Chilli sin carne - enkelt, nyttigt och gott

1 timme
577 kcal

Denna chilli sin carne med choklad, ris och guacamole är så god att du inte kommer att sakna köttet alls.

En tallrik chili sin carne med råris, avokadokräm och tortillachips.

CHILI SIN CARNE – den perfekta rätten för en köttfri dag.

© wichmann+bendtsen

Chili sin carne med choklad, råris och guacamole

Denna nyttiga chili sin carne är fullproppad med läckra grönsaker, mättande bönor och massor av smak från kryddor, så vi hävdar att ingen kommer att gå hungrig från bordet och ingen kommer att sakna köttet. Vi lovar!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl råris
  • 20 g tortillachips
  • ½ näve färsk koriander
  • ½ chili
  • Lime, saften

Chili sin carne:

  • ½ rödlök
  • ¼ squash
  • ½ röd paprika
  • ½ morot
  • 1½ fett vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • ¾ tsk oregano
  • ¾ rökt paprika
  • 1 burk krossade tomater
  • ½ burk svarta bönor
  • ½ burk kidneybönor
  • ½ burk majs
  • 7½ g mörk choklad

Guacamole:

  • ½ avokado
  • 1 msk kvarg
  • ¼ tsk vitlökspulver
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen, kvernet
  • Lite limesaft

Så här lagar du chili sin carne

  • Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Börja med chilin. Finhacka alla grönsaker och fräs dem i olja i en stor stekpanna på medelvärme i 10 minuter.
  • Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare några minuter.
  • Tillsätt tomater, bönor och majs och koka upp. Låt sjuda under lock i 20 min.
  • Mosa avokadon med en gaffel och blanda med övriga ingredienser till guacamolen.
  • Servera den färdiga chili sin carnen med ris, tortillachips, guacamole, grovhackad färsk koriander, finhackad chili och en skvätt limesaft.

TIPS Har du chili över? Då är det perfekt att använda den som fyllning i wraps.


Chili CON carne är en favoriträtt för många. Man behöver inte vara spansktalande för att veta att namnet betyder chili MED kött, men idag ska vi servera en lite modernare version: chili SIN carne – alltså, UTAN kött.

Vårt recept ovan med choklad, ris och guacamole är så gott att du inte kommer att sakna köttet alls. Prova själv och kolla in alla våra hälsosamma och praktiska tips för att göra denna populära vegetariska rätt perfekt.

1 Kan man laga en vegansk chili sin carne?


Absolut. Själva rätten är faktiskt vegansk, men beroende på receptet kan särskilt dessa två ingredienser vara problematiska för veganer.

  1. Mörk choklad. Många versioner av både chili sin carne och chili con carne avrundar smaken med lite mörk choklad. Här kan tillverkaren ha smugit in lite skummjölkspulver.
  2. Gräddfil. En populär topping är en rejäl klick gräddfil. Det är inte lämpligt för veganer, så du kan antingen hoppa över det helt eller köpa en vegansk version gjord på t ex havre.

LÄS OCKSÅ: Ska du laga middag till en vegan ikväll? Vi guidar dig genom det här!

2 Vilka bönor är bra till chili sin carne?


I en traditionell chili con carne finns det gott om bönor. I en chili sin carne finns det MASSOR! Och ju mer desto bättre för dig.

Bönor är fullproppade med nyttiga kostfibrer och protein och ger dig mycket mättnad för få kalorier – och pengar.

Är du inte van vid bönor? Kolla in vår stora guide här

6 bra chilibönor

Kidneybönor används ofta i chili, men du kan använda alla typ av bönor, och det är en bra idé att använda olika sorter.

Bra bönor är: kidneybönor, bruna bönor, svarta bönor, pintobönor, limabönor och vita bönor. Se dem nedan.

TIPS: Tryck på punkterna för att läsa mer
5 goda chilibönor

Kidneybönor

Pintobönor

Vita bönor

– även kallade cannellini-bönor.

Svarta bönor

Bruna bönor

Limabönor

  • även kända som smörbönor.

Bönor vs nötkött

Bönor är en utmärkt proteinkälla. De slår dock inte nötkött. Å andra sidan ger bönor dig kostfibrer.

Järninnehållet är liknande, medan bönor inte innehåller B12. Detta viktiga vitamin finns främst i animaliska produkter, så ett tillskott kan vara en bra idé om du aldrig äter kött.

Näringsinnehåll i bönor jämfört med nötkött

Per 100 g Kostfibrer Protein Järn B12-vitamin
Kidneybönor, blötlagda och kokta 11,9 g 8,4 g 2,4 mg 0 μg
Nötfärs, 5-10 procent fett. 0 g 19 g 2,3 mg 2,32 μg

Källa: DTU

Om du föredrar torkade bönor ...

... är det viktigt att du blötlägger dem först och sedan kokar dem enligt rekommendationerna. Då bryts ämnet lektin ner, som annars kan leda till magont, illamående och kräkningar.

Om du föredrar det enkla alternativet kan du köpa bönor på burk. Skölj dem bara och de är redo att läggas i grytan. De är lika nyttiga som blötlagda och kokta bönor, men lite dyrare.

Så här gör du

  • Lägg bönorna i blöt i tre gånger så mycket vatten.
  • Låt dem stå i 10-12 timmar, t ex över natten. Du kan låta dem stå under längre tid, men byt isåfall vatten under tiden.
  • Häll ut vattnet och skölj bönorna ordentligt.
  • Koka bönorna i rikligt med vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koktiden är oftast 45–60 minuter.

3 Kan man göra chili sin carne ännu nyttigare?


Ja, rätten är nyttig i sig, men här är några tips för att göra den ännu nyttigare.

Byt ut gräddfilen

En klick gräddfil på toppen av din chili sin carne smakar gott och svalkar munnen skönt om du har varit lite för generös med chilin. En 12-procentig gräddfil innehåller 140 kcal per 100 g.

Om du vill spara på kalorierna kan du välja en produkt med lägre fetthalt t ex en klick grekisk yoghurt.

Välj råris

Chilli sin carne serveras ofta med ris. Ett enkelt och nyttigt alternativ är att byta ut det vita riset mot fullkornsris. På så sätt mångdubblar du mängden mättande kostfibrer och får i dig mer vitaminer och mineraler. Quinoa passar också bra.

Testa också: Stekt ris med ägg och grönsaker

Hackade grönsaker

Fyll på med grönsaker

Grönsaker ger smak, fyllighet och färg till en chilirätt. Om du vill ha något att tugga på, vänta med att tillsätta grönsakerna tills rätten är nästan färdiglagad. Prova till exempel:

  • Lök, tärnad och stekt
  • Aubergine, tärnad och stekt
  • Blekselleri, tärnad
  • Röd och grön paprika, tärnad
  • Morötter, skurna i halvmånar
  • Majs, frysta eller på burk

Vegetabilisk lasagne, vegoburgare eller dahl? Här hittar du massor av gröna recept

Gör nyttiga tortillachips

Gör lite nyttigare tortillachips

Tortillachips passar utmärkt till chilirätter. Men de som köps i affären är ibland friterade i dålig olja och fulla av kalorier. Du kan göra mycket bättre än så själv. Särskilt om du köper grova fullkornstortillas och använder extra virgin olivolja.

Så här gör du

  • Pensla de grova tortillabröden med olivolja.
  • Strö över t ex chili eller en annan krydda.
  • Skär eller klipp ut chipsen i önskade storlekar, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda dem i ugnen vid 200 grader varmluft i ca 10 min, tills de är gyllene.
  • Servera dem till din chili sin carne, en kryddig salsa eller guacamole.

4 Vad är ett bra tillbehör till chili sin carne?


Nyttiga toppings och en god sallad kan göra din måltid ännu nyttigare och godare. Ta bara en titt här:

9 nyttiga toppingar

© wichmann+bendtsen

Servera en god sallad till

Om du vill göra det lilla extra är en sallad ett utmärkt tillbehör till chili sin carne. Skär avokado, gula och röda körsbärstomater i tärningar och blanda med finhackad rödlök, koriander och jalapenos. Blanda med limesaft och nymalen svartpeppar.

Vill du ha en god sallad till? Testa vår avokadosallad

5 Är chili sin carne klimatvänlig?


Ja, rätten är bra för klimatet – och för dig

Medan du äter kan du njuta av ett gott klimatsamvete. Kött – särskilt nötkött – har en mycket större inverkan på klimatet än grönsaker och baljväxter.

Om du vill göra rätten ännu mer klimatvänlig kan du minska ditt matavfall genom att lägga alla dina grönsaksrester i grytan. Ingen kommer att märka det men klimatglorian får lite extra glans.

LÄS OCKSÅ: Så äter du klimatvänligt morgon, middag och kväll

Det som är bra för klimatet är oftast också bra för oss, så du tjänar också på din hälsa genom att ha köttfria dagar.

Enligt de nya kostråden, som tar hänsyn till både klimat och hälsa, måste vi minska på köttet – särskilt från fyrbenta djur – och öka på baljväxter som bönor, linser och kikärtor. I detta sammanhang passar detta smarriga recept på chili sin carne perfekt.

Det är enkelt och relativt billigt, och det är också perfekt att värma upp nästa dag i matlådan. Behöver du ett sista argument? Här är det, och kanske det viktigaste av alla: rätten är supergod.

LÄS OCKSÅ: Grönsakskuren – ät 1 kilo grönsaker och gå ner i vikt!

klimatpåverkan av kidneybönor jämfört med nötkött

KLIMATBELASTNING PER KG är nästan 34 gånger högre för nötkött jämfört med kidneybönor.
Källa: DTU

Klimatet älskar bönor

Klimatet är en mycket bra anledning att hoppa över con carne-versionen. Tillsammans med lamm är nötkött det köttslag som påverkar klimatet mest.

6 Vad kan du göra om rätten är för kryddstark?


Det är en god idé att tillsätta chilin i pannan lite i taget för att undvika att din chili sin carne blir för het. Det är ämnet capsaicin som får maten att bränna i munnen och svetten att bryta ut på stekpannan.

När skadan väl är skedd finns det några knep att ta till för att tona ner smaken.

  • Om rätten är för stark Här finns det flera alternativ. Försök att slänga ner några potatisskivor eller brödbitar i pannan – och ta sedan bort dem före servering. Lite citronsaft eller socker kan också hjälpa, och mer vätska kan också göra susen.
  • Om det bränner i munnen Drick ett glas mjölk. Hittills har man trott att det är fettet i mjölken som löser upp capsaicin, men nya studier tyder på att det är mjölkproteinet kasein som har en effekt. Däremot ska du inte dricka vatten, eftersom det bara omfördelar capsaicinet till nya ställen i munnen. Gräddfil kan också göra susen, vilket är anledningen till att en chili con – eller sin – carne ofta serveras med en klick gräddfil på toppen.
Välj rätt chili

Välj rätt chili

Det finns över 4.000 olika sorters chili. De små är ofta de starkaste.

Det finns inga regler utan undantag – inte ens när det gäller chili – men i allmänhet kan du följa dessa riktlinjer:

  • Det mesta av det heta ämnet capsaicin i en chili finns i det vita ”fruktköttet” på insidan.
  • Ju mindre och rundare en chilifrukt är, desto hetare är den.
  • Gröna chilifrukter är vanligtvis mindre heta än röda chilifrukter av samma sort.

7 Kan man göra chili sin carne dagen innan?


Ja, absolut. Kom bara ihåg, som alltid, att kyla ner rätten snabbt. Om du har gjort en stor gryta är det en bra idé att låta den svalna i mindre portioner. Det kommer att påskynda kylningsprocessen.

Kan man äta chili sin carne nästa dag?

Absolut – om du har förvarat den i kylen. Och faktum är att chili med eller utan kött ofta smakar bättre dagen efter. Därför är det en bra idé att göra en stor portion – kanske till och med en tredubbel portion. På så sätt har du tillräckligt för två dagar och en portion i frysen för en hektisk dag. Rätten håller sig i ca 3 dagar i kylen.

Kan man frysa chili sin carne?

Ja, det kan man. När chilin har svalnat kan du dela upp den i mindre portioner i burkar eller fryspåsar och frysa in dem. Kom ihåg att skriva datumet på den. Hemlagade rätter håller sig i frysen i ca 3 månader.

I FORM 17/2023