bönor, räkor och kyckling i yngre åldrar.
EXTRA PROTEIN TILL ÄLDRE – Om du vill behålla så mycket muskelmassa som möjligt krävs det både motion och extra protein – cirka 0,4 gram om dagen per kilo du väger.
6
Hur mycket protein ska man äta när man är gravid?
Det krävs en hel del protein för att skapa och ge näring åt en ny människa. Därför behöver gravida – och ammande – kvinnor mer protein än om de bara hade sina egna kroppar att tänka på.
Forskarna bakom de nordiska näringsrekommendationerna förlitar sig på riktlinjer från EFSA (European Food Safety Authority), som rekommenderar gravida och ammande kvinnor att få i sig en viss mängd extra protein per dag – beroende på hur långt de har kommit i graviditeten eller hur mycket de ammar. Det handlar alltså om extra protein totalt per dag utöver vad du normalt bör få i dig – inte extra protein per kilo du väger, som i de andra rekommendationerna.
PROTEIN KRÄVS – om du har ett barn att mata. Så både ammande och gravida kvinnor bör se till att få i sig lite extra protein, till exempel en utsökt proteinsmoothie. Du kan räkna ut hur mycket extra med vår proteinkalkylator.
7
Är det inte skillnad på kvinnors och mäns proteinbehov?
De officiella rekommendationerna gör ingen skillnad mellan könen och rekommenderar därför samma mängd protein för både män och kvinnor.
Det kan tyckas lite märkligt, eftersom framför allt våra muskler behöver protein för att underhållas, och män har i allmänhet mer muskelmassa än kvinnor (som i sin tur har en högre fettprocent).
Men när kön inte är en del av de officiella proteinrekommendationerna beror det främst på att rekommendationerna är kopplade till vår vikt – nämligen att vi behöver minst 0,83 gram protein per kilo vi väger. Och eftersom män vanligtvis väger mer än kvinnor kommer män automatiskt att äta mer protein än kvinnor om de följer rekommendationerna.
De officiella rekommendationerna tar dock inte hänsyn till din kroppstyp, så i princip kommer en mycket muskulös man att få samma rekommendation som en mer knubbig man eller kvinna som väger lika mycket. Men den muskulösa mannen har förmodligen fått sina muskler genom flitig styrketräning eller hårt fysiskt arbete. Så om han följer rekommendationerna i vår kalkylator kommer han garanterat att få i sig tillräckligt med protein för att bibehålla sina många muskler.
8
Behöver du mer protein om du vill gå ner i vikt?
Nej, du behöver inte mer protein när du går på diet – men det är viktigt att du ser till att du får i dig den mängd protein du behöver. Det finns en stor risk att du inte får i dig tillräckligt med protein när du skär ner på kalorierna – och det kommer att påverka din muskelmassa. Du kommer inte bara att bli mer slapp, du kommer också att få svårare att gå ner i vikt och hålla den efteråt.
I allmänhet löper alla som går på diet hög risk att förlora muskler eftersom en kropp som befinner sig i ett kaloriunderskott börjar tömma sina reserver. Och tyvärr är det inte bara de fettdepåer vi vill bli av med som kroppen börjar ”äta” bort – utan även våra muskler. Om kroppen saknar både kalorier och protein eskalerar förlusten av muskelmassa dramatiskt
En extra bonus med att få i sig tillräckligt med protein under viktminskning är att protein mättar bra och kräver mycket mer energi för kroppen att smälta.
Det bästa sättet att minimera muskelförlusten vid viktminskning är att kombinera ett tillräckligt proteinintag med styrketräning.
9
Vad händer om man inte får i sig tillräckligt med protein?
Brist på protein kommer först och främst att påverka din muskelmassa. 1 kg muskler består av cirka 200 gram protein. Om du får i dig 10 gram mindre protein än du behöver varje dag kan du förlora 1 kg muskelmassa på bara tre veckor. Med förlusten av muskelmassa kommer också en förlust av styrka. Du kommer därför snabbt att bli svagare om du äter för lite protein.
Protein är också en viktig byggsten i huden, skelettet, brosket och naglarna. Så långvarig proteinbrist kommer också att sätta sina spår här. Du kan också sakna några av de essentiella aminosyrorna, en undergrupp av proteiner som kroppen använder för allt från att bygga upp och underhålla vävnad till att producera hormoner, signalsubstanser i hjärnan, enzymer, blodkroppar och mycket mer.
10
Kan man få i sig för mycket protein?
Ur ett hälsoperspektiv är den vanligaste farhågan med att äta mycket protein att det kan skada njurarna. Detta beror på att njurarna är ansvariga för att rena de avfallsprodukter som produceras när kroppen metaboliserar protein.
Forskning tyder på att det är mycket osannolikt att även långa perioder av högt proteinintag skadar njurarna hos friska människor. Forskare har studerat kroppsbyggare som konsumerade upp till 4,5 gram protein per kg kroppsvikt – mer än dubbelt så mycket som de faktiskt behövde. Och inte ens efter två år fanns det några tecken på att deras njurar hade skadats.
Här är en liten varning: Nämligen om du får dina mycket stora mängder protein huvudsakligen från rött kött. Andra studier visar att rött kött potentiellt kan orsaka njurskador. Vitt kött verkar inte skada njurarna, och en stor mängd frukt och grönsaker i kosten kan motverka de potentiellt skadliga effekterna av kött.
BRA PROTEINKÄLLOR – Om man vill är det inte svårt att undvika (för mycket) rött kött och ändå få i sig mycket protein. Till exempel innehåller kyckling, lax och räkor mer protein än oxfilé. Och pumpafrön och sojabönor innehåller nästan dubbelt så mycket som en röd biff.
Sammantaget finns det inget som tyder på att ett högt proteinintag är skadligt för hälsan om du kombinerar det med en hälsosam kost.
Vi rekommenderar dock inte att du stoppar i dig mycket mer protein än vad vår kalkylator rekommenderar. Inte för att proteinerna i sig är skadliga, utan för att de kan ”stjäla” utrymme från andra hälsosamma livsmedel om du äter mycket av dem.
Kroppen vill också ha hälsosamma fetter, kostfiber och andra viktiga näringsämnen. Det är därför det är viktigt att äta en hälsosam, varierad och proteinrik kost.