11 enkla och goda keto-vänliga recept

Vill du äta ketokost ska du undvika kolhydrater och äta extra av det nyttiga fettet från fet fisk, avokado och nötter. Är du ett stort frågetecken? Då kommer en massor av recept på ketokost.

Keto-recept – ketobowl med lax och avokado

KETO-RECEPT Du måste inte trycka i dig bacon och grädde när du följer keto-dieten. Pröva istället denna ketobowl med lax, avokado och kolhydratfattiga grönsaker.

© wichmann+bendtsen

Hoppa direkt till våra keto-vänliga recept

Att följa en keto-diet innebär för de flesta av oss en rätt radikal kostomläggning: (Nästan) alla kolhydrater ska uteslutas ur kosten, som istället ska innehålla betydligt mer fett och fettrika livsmedel än vi är vana vid. Det kan vara svårt, och det finns en risk att man äter mer av det onyttiga mättade fettet från smör, grädde och bacon än vad som är nyttigt.

Därför har vi samlat en rad keto-anpassade recept för dig som har lust att prova på keto utan att kompromissa med hälsan – och samtidigt gärna vill slippa krånglet med att hålla koll på om det du äter har den rätta sammansättningen av näringsämnen. Med våra keto-recept har vi redan gjort det jobbet åt dig.

LÄS OCKSÅ: Fler än 100 recept på antiinflammatorisk kost

Vad är typiskt för keto-vänliga recept?

Våra keto-vänliga recept lever alla upp till keto-dietens principer. Normalt förbränner kroppen energi främst från kolhydrater, men om du (nästan) helt slutar äta ris, pasta och andra stärkelsekällor måste den finna annat "bränsle". En strikt keto-diet bygger på principen attkroppen börjar förbränna fett istället för kolhydrater. Det kallas att kroppen går in i ketos.

Detta kräver dock att du maximalt får i dig 50 g kolhydrater om dagen. Som en tumregel ska du få hela 70-80% av ditt kaloriintag från fett, medan kolhydraterna får stå för högst 10% (mot normalt ca 65%).

Energifördelningen i de veto-anpassade recepten på denna sida varierar från recept till recept, men alla recepten passa i en veto-diet – samtidigt som de är både nyttiga och välsmakande samt lätta att laga.

Du kan glädja dig åt massor av grönsaker (främst sådana som vuxit ovan jord), kött, fisk och fågel, nyttiga vegetabiliska fetter, avokado, nötter och massor av ägg. Nu är det verkligen dags att börja laga mat!

Keto-vänliga recept


11 enkla, goda och nyttiga keto-vänliga recept

Varsågod: Recept på läcker vardagsmat som följer keto-dietens principer. Du kan se fram emot massor av nyttiga fetter, samt grönsaker, kött, fisk och fågel. Men kolhydraterna, då? De har vi dragit ner till ett minimum.

Blomkålspizza med kyckling, ost och tomat
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kyckling

Traditionella pizzor med botten gjord av mjöl fungerar inte i keto-dieten. Här är bottnen istället gjord av finriven blomkål. Fyllningen har klassiska pizzasmaker – det är nyttigt och gott!

Du hittar receptet här

Keto bowl med lax och avokado
© wichmann+bendtsen

Keto bowl med lax och grönsaker

Snabb och enkel vardagsrätt för keto-fantaster, som bjuder på fet fisk och massor av färska grönsaker. Ibland är det bäst att inte krångla till det, det enkla är det godaste, eller hur?

Du hittar receptet här

Fyllda paprikor med nötfärs
© wichmann+bendtsen

Fyllda paprikor med nötfärs och ost

Den kryddiga smaken från ungsrostade paprikor passar perfekt till nötkött och smält ost! Du får i dig protein och fibrer samtidigt som du hoppar över massor av kolhydrater. Det är keto-mat, det!

Du hittar receptet här

Keto-pannkakor med hallonskum
© wichmann+bendtsen

Keto-pannkakor med hallonskum

Läckra plättar med keso och mandelmjöl – inget betmjöl här, inte! Det härliga hallonskummet är rikt på fett, något som lyckligtvis är precis som det ska i keto-kost.
Du hittar receptet här

Bakad avokado med ägg
© wichmann+bendtsen

Bakad avokado med ägg

Kombinationen avokado och ägg är alltid gott, men har du testa att baka det i ugnen? Här är receptet på den goda lunchrätten, som både mättar och förser dig med nyttigt växtfett och vitaminer. Och så funkar den utmärkt för dig som går på ketokost.

Du hittar receptet här

Avokado med räkcocktail
© wichmann+bendtsen

Keto-räkcocktail

En mix av räkor, avokado och majonäs som tar två minuter att slänga ihop. Avokadon innehåller massor av kostfibrer, E-vitamin och nyttigt fett i rikliga mängder som är mer än välkomna i ketokosten.

Du hittar receptet här

Lax och grönt på plåt
© wichmann+bendtsen

Ugnsbakad lax och grönsaker

Man kan snabbt tröttna på krångliga ketorecept. Men inte här! Du lägger bara lax, purjolök och spetskål i en form och ställer in det i ugnen. Laxen innehåller mycket av det nyttiga, omättande fettet och grönsakerna är fattiga på kolhydrater.

Här hittar du receptet

Broccolibröd
© wichmann+bendtsen

Ketovänligt broccolibröd

Få in extra fibrer och fler grönsaker i vardagen med vårt enkla broccolibröd, som kan ätas som ketokost eftersom det inte innehåller något mjöl. Och så smakar det gott!

Här hittar du receptet

Äggmuffins
© wichmann+bendtsen

Äggmuffins med spenat och kalkonbacon

Testa de här goda äggmuffinsarna med spenat och kalkonbacon som en mättande och god lunch – både hemma och i farten. Fettet från baconet ryms i ketokosten. Även om du väljer att byta ut det mot vanligt bacon.

Här hittar du receptet

Äggwraps
© wichmann+bendtsen

Keto-wraps med kyckling och majonäs

Wrapsen är gjorda av ägg och fyllningen av kyckling, så det är godkänd ketomat. Den självslagna majonäsen är pricken över i. En god och mättande måltid.

Här är receptet

Grönsaksspagetti med lax
© wichmann+bendtsen

Grönsakspasta med spenatpesto och bakad lax

Den gröna pastan av squash, rädisor och sparris är ett utsökt tillbehör till den bakade laxen. Det är det ketovänliga alternativet till pasta. Och så smakar det himmelsk med spenatpesto på.

Här hittar du receptet