Enkel, saftig kanelkaka
Letar du efter en saftig kaka? Prova den här med kanel, filmjölk och ägg. Vi har lagt ganache på toppen, men den kan bytas ut mot en kaffeglasyr om du är mer sugen på det.
Letar du efter en saftig kaka? Prova den här med kanel, filmjölk och ägg. Vi har lagt ganache på toppen, men den kan bytas ut mot en kaffeglasyr om du är mer sugen på det.
TIPS! Kakan kan frysas. Men gör det utan frosting på toppen isåfall.
TIPS! Har du en ugn som blir väldigt varmt kan du ev lägga lite aluminiumfolie under sista halvan av baktiden.
TIPS! Gillar du smaken av kaffe kan du ersätta lite av kaffegrädden med en skvätt starkt kaffe.
Det är enkelt, det är gott – och en kanelkaka med filmjölk är perfekt för dig som gillar en saftig kaka.
Vårt recept på kanelkaka är också perfekt för att baka i en stor bakplåt om du tar med en utsökt tårta till en stor fest – eller bara har en stor, tårtälskande familj.
Filmjölk tillsätts ofta i kanelkakor eftersom dess sura egenskaper reagerar med bakpulver och skapar en luftigare och lättare konsistens – vilket gör din kanelkaka extra härligt saftig. Filmjölken tillför också en mild syra som balanserar kakans sötma och ger den en mer komplex smak.
Tänk på att det måste finnas syra i smeten när du använder bakpulver. Det beror på att syran får bikarbonatet att reagera och bilda koldioxid, vilket får degen att jäsa. Utan syra bildar bakpulver också soda, vilket kan ge din kanelkaka en lite tvålig smak.
Om du inte har filmjölk eller någon annan surmjölksprodukt kan du använda vanlig mjölk med lite citron i. Använd ca 1 tsk citronsaft per ½ tsk bakpulver.
En klassisk glasyr till kanelkakan är chokladganache, som du kan se receptet på ovan, eller en härlig kaffeglasyr, som görs enkelt med florsocker, kakaopulver och lite starkt kaffe.
En kanelkaka med filmjölk kan vanligtvis hålla sig färsk i 3–4 dagar om den förvaras ordentligt i en lufttät behållare i rumstemperatur.
Men om kakan innehåller mejeriprodukter i glasyren bör den förvaras i kylen där den håller sig i upp till en vecka. Den kan dock bli något torrare i kylen.
Ja, det går alldeles utmärkt att baka kakan dagen innan. Faktum är att smakerna kan utvecklas och bli ännu bättre efter en dag. Se till att du förvarar kakan på rätt sätt för att bevara färskheten – i en lufttät behållare.
Förvara kanelkakan i en lufttät behållare i rumstemperatur om den inte har någon mjölkbaserad glasyr. Om den har en glasyr gjord på färskost eller andra mejeriprodukter ska kakan förvaras i kylskåp.
Ja, det kan du absolut göra. Tina upp kanelkakan i kylskåpet över natten innan du serverar den.
Läs också: Så länge håller maten i frysen
Kanel har rykte om sig att ha vissa hälsofördelar, till exempel en gynnsam effekt på höga blodsockernivåer. Det är dock osäkert om studierna har verifierats på ett tillfredsställande sätt – läs mer om kanel här.
Det är viktigt att konsumera kanel med måtta eftersom stora mängder kan vara skadliga på grund av kumarininnehållet, särskilt i Cassia-kanel.
Äkta kanel, även känd som Ceylonkanel, utvinns ur barken på Cinnamomum verum-trädet. Den har en ljusare färg och en mildare, sötare smak jämfört med Cassia-kanel, som är vanligare och ofta finns i livsmedelsbutiker.
Ceylonkanel innehåller också lägre halter av kumarin, vilket gör den till ett hälsosammare val för regelbunden konsumtion.