10 myter om solning

De flesta är väl medvetna om att solen kan göra mer skada än nytta om vi inte njuter av den med måtta. Men det är inte alla påståenden som stämmer. Här kan du kolla om det du tror om solande är myt eller fakta, så att du tryggt kan njuta av solen hela sommaren.

Kvinna solar.

Solning – myt eller fakta?

Seglivade myter om solande finns det som bekant många av, men nu har tiden kommit för att röja upp lite bland några av de vanligaste missuppfattningarna innan solen skadar din hud och i värsta fall gör dig sjuk.

Myt 1: Du får ingen D-vitamin med solkräm

Varken skugga, kläder eller solkräm är ett hinder för att bilda vitamin D, eftersom du aldrig helt kan skärma av dig från solens strålar. När du smörjer in dig med solkräm är det alltid några områden som du inte kan täcka helt, och därför kommer ändå massor av UV-strålar in till huden.

Myt!

Myt 2: Du kan bränna dig även under ett parasoll

I grunden fungerar ett parasoll som ett utmärkt solskydd. Du kan dock inte räkna med 100 procent skydd när parasollet bara stoppar de direkta strålarna, men inte de strålar som reflekteras i ytor som till exempel vatten eller sand. Dessutom beror det på hur stort parasollet är, hur högt upp det är och om det täcker kroppen helt.

Fakta!

Myt 3: Ett år gammal solkräm fungerar inte

Solkräm kan hålla sig i ungefär ett år när du öppnat förpackningen. Öppnad solkräm som övervintrat i badrumsskåpet är därför inte mycket värd om du vill vara säker på att få utlovat skydd. Det gäller även om du fått skräp i krämen eller om den ändrat färg.

Fakta!

Myt 4: Faktor 30 skyddar dubbelt så bra som faktor 15

En solkräm med faktor 15 skyddar dig mot 93 procent av solens UV-strålar medan faktor 30 skyddar dig mot 97 procent av dem. Du tjänar alltså inte mycket mer genom att fördubbla solfaktorn. Det viktigaste är att du smörjer in dig rejält, eftersom solskyddet minskar betydligt om du använder för lite. För att vara väl skyddad behöver du drygt en handfull solkräm för hela kroppen. Använder du faktor 15 och bara smörjer på en fjärdedel så hamnar du på cirka faktor 2, och då är du bara skyddad mot 50 procent av strålarna.

Myt!

Myt 5: Solens strålar kan tränga igenom en ruta

UVB-strålar, som i huvudsak är de som gör oss bruna, kan i stort sett inte tränga igenom glas, men det kan UVA-strålarna som ger färg en kort tid. De kan också ge rynkor och DNA-skador i huden så du är långtifrån garanterat skyddad bakom en ruta. Du är dock inte lika utsatt bakom en ruta som utomhus, eftersom glaset absorberar den mesta strålningen. Generellt gäller att ju tjockare rutan är, desto mer skydd ger den.

Fakta!

LÄS OCKSÅ: Har du koll på solkräm och solskydd?

Myt 6: Du måste sola hela kroppen för att få D-vitamin

Trots att vi i Skandinavien har begränsad tillgång till D-vitamin behöver du varken dra på bikinin eller lägga dig direkt i solen mellan 12:00 och 15:00 för att tanka D-vitamin. Lite sol i ansiktet eller på händerna på förmiddagen eller sent på eftermiddagen räcker gott för att täcka ditt behov av det livsviktiga vitaminet.

Myt!

Myt 7: Huden har ett naturligt solskydd

Ju mörkare du är naturligt, desto bättre är ditt naturliga solskydd. Detsamma gäller om du redan är solbränd. I början av sommaren är du därför oftast mer känslig för solens strålar än på sensommaren, men då har du samtidigt utsatt dig själv för en solskada.

Fakta!

Myt 8: Mörka och ljusa människor har samma risk att bränna sig

Generellt kan alla bränna sig i solen, men vi är långtifrån lika känsliga för solens strålar. Om du är mycket ljus i hyn och/eller rödhårig så har du mindre av pigmentet melanin, som är det pigment som gör huden brun. Ju mer melanin du har naturligt, desto bättre skydd har du.

Risken att bränna sig är störst om du har …

  • Ljust eller rött hår
  • Ljus hy
  • Blå eller gröna ögon
  • Fräknar och/eller pigmentfläckar

Så förebygger du 5 vanliga solskador.

Myt!

Myt 9: Du har fått en solskada när du har blivit brun

När du får fräknar eller blir solbränd handlar det faktiskt om en solskada. För att kunna få en hållbar brun färg måste de så kallade UVB-strålarna nämligen först tränga ner i hudens översta lager och göra den röd och bränd. Det skadar hudcellerna och ökar risken för hudcancer, och bör därför undvikas i möjligaste mån. Vill du verkligen vara brun kan du med fördel använda brun utan sol. Den skyddar inte huden, men ger en snygg färg så att du inte frestas att sitta för länge i solen.

Fakta!

Myt 10: Du kan lagra D-vitamin i kroppen

Du kan inte bilda mer D-vitamin än du behöver genom att steka dig i solen i timme efter timme. Tvärtom slutar huden att producera D-vitamin när den sugit i sig tillräckligt med UVB-strålar för att uppfylla ditt behov, vilket på sommarhalvåret tar en kvart. Det enda du får ut av att vara för länge i solen är alltså en solskada.

Myt!

Källa: Tamara Lund, läkare