Svullna lymfkörtlar? Så vet du om det kan vara cancer

Svullna körtlar eller knölar behöver inte vara ett tecken på cancer. Men det är speciellt en sak du ska lägga märke till.

Kvinna i duschen

SVULLNA LYMFKÖRTLAR? Känner du en svullen lymfkörtel när du duschar är det vissa tecken som kan säga om du behöver oroa dig för cancer eller inte.

Om du en morgon i badkaret eller duschen upptäcker en ny knöl under huden är det helt naturligt att bli orolig. Näst efter födelsemärken är knölar det tecken som de flesta förknippar med cancer, så det är klart att det ska undersökas närmare.

För är det en cancerknöl eller bara en svullen lymfkörtel? Svullnaden kan också bero på ofarliga orsaker som ett insektstick, ett blåmärke eller en böld.

Oömma knölar är potentiellt farliga

Innan du blir alldeles för orolig över om det kan vara en cancerknöl är det särskilt en sak du kan lägga märke till.

Cancer eller inte?

  • INTE CANCER: Om en lymfkörtel är svullen på grund av en infektion är den i regel öm.

  • KANSKE CANCER: Svullna lymfkörtlar som beror på cancersjukdom är däremot i regel INTE ömma.

“När det uppstår en infektion reagerar cellerna i lymfkörtlarna. De går från att vara vilande till att komma i arbete och det för med sig ömhet. När en lymfkörtel är öm betyder det bara att den är aktiv,” säger Janne Villemoes Bigaard, som är överläkare, specialiserad i bland annat cancerförebyggelse.

Med andra ord: Gör det lite ont när du trycker på svullnaden, som känns som en körtel eller en knöl under huden kan du alltså andas ut lite. Då är det med största sannolikhet bara ditt immunförsvar som håller på att bekämpa en infektion, och lymfkörtlarna jobbar, t ex vid en halsinfektion.

Trycker du däremot på den förstorade lymfkörteln utan att känna minsta obehag ska du vara uppmärksam:

Cancer gör inte ont. Cancerceller som rör sig runt i kroppen fångas upp i lymfkörteln där de växer vidare. Det är inte smärtor, men lymfkörtlarna blir svullna och hårda”, säger Janne Villemoes Bigaard.

Lymfekirtlerne rydder op

Låt oss få koll på vad som egentligen sker i lymfkörtlarna. Din kropp är utrustad med omkring 600 körtlar, och de är en del av immunsystemet. När blodet har varit ute i vävnaden så samlas överskottsvätska i lymfan och skickas tillbaka till blodbanan via lymfkärlen.

På vägen strömmar lymfvätskan genom lymfkörtlarna. Om det är bakterier eller virus i vätskan fångas de upp i lymfkörteln och immuncellerna i körtlarna kommer reagera genom att försöka bekämpa sjukdomen. Då svullnar lymfkörtlarna upp och bli ömma.

Ofta kan du känna vad som känns som en knöl under huden där lymfkörtlarna är samlade. Har du halsinfektioner svullnar de upp under köken eller på halsen. Har du t ex en urinvägsinfektion svullnar de i ljumsken, och har du en infektion i nagelbandet kan du känna det på lymfkörlarna i armhålan. Det finns tre ställen på kroppen där du enklast kan 'följa arbetet i lymfkörtlarnaä, eftersom de är placerade precis under huden. Många andra lymfkörtlar är placerade inne i kroppen där du inte kan känna dem.

När infektionen har gått över kommer lymfkörtlarna långsamt dra sig tillbaka till vanlig storlek igen. Det är dock helt normalt att man känner lymfkörteln mer efter en infektion.

Lymfkörtlar – här kan du kolla cancer

HÄR KAN DU KOLLA DINA LYMFKÖRTLAR Lymfkörtlar är fördelade i hela kroppen. Men du kan enklast känna dem som ligger under huden i ljumsken, på halsen och i armhålorna.

© iStock

Så här undersöker du dig själv

Så långt så gott. Nu vet du att svullna lymfkörtlar i sig själva inte behöver vara farliga. Är det helt oömma ska du vara extra uppmärksam, för då är de svullna av en annan anledning än att immuncellerna håller på att bekämpa en infektion.

När du stöter på en svullen lymfkörtel är det några saker du ska lägga märke till lite extra.

4 saker du ska vara uppmärksam på

  • Är lymfkörteln öm eller inte öm? Om körteln är öm är det oftast en infektion t ex förkylning som immunförvaret håller på att bekämpa. Känns körteln inte öm ska den undersökas.
  • Brukar lymfkörteln vara där? Om du upptäcker en svullen lymfkörtel utan att du har känt dig sjuk, ska du hålla koll på den. Har den inte blivit mindre under ett par veckor, eller växer den så ska du kolla upp den hos en läkare.
  • Är lymfkörteln hård eller mjuk? En normal svullen lymfkörtel är mjuk. Om det har samlats cancerceller i lymfkörteln går den från att vara mjuk till att bli hård.
  • Har du andra symptom? Har du andra tecken på cancer än den svullna lymfkörteln? Det kan vara oförklarlig viktnedgång, svettningar på natten eller om du är mer trött än du brukar vara.

Om din självundersökning resulterar i att körteln du har känt är både ny, hård, inte öm eller har kommit i sällskap av andra oförklaringa tecken ska du kontakta läkare och få det undersökt. Läkaren är utbildad för att avgöra om en knöl är ofarlig eller kräver ytterligare undersökningar.

Undersök dina lymfkörtlar med måtta

Du kan snabbt dra slutsatsen att du ska undersöka dig själv för knölar och körtlar varje vecka, men det är faktiskt inte hälsosamt. Dels blir lymfkörtlarna ömma av all beröring, dels är det ingen garanti för att du upptäcker eventuell cancer.

Nackdelen med att konstant vara på jakt efter potentiellt elakartade knölar är att du blir alldeles för uppmärksam på sjukdom.

Håll dig till att ibland kolla ljumsken och armhålan för knölar, men undvik att sätta hela kroppen under lupp. Lägg istället märke till om du sover ordentligt, har aptit och om din avföring är som den brukar.

Är det någon som är förändrat mot hur det brukar vara är det bättre att läkaren undersöker dig än att börja googla fram svar på internet.

LÄS OCKSÅ: Känner du till de 7 viktiga tecknen på cancer?