RÄKNA UT: Hur mycket protein behöver du per dag?

Alla behöver inte äta samma mängd protein. Men en huvudregel är: Ju mer du tränar, desto mer protein ska du äta. Här kan du räkna ut hur mycket protein just du ska äta varje dag för att vara på topp.

Mat med mycket protein

HUR MYCKET PROTEIN PER DAG? Här kan du räkna ut hur mycket protein du behöver varje dag

© iStock

Räkna ut: Hur mycket protein behöver du per dag?

Alla behöver inte samma mängd protein per dag.

Kolla här hur mycket protein just du behöver äta varje dag för att vara på topp.

Räkna ut proteinbehov

Hur mycket protein per dag?

Livsmedelsverket rekommenderar att 10-20 procent av energiintaget ska vara protein. Eller virka 0,8-1,5 gram protein per kg kroppsvikt om dagen. Det är den nödvändiga mängden för att bevara muskelmassan och se till att kroppens strukturer funkar som de ska.

Dock skiljer sig proteinbehovet från person till person – och framförallt beroende på aktivitetsnivå.

Ju mer du tränar, desto mer protein behöver du för att kroppen ska kunna återhämta sig och reparera nedbruten muskelvävnad.

Vill du gå ner i vikt kan det också vara relevant att äta mer protein varje dag. Protein håller sig nämligen mätt länge. Samtidigt använder kroppen mer energi (=kalorier) på att smälta protein än den gör på att smälta kolhydrater och fett.

LÄS OCKSÅ: Vilka är symptomen på proteinbrist?

Hur mycket protein ska man äta per dag när man tränar?

Generellt är det inte nödvändigt att äta protein efter ett träningspass, om du är vardagsmotionär. Då täcker det vanliga proteinintaget nämligen kroppens behov.

Men om du tränar väldigt hårt och ofta är det en bra idé att äta protein i samband med träning. Om det är innan, under eller efter träningspasset spelar ingen roll – det viktigaste är att ta höjd för vad du ska träna.

Ska du styrketräna kan du äta en skål kvarg innan du börjar, men om du ska ut på en löprunda är det bättre att vänta med att äta tills du är hemma igen.