Cykling är lika effektivt som träning

Du blir av med lika mycket fett på att cykla till och från jobbet som när du går till gymmet på fritiden, visar en ny studie.

Kvinna i gul jacka på cykel och med cykelhjälm

Ta cykeln till jobbet

Våren är en god anledning till att byta ut bilen mot cykeln på vägen till jobbet, och om du gör det kan du med gott samvete även bocka av dagens träningspass. Du får nämligen lika effektiv fettförbränning av att hoppa upp i sadeln till jobbet som att träna på din fritid.

Det menar danska forskare som under ett halvår har följt tre grupper inaktiva överviktiga som fick motionera fem gånger i veckan. Én grupp tränade hårt och kort, en annan tränade måttligare men under längre tid, och den sista cyklade i snitt 14 kilometer om dagen till och från jobbet.

Alla grupperna förbrände samma antal kalorier i veckan, och slut- resultatet visade att cyklingen var minst lika effektiv för att bli av med fett som fritidsmotionen. Cyklisterna hade till och med blivit av med ca ett halvt kilo fett mer än dem som tränade måttligt.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha en elcykel

Källa: Köpenhamns universitet

Så mycket fett försvann på 6 mån:

  • Måttlig träning (5 x 55 min/vecka) – 2,6 kg
  • Högintensiv träning (5 x 35 min/vecka) – 4,5 kg
  • Vardagscykling (5 x 14 km/vecka) – 4,2 kg

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background