Galiamelon – rund i form och smak

Den söta galiamelonen är rik på kalcium och A-vitamin och smakar bra till fet fisk och sallader. Här kan du lära dig mer om den runda melonen med det nätliknande skalet.

galiamelon

UPPFRISKANDE OCH SAFTIG – galiamelonen hjälper dig att hålla dig hydrerad under en varm sommardag.

© iStock

Den är rund, den är nyttig och den är extra söt. Det är inte utan anledning som galiamelon är en av de mest populära melonsorterna i Sverige. Köttet är saftigt och fint grönt, med en karakteristisk sötma och en kryddig bananliknande smak.

Melonen väger i genomsnitt 1 kilo och tillhör familjen nätmeloner – den är lätt att känna igen på sitt nätmönstrade, gula skal.

Läs mer om denna goda melon här.

1 Hur nyttig är galiamelon?


Liksom andra typer av melon innehåller den flera viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat kan den hjälpa till att fylla på kroppen:

  • Vitamin A, som är bra för synen och slemhinnorna
  • Kalcium, som är viktigt för skelettet
  • C-vitamin, som är viktigt för immunförsvaret

Dessutom har den en återfuktande effekt eftersom den faktiskt mest består av vatten.

Läs mer om meloner: Vilken är nyttigast

Kvinna tar tugga av galiamelon

SÄTT TÄNDERNA I EN GALIAMELON och få i dig lite extra vitaminer och mineraler på samma gång.

© iStock

2 Så många kalorier innehåller melonen


Liksom andra meloner är galiamelon relativt kalorifattig, med 34 kalorier per 100 gram melon.

Som jämförelse innehåller vindruvor 67 kalorier per 100 gram, medan ett äpple innehåller 55 kalorier per 100 gram.

Så om du letar efter ett sött men kalorifattigt mellanmål är melon ett bra val.

Näringsinnehåll i galiamelon


Näringsinnehåll Per 100 g galia
Energi 34 kalorier
Protein 0,5 g
Fett 0 g
Kolhydrater 7,4 g
Kostfibrer 1 g

Källa: DTU

3 Mogen melon – så kollar du det


Undrar du när en galiamelon faktiskt är mogen? Det finns flera knep som kan hjälpa dig att avgöra om den är färdig att äta.

Börja alltid med att undersöka skalet noggrant – det ska vara fritt från sprickor, mjuka fläckar och liknande. Sedan kan du:

  • Kontrollera skalets färg.
    En galiamelon ska ha övergått från en grönaktig till en gulaktig färg. Om den är för grön är den fortfarande omogen.

  • Knacka på skalet
    Är ljudet ihåligt och djupt? Då finns det en god chans att din melon är tillräckligt mogen och varken mjölig eller hård. Knackmetoden fungerar bäst med en vattenmelon, men du kan också prova den med en galiamelon.

galiameloner i låda

ÄRTAN, PÄRTAN... ... vilken ska jag välja? Leta efter en galiamelon med fin gul färg och undvik meloner med sprickor eller fläckar i skalet.

© iStock

4 Var kommer galiamelonen ursprungligen ifrån?


Melonen uppfanns i Israel som en korsning mellan en honungsmelon och en cantaloupe.

Idag odlas den i flera länder runt om i världen, bland annat i Algeriet, Brasilien, Portugal och Marocko.

galiameloner i växthus

GALIAMELONEN ODLAS ÖVER HELA VÄRLDEN – och kräver massor av värme och vatten.

© iStock

5 Hur du förvarar den


Så länge din melon är hel bör den förvaras i rumstemperatur. På så sätt behåller den så mycket smak och näringsämnen som möjligt.

När du har skurit i melonen bör du dock förvara den i kylskåpet, där den vanligtvis håller sig fräsch och god i ungefär en vecka.

skuren galiamelon på skärbräda

SKUREN MELON – ska helst förvaras i kylskåpet.

© iStock

6 Det här kan du äta med nätmelonen


Den söta melonen smakar fantastiskt med fet fisk som lax och är också utsökt i sallader med gurka. Tillsammans med jordgubbar är den söta melonen också ett utmärkt sätt att avsluta en god middag.

Naturligtvis smakar melon också bra som den är. Ät den som den är eller skär ut bitar att frysa in. Doppa den frysta melonen i mörk choklad och servera omedelbart – eller använd den i en uppfriskande smoothie.

7 Recept med galiamelon


Melon kan användas i både salta och söta rätter. Prova den som en frisk ingrediens i ett riktigt somrigt mellanmål – en svalkande sorbet:

melonsorbet
© @wichmann+bendtsen

Sorbet med melon och citron

Prova den här härligt uppfriskande sorbeten gjord på melon och citron. Den kommer garanterat att göra dig glad en varm sommardag.
Se receptet här

8 Kom ihåg att skölja!


Även om du inte tänker sätta tänderna i skalet ska du komma ihåg att skölja din melon. Skölj innan du skär. När du skär igenom din melon riskerar du att kontaminera köttet med olika typer av bakterier och virus som sitter fast på skalet och kan ge dig allvarliga magsmärtor.

Lär dig mer om melon


Om du är en melonälskare finns det mycket att njuta av. Det finns många olika sorters meloner att sätta tänderna i – läs mer om dem här.