Här är lösningen till dig med svettproblem

Att bada i svett på löpbandet är bara ett sunt tecken på att du får valuta för gymkortspengarna. Men blöta fläckar på skjortan på jobbmötet eller på banken är inte lika härligt. Ta kontroll över svetten och slipp lukten.

En kvinna lyfter armen och avslöjar en svettfläck i armhålan. Hon är trött på svettproblem.

SVETT – Trots att svett är helt naturligt är det inte så många av oss som älskar att ha blöta fläckar under armarna.

© iStock

Det finns ofta en anledningen till varför kroppen gör som den dör. Att du svettas är biologins smarta metod för att sänka din kroppstemperatur.

Stör du dig ändå på svettfläckar under armarna? Vi har pratat med en hudläkare, som ger sina bästa råd till hur du kan sänka både svett- och luktproduktionen.

Läs mer om svettning här:

1 Varför svettas vi?


Svett är inte bara en biprodukt av att vara fysiskt aktiv. Att svettas är både hälsosamt och livsviktigt för oss.

Kroppen har två till fyra miljoner svettkörtlar som producerar flera liter svett varje dag. Flest svettkörtlar har vi i armhålorna, på handflatorna och på fotsulorna. Där svettas vi därför mest.

Svett består av vatten, salt, urinämnen, det bakteriedödande ämnet dermicidin och luktämnen och har tre syften: att kyla, rengöra och desinficera.

2 Varför luktar svett?


All svett har inte den karaktäristiska skarpa lukten som sticker i näsan. Vi har två typer av svettkörtlar, de ekkrina svettkörtlarna, som sitter överallt på kroppen och producerar en klar, tunn och nästan luktfri svett. Den primära uppgiften för den typen av svett är att kyla ner kroppen.

Och så har vi de apokrina svettkörtlarna som producerar en tjockare svett som är rik på fett och proteiner. Denna svett avdunstas inte lika lätt och när den bryts ner av hudens bakterier bildas ammoniak och svavelhaltiga föreningar. Det är det som skapar lukten vi förknippar med svett.

Grafik – svett på kroppen

Här kan du se var de olika typerna av svett produceras

ORANGE = Den tjockare, apokrina svetten flyter ut vid armhålorna, rumpan och könsorganet.
BLÅ = Den tunna, ekkrina svetten utsöndras överallt på kroppen och mest koncentrerat på händer och fötter.

3 Vad är orsaken till kraftig svettproduktion?


Vissa människor svettas extremt mycket. Här är de vanligaste orsakerna till kraftig svettproduktion:

  • Kön: Kvinnor har fler svettkörtlar än men, men mäns svettkörtlar är mer aktiva, så de svettas ofta mer.

  • Klimakteriet: Klimakterievallningar är en vanlig orsak till kraftig svettproduktion. Vallningarna beror på att vi producerar mindre av hormonet östrogen. Det gör kroppen mer känslig för temperaturväxlingar, och många upplever värmevallningar av olika intensitet.
    **Läs också: Ta dig genom klimateriet på ett lättare sätt med motion

  • Mat och dryck: Ju starkare mat du äter, desto mer kommer din kropps- temperatur att stiga, vilket sätter fart på svettproduktionen så att kroppen ska kunna kylas ner. Samma effekt har kaffe och te. Matvaror som vitlök och lök får kroppen att bilda ämnet allyl methyl sulfid, som får svetten att lukta skarpare.

  • Övervikt: Ju mer du väger, desto mer kommer du troligen att svettas. När man är överviktig kräver nämligen rörelserna mer energi, och kroppen blir därför varmare, vilket aktiverar kroppens air conditionsystem, så att svetten rinner.

  • Stress och ångest: Är du pressad kommer kroppens produktion av stresshormonerna adrenalin och kortisol igång. Det gör att kroppen överhettas och svett produceras för att kyla ner kroppen.
    TEST: Är du stressad?

  • Hyperhidros: Hör du till de cirka 3 procenten av alla svenskar som lider av hyperhidros, är dina svettkörtlar överaktiva och du svettas upp till fem gånger mer än genomsnittet. Tillståndet är ofarligt, men ganska störande. Om du misstänker att du har hyperhidros, så sök vård.

  • Sjukdom: Plötslig och oförklarlig svett kan bero på en underliggande sjukdom som t ex hypertyreos, förhöjd ämnesomsättning, eller diabetes typ 1. Svettas du på natten är det extra viktigt att söka vård. Bl a blod- och lymfcancer kan nämligen ge kraftiga nattliga svettningar.

  • Biverkningar av medicin: Framförallt så kallade tricykliska antidepressiva läkemedel (TCA) som används mot ångest och depression har ökad svettproduktion som biverkning. Även ADHD-medicin och hormonbehandlingar kan göra dig mer svettig.

4 Hur kan du själv minska svettproduktionen?


Som tur är finns det flera saker du själv kan göra för att minska svetten från att rinna. De här knepen funkar i de flesta fallen:

Så kan du minska svettproduktionen:

Chili
© iStock

Skär ner på chili, lök och vitlök och andra starka matvaror eftersom de får dn kroppstemperatur att stiga.

Yoga
© Jakob Helbig

Beror svettningarna på stress, så sätt av lite tid varje dag för yoga, avslappnande andningsövningar eller en enkel meditation för att varva ner.

Utforska I FORMS yogauniversum här

Vinglas grafik

Minska intaget av alkohol, kaffe och te som stimulerar ökad svettavsöndring.

deodorant

Använd en antiperspirant-deodorant. Den förhindrar svetten att rinna ut ur svettkörtlarna och kan användas på händer och fötter också.

Solfjäder
© gettyimages

Välj lätta och luftiga kläder som huden kan andas i, så kroppen kan göra sig av med värmen.

Dusch
© iStock

Duscha varje dag, och använd tvål. Det minskar inte mängden svett, men tar bort de bakterier på huden som skapar dålig lukt.

4 som tar bort svettlukt

Det är helt naturligt att vår svett börjar att lukta när den kommer i kontakt med hudens bakterier, men om du vill minska odören kan du testa följande metoder:

  • VANLIG DEODORANT: Deodoranter och antiperspiranter är inte samma produkt. Medan aluminiumsalt i antiperspiranten blockerar svettkörtlarna så att svetten inte kan rinna ut, tar deodoranten bort bakterierna på huden. Deodoranten tar därför bort lukten, men inte de blöta fläckarna.

  • ANTIPERSPIRANTER: Deodoranter med tillsatt aluminiumsalt kallas antiperspiranter. De blockerar svettkörtlarnas utlopp så att svetten inte kan komma ut. Aluminium har tidigare misstänkts öka risken för bröstcancer, men 2020 avfärdade EU:s vetenskapliga kommitté den oron.

  • ZINK: Om du vill bekämpa svett på ett naturligt sätt så är zinkoxid ett alternativ. I Danmark har man nyligen undersökt effekten. Försökspersonerna fick zinkoxid applicerat i ena armhålan och placebo i den andra. Testet visade att zinkoxid hämmar tillväxten av de bakterier som orsakar svettlukt.

  • KOKOS: Ren kokosolja har antibakteriella egenskaper. Den bekämpar svettlukten på ungefär samma sätt som zinkoxid och den klassiska deodoranten – genom att ta bort bakterierna på huden så att svettlukten inte uppstår.

5 Hur kan man behandla svettningar?


Om du är väldigt besvärad av blöta fläckar kan det vara en lösning att få medicinsk hjälp för att minska svettningarna. Speciellt om du lider av tillståndet hyperhidros – det vill säga överaktiva svettkörtlar – eller värmevallningar från klimakteriet, kan du må bra av behandling. Om svettningen däremot beror på en bakomliggande sjukdom, övervikt eller psykisk obalans så är det det du ska behandla.

Behandlingar mot svett:

Botox

Botox mot svett

Injektioner med botox används lokalt i svettkörtlar i bl a armhålor, handflator och på fötter. Botox förlamar nerverna som styr svettkörtlarna och därför minskar svettutsöndringen i de behandlade områdena. Det är inte ohälsosamt, eftersom du fortfarande kan svettas på resten av kroppen.

  • Effekten varar i upp till sex månader.
  • Du kan få behandlingen både inom vården och på privata kliniker.
Medicin

Medicin mot svett

Svettas du på större områden av kroppen så kan du få medicin med läkemedlen antikolinergika eller glycopyrrolat, som hämmar nervimpulserna så att aktiviteten i svettkörtlarna minskas. Medicinen kan ha biverkningar som muntorrhet, huvudvärk, trötthet och nedsatt syn.

  • Det är oftast hudläkare som ordinerar behandlingen.
Hormoner

Hormoner mot svett

Är det klimakteriet som orsakar den kraftiga svetten så kan problemen avhjälpas med preparat som innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Behandlingen kan ge biverkningar i form av bl a huvudvärk och viktökning. Hormonerna ger en lätt ökad risk för bröstcancer.

  • Behandlingen ordineras av läkare.
Mikrovågor

Mikrovågor mot svett

Om du bara svettas på begränsade områden kan du prova mikrovågsbehandling. Här utförs en kontrollerad uppvärmning av den subkutana vävnaden i de utvalda områdena. Det förstör svettkörtlarna och minskar därför svettproduktionen permanent.

  • Det kräver vanligtvis två behandlingar för att få ett bestående resultat.
  • Behandlingen utförs både inom vården och på privata kliniker.

6 Bör man gå till läkaren om man svettas mycket?


Gå till läkaren om:

  • du upplever att du plötsligt börjar att svettas markant mer än du brukar.
  • du svettas mycket på nätterna utan att ha gjort det tidigare.
  • dina svettningar är ledsagade av feber, klåda på huden eller oförklarlig viktminskning.
Kvinna med svettiga armhålor

SVETT – Om du plötsligt börjar svettas mycket mer än vanligt ska du vara uppmärksam och överväga att söka läkarvård.

© iStock

Källa: [Flemming Andersen, ph.d. och specialistläkare i hudsjukdomar]

Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2023