Få D-vitaminer från solen

Solen är din bästa källa till D-vitaminer. Från november till april kan vår hud inte bilda D-vitaminer så boka en resa till solen med gott samvete.

28 januari 2015 av Irene Brøndum

Solen är din bästa d-vitaminvän

Solen är utan jämförelse vår viktigaste källa till D-vitamin. Det bildas när huden utsätts för solens UVB-strålar.

UVB-strålningen är störst klockan 12–14 på sommaren. Då laddar du upp vinterlagret. D-vitamin bryts dock ned under loppet av några månader, så du kan inte hamstra för hela vintern.

Från november till april kan det helt enkelt inte bildas D-vitamin i vår hud här på de norra breddgraderna, när huvudparten av UVB-strålarna absorberas i atmosfären och aldrig nära jordens yta.

En badsemester kan vara ett mycket bra sätt att fylla på solskensvitamin. Du måste dock iväg minst ett par gånger under loppet av vintern för att hålla “lagret" välfyllt.

Johan Moan, som är norsk professor och forskar i D-vitamin och UV-strålning, säger att du ska under 40 breddgrader, innan det får effekt. Gran Canaria ligger på runt 27 breddgrader och Phuket i Thailand på 8 breddgrader. Så båda delarna är bra val. Så av med kläderna - ju mer hud du exponerar, desto mer D-vitamin får du i dig.

20 minuter räcker


Om du är lyckligt lottad och kan resa söderut, behöver du inte ligga och steka i solstolen hela dagen. 5–30 minuter räcker.

Processen med att bilda D-vitamin i huden går nämligen blixtsnabbt. Allt beroende på din hudtyp. Har du typisk, vinterblek skandinavisk hud, bildar du D-vitamin snabbare än om du är mörkhyad eller solbränd.

Du bildar cirka 500 µg D-vitamin på 20 minuter. D-vitamin läggs dock inte på lager, bara för att du ligger längre i solen. Det är under alla omständigheter viktigt att undvika att huden blir öm och röd, eftersom det ökar risken för hudcancer och rynkig hud.

Solkräm med mer än solskyddsfaktor 8 innehåller ett filter som hindrar dig från att bilda D-vitamin, om krämen används i rätt mängd. Så vänta cirka 20 minuter med att smörja in ett ordentligt lager.

Du kan även få D-vitamin från den "konstgjorda solen" i ett solarium. Men precis som den riktiga solen gäller det att hitta en balans. Om huden blir bränd ökar du risken att drabbas av cancer.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar