Chilli sin carne - enkelt, nyttigt och gott
Denna chilli sin carne med choklad, ris och guacamole är så god att du inte kommer att sakna köttet alls.
Denna chilli sin carne med choklad, ris och guacamole är så god att du inte kommer att sakna köttet alls.
Denna nyttiga chili sin carne är fullproppad med läckra grönsaker, mättande bönor och massor av smak från kryddor, så vi hävdar att ingen kommer att gå hungrig från bordet och ingen kommer att sakna köttet. Vi lovar!
TIPS Har du chili över? Då är det perfekt att använda den som fyllning i wraps.
Chili CON carne är en favoriträtt för många. Man behöver inte vara spansktalande för att veta att namnet betyder chili MED kött, men idag ska vi servera en lite modernare version: chili SIN carne – alltså, UTAN kött.
Vårt recept ovan med choklad, ris och guacamole är så gott att du inte kommer att sakna köttet alls. Prova själv och kolla in alla våra hälsosamma och praktiska tips för att göra denna populära vegetariska rätt perfekt.
Absolut. Själva rätten är faktiskt vegansk, men beroende på receptet kan särskilt dessa två ingredienser vara problematiska för veganer.
LÄS OCKSÅ: Ska du laga middag till en vegan ikväll? Vi guidar dig genom det här!
I en traditionell chili con carne finns det gott om bönor. I en chili sin carne finns det MASSOR! Och ju mer desto bättre för dig.
Bönor är fullproppade med nyttiga kostfibrer och protein och ger dig mycket mättnad för få kalorier – och pengar.
Kidneybönor används ofta i chili, men du kan använda alla typ av bönor, och det är en bra idé att använda olika sorter.
Bra bönor är: kidneybönor, bruna bönor, svarta bönor, pintobönor, limabönor och vita bönor. Se dem nedan.
– även kallade cannellini-bönor.
... är det viktigt att du blötlägger dem först och sedan kokar dem enligt rekommendationerna. Då bryts ämnet lektin ner, som annars kan leda till magont, illamående och kräkningar.
Om du föredrar det enkla alternativet kan du köpa bönor på burk. Skölj dem bara och de är redo att läggas i grytan. De är lika nyttiga som blötlagda och kokta bönor, men lite dyrare.
Så här gör du
Ja, rätten är nyttig i sig, men här är några tips för att göra den ännu nyttigare.
En klick gräddfil på toppen av din chili sin carne smakar gott och svalkar munnen skönt om du har varit lite för generös med chilin. En 12-procentig gräddfil innehåller 140 kcal per 100 g.
Om du vill spara på kalorierna kan du välja en produkt med lägre fetthalt t ex en klick grekisk yoghurt.
Chilli sin carne serveras ofta med ris. Ett enkelt och nyttigt alternativ är att byta ut det vita riset mot fullkornsris. På så sätt mångdubblar du mängden mättande kostfibrer och får i dig mer vitaminer och mineraler. Quinoa passar också bra.
Testa också: Stekt ris med ägg och grönsaker
Nyttiga toppings och en god sallad kan göra din måltid ännu nyttigare och godare. Ta bara en titt här:
Ja, rätten är bra för klimatet – och för dig
Medan du äter kan du njuta av ett gott klimatsamvete. Kött – särskilt nötkött – har en mycket större inverkan på klimatet än grönsaker och baljväxter.
Om du vill göra rätten ännu mer klimatvänlig kan du minska ditt matavfall genom att lägga alla dina grönsaksrester i grytan. Ingen kommer att märka det men klimatglorian får lite extra glans.
LÄS OCKSÅ: Så äter du klimatvänligt morgon, middag och kväll
Det som är bra för klimatet är oftast också bra för oss, så du tjänar också på din hälsa genom att ha köttfria dagar.
Enligt de nya kostråden, som tar hänsyn till både klimat och hälsa, måste vi minska på köttet – särskilt från fyrbenta djur – och öka på baljväxter som bönor, linser och kikärtor. I detta sammanhang passar detta smarriga recept på chili sin carne perfekt.
Det är enkelt och relativt billigt, och det är också perfekt att värma upp nästa dag i matlådan. Behöver du ett sista argument? Här är det, och kanske det viktigaste av alla: rätten är supergod.
LÄS OCKSÅ: Grönsakskuren – ät 1 kilo grönsaker och gå ner i vikt!
Det är en god idé att tillsätta chilin i pannan lite i taget för att undvika att din chili sin carne blir för het. Det är ämnet capsaicin som får maten att bränna i munnen och svetten att bryta ut på stekpannan.
När skadan väl är skedd finns det några knep att ta till för att tona ner smaken.
Ja, absolut. Kom bara ihåg, som alltid, att kyla ner rätten snabbt. Om du har gjort en stor gryta är det en bra idé att låta den svalna i mindre portioner. Det kommer att påskynda kylningsprocessen.
Absolut – om du har förvarat den i kylen. Och faktum är att chili med eller utan kött ofta smakar bättre dagen efter. Därför är det en bra idé att göra en stor portion – kanske till och med en tredubbel portion. På så sätt har du tillräckligt för två dagar och en portion i frysen för en hektisk dag. Rätten håller sig i ca 3 dagar i kylen.
Ja, det kan man. När chilin har svalnat kan du dela upp den i mindre portioner i burkar eller fryspåsar och frysa in dem. Kom ihåg att skriva datumet på den. Hemlagade rätter håller sig i frysen i ca 3 månader.
I FORM 17/2023