7 matvaror du (kanske) inte visste var fermenterade

Fermentering av mat är supernyttigt. Men vet du egentligen vilka matvaror som är fermenterade?

Fermenterad spetskål.

Sauerkraut med tång och vitlök från boken "Fermentering"

7 fermenterade favoriter

1. Sauerkraut

Den tyska surkålen är nog den produkt som de flesta i väst tänker på när det gäller fermentering. Sauerkraut är vitkål som saltas och vid jäsningen utsöndrar mjölksyra.

Så enkelt gör du surkål.

Används till: Surkålens lätta syrlighet passar utmärkt till rökt och fet mat som kött och korv eller på smörgåsar.

2. Kimchi

Kimchi görs av kinakål med chili och vitlök. Vitaminerna är välbevarade och du får massor av probiotiska bakterier på köpet. En undersökning visar att en daglig portion kimchi både kan sänka kolesterolvärdet och göra det enklare att hålla vikten.

Används till: Den spröda och starka kimchin ger svett i pannan på även den kallaste vårdagen. I Korea äter de 22 kilo kimchi per person och år, och enligt dem kan du äta kimchi till allt.

Kefir har fått en comeback. Men vad är kefir egentligen bra för? Få svaret här

3. Surdeg

Surdeg består av mjöl, vatten och salt. När blandningen står i rums­temperatur börjar jästceller och mjölksyrabakterier att omvandla kolhydraterna i mjölet till kol­dioxid och mjölksyra. Bröd som jästs på vanligt sätt får en ganska likartad smak medan smaken på surdegsbröd är mer komplex. Surdegsbröd kan hålla sig färskt i flera dagar och mineralerna i brödet blir mer lättillgängliga så att det blir enklare att ta upp till exempel järn från det färdiga brödet.

Se här hur enkelt du gör din egen surdeg.

Används till: Bakning av både rågbröd och ljusare brödtyper.

4. Choklad

Ja, vem kunde tro att det är fermentering som gör att den här favoriten smakar så läckert? Vid jäsning av kakaobönornas fruktkött bryts sockerarter ner och massor av mjölksyrabak­terier tillkommer. Bakterierna ger mjölksyra som ändrar pH-värdet så att proteiner bryts ner och bildar socker­arter. Det är den processen som ger de smaknyanser vi älskar. I gamla tider jäste kakaobönorna spontant under bananblad, men idag tillsätts i regel en startkultur.

Används till: Doppa din favoritfrukt i choklad, lägg den på grovt bröd, i kakor och müsli.

5. Miso

Miso kommer från Japan och är en mjölksyrejäst pasta av sojabönor, korn, salt, mögel­svampen koji och vatten. I Japan äter man i snitt sju kilo per år och här är det en grundläggande krydda som ger både det varma, det kalla och det söta köket massor av fyllig umami-smak och probiotiska bakterier.

Används till: Soppa, grönsaksrätter, gryträtter, såser och som krydda i dressingar.

LÄS OCKSÅ: Vilken effekt har probiotika?

6. Yoghurt

När mjölk ställs varmt och tillsätts bakterier omvandlas en del av mjölksockret till mjölksyra och resultatet blir den krämiga och syrliga surmjölken som vi kallar yoghurt. Nio av tio skandinaver äter regelbundet den fermenterade mjölken. Och det är inte så underligt. Yoghurt är gott och laktosintoleranta tål yoghurt bättre eftersom en del av mjölksockret redan har ätits upp av bakterierna. Dessutom förebygger mjölksyrabakterier diarré och uppsvälld mage.

Gå ner i vikt med fet mjölk.

Används till: Frukost, smoothies, dressing, bakverk och snabba mellanmål.

7. Kombucha

I USA är affärernas hyllor fulla med kombucha. Kombucha är asiatiskt te med tillsatt socker och en svamp. Svampen består av en symbios av bakterier och jästkulturer som omvandlar sockret till alkohol, mjölksyra och ättiksyra. Resultatet är en mousserande sursöt dryck med probiotisk effekt och lågt sockerinnehåll. Sägnen säger att kombucha i stort sett kan hela allt. Vetenskaplig grund för det saknas, men djur­försök visar att kombucha sänker kolesterolvärdet.

Därför ska du dricka kombuchate.

Används till: Kombucha smakar bäst om du tillsätter riven ingefära, färska bär eller lite vanilj. Dricks kall.

Är du intresserad av att själv testa fermentering? Läs då mer här om hur du gör.