Ska jag använda startkultur när jag fermenterar?

Den flera tusen år gamla konserveringsmetoden har blivit otroligt populär, och det finns nästan ingen grönsak du inte kan fermentera. Läs här om vilka fördelar det finns vid at hjälpa jäsningsprocessen på vägen med en startkultur.

FERMENTERING

FERMENTERING - Du kan t ex använda lagen från en tidigare fermentering som startkultur.

© iStock

Fermentering är ett sätt att konservera matvaror på med hjälp av de bakterier som finns naturligt i matvarorna och i luften.

Konserveringstekniken är flera tusen år gammal, och har blivit populär igen på senare år.

Det finns många olika sätt att fermentera på, och du kan använda de flesta frukter och grönsaker.

Yoghurt, surdeg, surkål, kimchi och kombucha är alla resultat av en fermenteringsprocess.

Du kan både fermentera genom att tillsätta en startkultur, som du köper, eller utnyttja de mjölksyrebakterier som naturligt finns i grönsakerna.

Fördelen med en startkultur är att risken för feljäsning är liten och att hela processen går snabbare. Med en startkultur är det också enklare att styra fermenteringen, bl a hur mycket syra och vilka smakämnen som bildas.

Om du istället fermenterar med naturliga mjölksyrebakterier från grönsakerna kan resultatet variera, eftersom mjölksyrebakterierna bildar olika syror och olika smakämnen från gång till gång.

De mest lästa artiklarna just nu
Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Menyer

Meny vecka 48, 2021: Gör dig redo för nya favoriträtter

Dessert

Snöbollar

62,8 kcal
40 minuter
Motivation till träning

6 enkla träningsförslag till trötta dagar

Platt mage

I FORMs magcamp del 4

Psykologi

5 saker som glada kvinnor gör

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Mer om Nyttig mat
Nyttig mat

14 enkla kocktips: Så här blir du en ninja i köket

Nyttig mat

Rynkar du på näsan åt rester?

Nyttig mat

Gör en veckomeny – och slipp stressen i mataffären.

Nyttig mat

Här är de ingredienser vi helst undviker

Nyttig mat

5 enkla sätt att använda trädgårdens squash

Nyttig mat

Kan man äta halloweenpumpa?

Nyttig mat

Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?

Annons

Hur får vi i oss mer omega-3?

Nyttig mat

Därför kan presskaffe vara ohälsosamt

Nyttig mat

9 tips till att äta lite nyttigare på semestern

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet