Galiamelon – rund i form och smak
Den söta galiamelonen är rik på kalcium och A-vitamin och smakar bra till fet fisk och sallader. Här kan du lära dig mer om den runda melonen med det nätliknande skalet.
Den söta galiamelonen är rik på kalcium och A-vitamin och smakar bra till fet fisk och sallader. Här kan du lära dig mer om den runda melonen med det nätliknande skalet.
Den är rund, den är nyttig och den är extra söt. Det är inte utan anledning som galiamelon är en av de mest populära melonsorterna i Sverige. Köttet är saftigt och fint grönt, med en karakteristisk sötma och en kryddig bananliknande smak.
Melonen väger i genomsnitt 1 kilo och tillhör familjen nätmeloner – den är lätt att känna igen på sitt nätmönstrade, gula skal.
Läs mer om denna goda melon här.
Liksom andra typer av melon innehåller den flera viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat kan den hjälpa till att fylla på kroppen:
Dessutom har den en återfuktande effekt eftersom den faktiskt mest består av vatten.
Läs mer om meloner: Vilken är nyttigast
Liksom andra meloner är galiamelon relativt kalorifattig, med 34 kalorier per 100 gram melon.
Som jämförelse innehåller vindruvor 67 kalorier per 100 gram, medan ett äpple innehåller 55 kalorier per 100 gram.
Så om du letar efter ett sött men kalorifattigt mellanmål är melon ett bra val.
Näringsinnehåll | Per 100 g galia |
---|---|
Energi | 34 kalorier |
Protein | 0,5 g |
Fett | 0 g |
Kolhydrater | 7,4 g |
Kostfibrer | 1 g |
Källa: DTU
Undrar du när en galiamelon faktiskt är mogen? Det finns flera knep som kan hjälpa dig att avgöra om den är färdig att äta.
Börja alltid med att undersöka skalet noggrant – det ska vara fritt från sprickor, mjuka fläckar och liknande. Sedan kan du:
Kontrollera skalets färg.
En galiamelon ska ha övergått från en grönaktig till en gulaktig färg. Om den är för grön är den fortfarande omogen.
Knacka på skalet
Är ljudet ihåligt och djupt? Då finns det en god chans att din melon är tillräckligt mogen och varken mjölig eller hård. Knackmetoden fungerar bäst med en vattenmelon, men du kan också prova den med en galiamelon.
Melonen uppfanns i Israel som en korsning mellan en honungsmelon och en cantaloupe.
Idag odlas den i flera länder runt om i världen, bland annat i Algeriet, Brasilien, Portugal och Marocko.
Så länge din melon är hel bör den förvaras i rumstemperatur. På så sätt behåller den så mycket smak och näringsämnen som möjligt.
När du har skurit i melonen bör du dock förvara den i kylskåpet, där den vanligtvis håller sig fräsch och god i ungefär en vecka.
Den söta melonen smakar fantastiskt med fet fisk som lax och är också utsökt i sallader med gurka. Tillsammans med jordgubbar är den söta melonen också ett utmärkt sätt att avsluta en god middag.
Naturligtvis smakar melon också bra som den är. Ät den som den är eller skär ut bitar att frysa in. Doppa den frysta melonen i mörk choklad och servera omedelbart – eller använd den i en uppfriskande smoothie.
Melon kan användas i både salta och söta rätter. Prova den som en frisk ingrediens i ett riktigt somrigt mellanmål – en svalkande sorbet:
Även om du inte tänker sätta tänderna i skalet ska du komma ihåg att skölja din melon. Skölj innan du skär. När du skär igenom din melon riskerar du att kontaminera köttet med olika typer av bakterier och virus som sitter fast på skalet och kan ge dig allvarliga magsmärtor.
Om du är en melonälskare finns det mycket att njuta av. Det finns många olika sorters meloner att sätta tänderna i – läs mer om dem här.