Kvinna med hjärna som lyser vid sidan.

Dina tarmbakterier bestämmer vad du tänker.

© iStock

Så mycket påverkar tarmfloran din personlighet

Våra tarmbakterier påverkar faktiskt vår hjärna och personlighet mycket mer än vi kanske är medvetna om.

17 augusti 2016 av Irene Brøndum

I laboratoriet kan forskarna ta fram nervösa möss, stressade möss, möss med dåligt minne, deprimerade möss och lyckliga möss. Helt enkelt genom att bara ändra sammansättningen på tarmbakterierna i deras tarmar.

Om man tar en grupp nervösa möss och en grupp nyfikna möss och låter dem byta tarmbakterier med varandra, så börjar de möss som innan var överförsiktiga plötsligt att bli modigare – och omvänt. 

Om man tar bort alla tarmbakterier går det helt galet. Mössen utsöndrar markant fler stresshormoner, blir deprimerade, lider av ångestattacker och producerar mindre av ämnet BDNF, som har betydelse för hjärnans tillväxt och minne. 

Lyckligtvis kan du stärka dina små vänner tarmen i tarmen på ett sätt som boostar din hjärna. Sunda tarmbakterier hjälper nämligen till med att minska inflammation – både i din kropp och hjärna. Liksom de hjälper till att bilda lyckohormonet serotonin och vitaminer som vitamin B12, som är viktig för hjärnan. Du får också fler nyttiga tarmbakterier om du äter mycket grönsaker.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar