Solkräm är det bästa skyddet när solen steker och så länge jag är insmord kan jag ligga och pressa hela dagen. Eller? Vi går till botten med vad som gäller när det handlar om solskydd så att du kan ta väl hand om din hud
Vi kan knappast säga att det är något som vi inte har hört talas om. Att solens strålar bränner huden och i värsta fall kan ge hudcancer är välkänt.
Ändå händer något med oss när våren anlänt och solen värmer våra kalla skandinaviska kroppar. Vi lapar sol så det står härliga till – ofta utan skydd. Kanske för att det trots all information ändå finns några seglivade myter och antaganden som får oss att ignorera alla förmaningar. Låt oss därför ta en titt på dem och se om de stämmer.
Därför kan du hitta svaret på hur du bäst tar hand om dig själv i solen och skyddar dig mot dess skadliga UV-strålar.
Solkräm funkar genom att skydda huden från UV-strålningen med antingen ett kemiskt eller fysiskt filter.
Det fysiska filtret lägger sig som ett vitt lager på huden där det reflekterar strålningen. Det kemiska filtret tränger däremot in i huden där det fångar upp solens strålar och omsätter det till värme.
Men solkrämen kommer aldrig ge 100 procents skydd av huden. Det kommer alltid vara en mindre del av strålningen som tränger in.
Hur kan jag bli bättre på att komma ihåg solkräm?
Om vi använder solkräm mycket sparsamt beror på det oftast på någon av följande saker: vi glömmer, vi är rädda för D-vitaminbrist och vi funderar på om solkrämen kanske är skadlig för hälsan.
För att inte glömma solkräm kan du se till att alltid ha en liggande i väskan. De två andra ska vi ta en närmare titt på.
Hur förebygger man munsår? Använd ett solstift med hög SPF på läpparna, läs mer här.
Får jag tillräckligt med D-vitamin om jag använder solkräm?
De flesta av oss får tillräckligt med D-vitamin under sommarhalvåret när vi uppehåller oss utomhus i vardagen.
Du behöver inte mer än 10–20 minuters oskyddad solexponering tre gånger i veckan för att bilda tillräckligt mycket vitamin D. Du får också vitaminet även om du har smort in dig med solkräm. En studie från Australien visar att människor som regelbundet använder solkräm har samma nivå av D-vitamin som dem som inte gör det.
Dels tränger lite UV-strålning igenom krämen, dels kan den inte smörjas på heltäckande. Du behöver alltså inte oroa dig för D-vitaminbrist bara för att du smörjer in dig med solkräm.
Det finns dock ett frö av sanning i den andra funderingen – om en eventuell hälsoskadlig aspekt. Det finns vissa solfilter som misstänks kunna vara hormonstörande.
Du kan dock enkelt undvika dem genom att välja solkrämer som har en Svanenmärkning el ler har motsvarande internationell märkning.
När ska man smörja sig med solkräm?
När du väl har lyckats hitta en säker solkräm ska du inte vänta med att smörja in dig tills du är på stranden eller kanske till och med legat en stund i solen.
Solkrämen måste få en chans att ”sätta sig” innan den ger en optimal effekt. Du ska därför smörja in dig cirka 20 minuter innan du ska ut i solen.
Det optimala är att smörja in sig två gånger med cirka 20 minuters mellanrum. På det viset blir det färre ”gluggar” och sprickor i lagret med solkräm. Kom ihåg att smörja in dig igen när du har badat, svettats eller torkat dig med handduken.
Är solkräm det bästa skyddet mot solens strålar?
Solkrämen bör vara din trogna följeslagare under sommarmånaderna. Men det räcker inte riktigt och här har vi så kommit fram till ännu en seglivad myt – att solkräm skulle vara det bästa skyddet mot solens farliga strålar.
Vi är många som tror att när vi väl har smort in oss så kan vi ligga och pressa i direkt sol hela dagen. Riktigt så bra är det dock inte.
Skugga är faktiskt viktigare än solkräm. Eftersom du får UV-strålning även i skuggan så skonar du dig själv från en del av de skadliga strålarna.
Solkräm är heller inte det näst viktigaste skyddet – det är kläder. Mörka, löst sittande och täta kläder skyddar bäst – tunna, fuktiga och slitna kläder skyddar mindre effektivt.
KOM IHÅG SOLKRÄM, HATT OCH SOLGLASÖGON ... Men viktigast av allt är att du håller dig i skuggan när solen står som högst på himlen.
Nu tänker du kanske att det inte är nödvändigt att skydda huden under mulna sommardagar när du inte kan se solen, men det stämmer inte heller.
Trots att du inte ser solen kan UVindex komma upp till 3, vilket är det riktmärke du ska ha koll på när du ska avgöra om solkräm behövs. Hela 30 till 70 procent av solstrålningen passerar genom molnen.
Du bör därför göra det till en vana att smörja in dig med solkräm varje dag under sommarhalvåret
Hur mycket solkräm ska jag använda?
För att få ett ordentligt skydd ska du använda en handfull solkräm till hela kroppen.
Använder du mindre ger solkrämen inte rätt skydd. Smörjer du in dig med faktor 15 i ett tunt lager motsvarar det bara cirka faktor 2.
Vad betyder faktor i solkrämer?
När du köper solkräm är det viktigt att den är markerad med antingen ett faktortal eller SPF.
Faktorn är ett tal där man har mätt hur mycket strålning som behövs för att ge rodnad i huden med solkräm på i förhållande till hud utan solkräm.
Utöver faktortalet kan det stå en kategori på solkrämen. Se sammanhanget mellan kategori och faktortal i tabellen nedanför.
Det här är dock bara vägledande, då det finns mycket annat som spelar in. T ex tidpunkten du är i solen, hur många moln det är på himlen, vilken hudtyp du har, hur mycket solkräm du använder och om din hud är i kontakt med vatten, svett eller sand.
I Sverige kan du använda faktor 15 eller mer. Om du är närmare jordens ekvator ska du välja minst faktor 30.
En solkräm med faktor 15 skyddar mot cirka 93 pro cent av solens UVstrålar medan faktor 30 skyddar mot 97 procent av strålarna. Du får alltså inte mycket mer skydd genom att fördubbla solfaktorn.
Ska jag använda solkräm utifrån min hudtyp?
Du bör alltid skydda dig mot solen när UV-index är 3 eller högre. Det kan ändå vara bra att veta vilken hudtyp du har så att du vet hur försiktig du ska vara.
Hudtyper anges från 1 till 6 där 1 är ljusast och 6 mörkast. Har du hudtyp 1 bränner du huden efter bara en kvart vid UV-index 7 medan typ 6 klarar 55 minuter.
Kolla din hudtyp
Se vilken solskyddsfaktor du bör använda till din hudtyp. KOM IHÅG: Oavsett hudtyp bör du alltid skydda dig mot solen om UV-index är 3 eller högre.
HUDTYP 1 Hårfärg: Röd eller blond. Ögon: Blå eller gröna. Hud: Mycket blek, rödaktig. Blir lätt solbränd, blir aldrig brun. Solskydd är nästan alltid nödvändigt när du är utomhus under sommaren i Sverige och på solsemester utomlands. Solfaktor: Använd faktor 50
HUDTYP 2 Hårfärg: Blond, röd eller ljudbrun. Ögon: Blå, grå, gröna eller bruna. Hud: Blek. Blir lätt röd, men kan bli lite brun efter ett tag. Du har en känslig hud som tål lite mer sol än hudtyp 1 men du bör vara försiktig när UV-index är på 3 eller mer. Solfaktor: Använd faktor 30 eller.
HUDTYP 3 Hårfärg: Ljusbrunt, kastanje eller mörkblont. Ögon: Blå, grå eller bruna. Hud: Ljus, ljusbrun. Du blir lätt brun, men du kan bli bränd om du inte är försiktig. Kom ihåg att det aldrig är hälsosamt att steka i solen. Solfaktor: Använd faktor 15, 20 eller 30
HUDTYP 4 Hårfärg: Mörkbrunt. Ögon: Bruna. Hud: Mörkbrun Du tål en hel del sol. Blir lätt brun och sällan röd. Men kom ihåg att ta hand om dig själv, och inte ligga för länge i solen. Solfaktor: Använd faktor 15
HUDTYP 5 Hårfärg: Mörkbrunt. Ögon: Bruna. Hud: Mörkbrun Du tål mycket sol, Blir lätt brun. Men det äör viktigt att du tar hand om dig själv och inte spenderar för mycket tid i solen, även om du inte blir bränd. Solfaktor: Använd faktor 15
HUDTYP 6 Hårfärg: Svart. Ögon: Bruna. Hud: Brun Du tål mycket sol och blir sällan bränd, men det är viktigt att du tar hand om dig själv och inte spenderar för mycket tid i solen trots att du inte bränner dig. Solfaktor: Använd faktor 15
Många tror att man inte kan bli brun när man använder en solkräm med hög faktor. Och därför väljer många att använda en låg solfaktor.
Men du kan absolut bli brun även när du använder solkräm med en hög faktor.
Det tar dock lite längre tid, men då har du också skyddat din hud mot solens skadliga UV-strålar. Du skyddar dig mot både solskador och för tidigt åldrande av huden.
Kan solkräm bli för gammal?
Många av oss har en skvätt solkräm kvar i flaskan när sommaren är över. Och du kan använda dina solkrämsrester även nästa år.
I ett danskt test testade man solkrämer som varit öppnade i ett åt, och det visade sig att solkrämerna fortfarande hade samma förmåga att skydda huden mot solens strålar som när de öppnades.
Men din solkräm kan bli för gammal. Särskilt om den förvaras för länge i för hög värme i t ex bilen eller på stranden. Så innan du smörjer dig med krämen ska du ställa dig frågorna:
Luktar solkrämen märkligt?
Har solkrämen bytt färg?
Har solkrämen ändrat konsistens?
Svarar du ja på någon av frågorna, eller om du är osäker så ska du kasta solkrämen och köpa en ny.