Vilka är symptomen på proteinbrist?

För de allra flesta skandinaver är proteinbrist inget problem, men några grupper är i riskzonen. Här är fem symptom du bör hålla koll på.

Kvinna som styrketränar – behöver kanske äta extra protein för att undvika proteinbrist

PROTEINBRIST – Om du inte ser några resultat av din träning kan det bero på proteinbrist.

© SATS

Du har kanske hört det förut: Protein är kroppens byggstenar. Det är ett näringsämne som är avgörande för att vi ska kunna hålla musklerna starka och kroppen igång.

Alla behöver protein för att leva, men framförallt efter att vi fyllt 65 är det viktigt att äta proteinrik mat. I takt med att åren passerar börjar vår muskelmassa nämligen helt naturligt att krympa, och då krävs det mer kött, fisk och mejeriprodukter på tallriken för att vi ska kunna hålla oss på banan och förbi friska.

Lär dig mer om vad proteinbrist är här, och ta reda på om du själv behöver extra protein!

Läs mer om proteinbrist:

1 5 tecken på att du har proteinbrist


Proteinbrist – symptom

Torrt hår

Hårstråna går av lättare och eftersom det inte sker någon förnyelse av håret, blir det till slut tunt.

Sköra naglar

Plötsligt behöver inte naglarna filas så ofta som de brukar, för de växer inte i samma tempo som förut. Dessutom går de lättare av.

Torr hud

Du blir torr i ansiktet och på kroppen. Det kan ge klåda och obehag, och du blir mattare i huden.

Obehag

Du upplever ömhet, framförallt i dina muskler.

Noll träningsframgång

Det är omöjligt att prestera fysiskt, och om du t ex har börjat springa förbättrar du inte formen på samma sätt som du borde göra.

2 Vad är bra källor till protein?


Kött och kikärter?

Den bästa kvaliteten av protein får du fortfarande från animaliska produkter som kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter som t ex kvarg.

Lever du vegetariskt eller veganskt finns det som tur är också många bra proteiner att hämta genom att äta sojaprodukter, quinoa, baljväxter, nötter och fullkorn. Det krävs dock att du är hungrig, för du behöver äta större mängder för att täcka ditt proteinbehov.

Oavsett var du får dina proteiner från är det helt klart bäst att fördela dina proteiner under hela dagen, så att kroppen får något att jobba med vid alla måltider. Matsmältningen hinner nämligen inte ta upp allt om näringsämnena är i en enda måltid, och då går de till spillo.

Läs också: Spirulina – en ren proteinbomb

Bra källor till protein – Animaliska matvaror

Innehåll av protein per 100 gram
Källa: DTU

Bra källor till protein – Icke-animaliska matvaror

Torkade sojabönor – en bra matvara om du lider av proteinbrist

TORKADE SOJABÖNOR – inbehåller hela 35,8 g protein per 100 g, och är en riktigt bra proteinkälla – och perfekt om du vill förebygga proteinbrist.

© gettyimages

3 Så mycket protein behöver du


  • Är du frisk och pigg ska du äta mellan 0,8 och 1 gram protein per kilo du väger, varje dag.
  • Efter att du har fyllt 65, ska du upp till 1,1-1,3 gram per kilo.
  • Vill du träna dig starkare, alltså öka din muskelmassa, ska du ända upp till 1,4-1,6 gram per kilo du väger.

Räkna ut ditt proteinbehov

4 Det är framförallt kvinnor som får proteinbrist


Väljer du oftast sallad eller en stor biff? Om du svarar det förstnämnda har du en del av förklaringen till varför kvinnor oftare drabbas av proteinbrist än män. Många kvinnor äter fler grönsaker än män, och över huvud taget äter kvinnor generellt mindre mat än män.

Har man dessutom gett järnet med träningen under en period, och skurit ner på kalorierna, kan man till slut få problem med brist på protein. För trots att det verkar som en perfekt genväg till viktminskning att skippa nötter, ost, lax och andra proteinkällor riskerar vi att få i oss för lite. Och då kan det bara så att byxstorleken är mindre, men vi blir inte starkare.

På samma sätt som man omöjligt kan bygga en villa med tio tegelstenar kan man inte heller bygga en stark och frisk kropp utan protein. Och när du tränar behöver du äta mer än du brukar

Källa: Stine Junge Albrechtsen, klinisk dietist
Artikeln publicerades i I FORM nr 07/2023