Se upp med att äta det här när du är gravid

Stort grattis till din graviditet – och välkommen till en djungel av kostråd som kan vara svår att navigera i. För vad får du äta bara lite av, och vad ska du absolut inte äta när du väntar barn?

Gravid kvinna som tittar på sin mage – vad ska man inte äta?

VAD SKA MAN INTE ÄTA SOM GRAVID? Är du gravid är det en bra idé att se över dina kostvanor lite med hänsyn till din bebis.

© Steen Evald

Ät varierat. Det är ett av de viktigaste kostråden för oss alla – men speciellt om du är gravid. Äter du en varierad kost får du inte bara ett brett utbud av vitaminer och mineraler, du slipper också få i dig för mycket av samma sak varje dag, det kan till exempel finnas arsenik i ris, kadmium i solrosfrön osv som i små mängder är helt oproblematiska, men som i stora mängder inte är bra för en liten ny och inte färdigutvecklad varelse.

Utöver att äta varierat finns det några kosttillskott som kan vara bra att äta när du är gravid. Dem kan du läsa mer om här: De viktigaste kostråden för gravida

I den här artikeln kan du lära dig mer om de matvaror du bara bör äta i begränsade mängder, och de du helt ska undvika, tills din bebis har fötts.

Vad får man inte äta som gravid?


Här får du snabbt en överblick över vad du inte får äta som gravid – och vad du ska se upp med. Du kan läsa mer om varje "problematisk matvara" längre ner i artikeln.

Ät INTE som gravid

  • Lever
  • Fiskleverolja
  • Mögel- och kittostar
  • Opastöriserad mjölk eller ost
  • Salami, parmaskinka och bresaola
  • Kallrökt eller rått kött
  • Kalebasskrita
  • Ginseng och ginsengprodukter
  • Torkade alger
  • Använd inte kosttillskott, örtprodukter, växtextrakt, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel utan att först prata med din barnmorska eller läkare
  • Alkohol

Ät bara LITE – eller var FÖRSIKTIG

  • Kosttillskott med ingefära
  • Lakrits och salmiak
  • Insjöfisk
  • Strömming/sill från Östersjön
  • Ål
  • Koffein
  • Örtte

Läs mer om varje matvara här:

Vad kan jag äta i begränsade mängder som gravid?


1 Får man äta honung som gravid?


Honung – rekommendation för gravida:

Många är osäkra på om det är farligt att konsumera honung under graviditeten. Men det är spädbarn som inte ska konsumera det söta ämnet. Honung är inte farligt för gravida kvinnor.

Precis som med andra sockerhaltiga livsmedel gäller dock den allmänna rekommendationen att hålla tillbaka lite för dina tänders och din vikts skull.

Varför?

Det är inte gravida kvinnor utan barn under 1 år som bör undvika honung. Det finns några bakteriesporer i honungen som bildar ett toxin i barnets matsmältningskanal, och detta gift kan orsaka vad som kallas spädbarnsbotulism, vilket är en allvarlig förgiftning.

Honungens bakteriesporer är inte farliga för barn över 1 år och inte heller för gravida.

2 Får man äta ingefära som gravid?


Ingefära – rekommendation för gravida:

Danska, norska och finska livsmedelsverken avråder gravida från att äta eller dricka stora mängder ingefära, till exempel i form av ingefärsshots, te av ingefärspulver och ta kosttillskott med ingefära. Anledningen är att det finns misstanke om att höga doser ingefära kan framkalla missfall eller fosterskador.
Svenska Livsmedelsverket har inget specifikt råd om ingefära, men rådet är att vara försiktig med kosttillskott med ingefära när man är gravid.

ingefära – om du är gravid

INGEFÄRA UNDER GRAVIDITET – Du kan äta ingefära som vanligt när du är gravid, men undvik kosttillskott som innehåller ingefära.

© iStock

3 Får man äta leverpastej som gravid?


JA, leverpastej innehåller inte så mycket lever, så det kan du gärna äta. Det är faktiskt en bra järnkälla.

Lever – rekommendation för gravida:

Lever innehåller mycket A-vitamin, och under graviditeten bör du bara äta A-vitamin i begränsade mängder. Därför avråder man gravida från att äta lever, levertran, paté och rätter med stekt lever.

Kosttillskott med en hög dos A-vitamin ska du förstås också hålla dig borta från.

Varför?

Att konsumera för höga koncentrationer av vitamin A kan öka risken för fosterskador och det som kallas neuralrörsdefekter.

LÄS OCKSÅ: Följ hela din graviditet från vecka 0 till vecka 40 här

4 Får man äta lakrits som gravid?


Lakrits – rekommendation för gravida:

Du kanske har blivit ännu mer sugen på lakrits efter att du blev gravid. Men du bör ändå hålla igen med det svarta godiset. Livsmedelsverket rekommenderar att gravida inte äter mer än 50 gram lakritsgodis per dag.

Varför?

Egentligen är ju lakrits en naturlig ingrediens. Men det innehåller ett ämne som heter glycyrrhizinsyra, och det kan, om man äter det i större mängder, ge högt blodtryck och vätskeansamlingar, vilket gravida inte bör utsätta sig själva eller fostret för.

Den starka lakritsen innehåller också salmiak, som i stora mängder kan verka avkalkande för skelettet – både ditt och ditt ofödda barns.

5 Får man äta lax när man är gravid?


Lax – rekommendation för gravida:

Lax går generellt bra att äta, men du ska undvika lax och öring som är vildfångad (alltså inte odlad) från Östersjön, Bottniska viken och älvarna, Vänern och Vättern. De bör du äta max 2–3 gånger per år.

Lax från andra vatten finns det inga begränsningar för.

Kolla ev på förpackningen innan du köper din lax. Där står det var fisken kommer från, och ofta är den fångad i Norska vatten.

Generellt är det viktigt att gravida äter fisk Ät gärna fisk 2–3 gånger i veckan och variera mellan feta och magra sorter.

Varför?

Insjölax och lax från Östersjön kan dioxiner och PCB. Dioxiner är ett mycket giftigt ämne som finns i bl a Östersjön, och därmed i laxen som lever där. Dioxin kan i höga koncentrationer bl a påverka fostrets utveckling och ha inverkan på immunförsvaret.

SE OCKSÅ: De officiella rekommendationerna om fisk för gravida

6 Får man dricka koffein när man är gravid?


Koffein – kaffe, te och cola

Koffein – rekommendation för gravida:

Mängden koffein ska begränsas när du är gravid. Det rekommenderar Livsmedelsverket.

Koffein finns i varierande mängder i kaffe, läsk, energidrycker och te – både grönt, vitt och svart

  • En kopp kaffe innehåller ca 100 mg koffein
  • En kopp te innehåller ca 50 mg koffein
  • ½ l cola innehåller ca 50 mg koffein
  • Energidryck innehåller minst 15 mg koffein för varje 100 ml och ofta mer än så

Under graviditeten anses en förbrukning på högst 200 mg koffein per dag som säkert. Det motsvarar antingen två-tre koppar bryggkaffe (1,5 dl/kopp) eller fyra koppar te (2 dl/kopp). Var uppmärksam på att det är den totala mängden koffein som inte ska överskrida 200 mg. Så båda kaffe och cola räknas.

Varför?

Det koffein du dricker överförs till ditt foster via moderkakan. Men fostret kan inte bryta ner koffeinet lika effektivt som en vuxen kropp kan. Och vissa vetenskapliga studier tyder på att gravida kvinnor som dricker mer än 2 koppar kaffe dagligen eller på annat sätt konsumerar mer än 200 mg koffein kan ha en något ökad risk för missfall, för tidig födsel, minskad fostertillväxt och dödfödsel. Dessa effekter är dock inte säkra. Men tills mer kunskap har vunnits, bör tvivels fördel ges till det ofödda barnet.

Det är också viktigt att vara medveten om att din förmåga att bryta ner koffein minskar avsevärt under den sista trimestern. Det gör att fostret utsätts för en betydligt högre koncentration av koffein – även om du faktiskt har minskat din konsumtion. Därför kan det vara en bra idé att dra ner på kaffet ytterligare under de sista månaderna av graviditeten.

kaffe

KAFFE UNDER GRAVIDITET – Under graviditeten anses en förbrukning på max 200 mg koffein per dag vara säkert. Det motsvarar cirka 2-3 koppar bryggkaffe.

© iStock

7 Får man äta pålägg som gravid?


Köttpålägg – rekommendation för gravida:

Som gravid bör du vara extra noga med att pålägget du äter är helt färskt.

Ät pålägget i god tid före "Sista förbrukningsdag" eller "Bäst före-datum". Och kom ihåg att när du väl har öppnat förpackningen har pålägget kortare hållbarhet.

Varför?

Pålägg som inte är helt färska kan i värsta fall innehålla en bakterie som kallas listeria. Gravida kvinnor blir sällan själva allvarligt sjuka av listeria, men fostret kan vara smittat.

Vad får jag inte äta och dricka som gravid?


8 Får man äta rått kött som gravid?


Rått kött – rekommendation för gravida:

Ät inte rått kött. Ät bara kött som är vällagat och genomstekt. Du ska inte heller smaka rå färs när du lagar mat. Tvätta händerna noggrant om du har hanterat rått kött under tillagningen.

Varför?

Rått kött kan innehålla parasiten toxoplasma gondii, som kan orsaka sjukdomen toxoplasma. Och man ska inte bli smittad av det som gravid.

Man tror att runt 1/3 av alla gravida kvinnor har varit utsatta för infektionen innan de blev gravida - ofta sker detta i barndomen. Om du tillhör den grupp som redan hade sjukdomen före graviditeten kommer fostret inte att smittas.

Om du däremot blir smittad av toxoplasma under graviditeten finns det risk att sjukdomen kan överföras till det ofödda barnet. För de allra flesta foster kommer infektionen inte att ha någon betydelse. Men för omkring en femtedel av fostren kommer toxoplasma att orsaka missfall, missbildningar och blodförgiftning

9 Får man äta ost som gravid?


Ost – rekommendation för gravida:

Undvik att äta opastöriserad ost, mögelost och kittost.

Vanlig ost som hyvlas och hårda ostar som parmesan, manchego och liknande kan du äta. Mjukost och fetaost går också fint att äta.

Varför?

Opastöriserad mjölk kan innehålla en bakterie som kallas listeria. Gravida kvinnor blir sällan själva allvarligt sjuka av listeria, men fostret kan vara smittat.

Förutom listeria kan opastöriserad mjölk innehålla parasiten Toxoplasma gondii, som kan orsaka toxoplasma. Om du inte tidigare har haft toxoplasma, och om du blir smittad under graviditeten, kan sjukdomen överföras till det ofödda barnet.

För de allra flesta foster kommer infektionen inte att ha någon betydelse. Men för omkring en femtedel av fostren kommer toxoplasma att orsaka missfall, missbildningar och blodförgiftning

Se också punkten “Rått kött”

10 Får man äta alger som gravid?


Alger – rekommendation för gravida:

Algprodukter som innehåller torkade alger och som säljs som kosttillskott kan i vissa fall innehålla höga jodhalter. Gravida som använder havsalgprodukter bör kontrollera att de innehåller högst 250 mikrogram jod/dagsdos. Det brukar stå på förpackningen.

Varför?

Jod är ett livsviktigt ämne, men för högt intag kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling negativt.

11 Får man äta torsklever som gravid?


Torsklever – rekommendation för gravida:

Gravida bör undvika att äta torsklever

Varför?

Torsklever innehåller mycket A-vitamin, och under graviditeten bör du bara äta A-vitamin i begränsade mängder. För höga koncentrationer av vitamin A kan öka risken för fosterskador och det som kallas neuralrörsdefekter.

12 Får man äta kosttillskott som gravid?


Kosttillskott – rekommendation för gravida:

Ta bara de tillskott som din barnmorska och myndigheterna rekommenderar – alltså folsyra, järn och eventuellt D-vitamin och Omega 3. Håll dig från andra kosttillskott.

Varför?

Myndigheterna vet många gånger inte om kosttillskott, örtprodukter, växtextrakt och liknande produkter är säkra eller inte för barnet i magen, eftersom de oftast inte har testats på gravida.

13 Får man dricka alkohol när man är gravid?


Alkohol – rekommendation för gravida:

Nej. Du bör undvika alkohol under hela din graviditet.

Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet om du dricker alkohol när du ammar, så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Däremot påverkas förmågan att ta hand om barnet när du dricker alkohol. Och små barn bör heller aldrig dela säng med en vuxen som druckit alkohol.

Varför?

Att konsumera alkohol under graviditeten kan vara skadligt för fostret och orsaka fosterdöd, för tidig födsel, missbildningar och utvecklingsstörning. Fostret har samma promille som du, men har mycket svårare att bryta ner alkoholen och påverkas därför mycket längre tid.

Du vet inte var gränsen går mellan skadlig och ofarlig alkoholkonsumtion. Förmodligen är gränsen olika från kvinna till kvinna och från foster till foster. Därför avråder myndigheterna gravida kvinnor från att dricka någon form av alkohol under hela graviditeten. Då är du på den säkra sidan.

Rödvin - drick inte alkohol när du är gravid

ALKOHOL UNDER GRAVIDITET – Undvik att dricka alkohol när du är gravid, eftersom det kan vara skadligt för fostret.

© iStock

KÄLLA: Anne Ruby, barnmorska