Rödhårig kvinna ler, hudcancer
Personer med större risk för födelsemärken

Har du fräknar eller en hud som inte så lätt blir brun, är din risk för hudcancer större.

Hur ser hudcancer ut?

Varje år drabbas hundratals av hudcancer. Därför är det viktigt att upptäcka den i tid. Det gör du genom att noga kolla igenom dina födelsemärken. Se här hur du gör.

26 juni 2018 av Redaktionen

Håll dina födelsemärken i schack

Nu när sommaren är här är det extra viktigt att hålla koll på huden. För mycket sol – och speciellt om du bränner dig – är nämligen orsaken till att tusentals svenskar varje år drabbas av hudcancer, och antalet har nästan fördubblats de senaste 10 åren.

Du är speciellt i riskzonen om du har fler än 100 födelsemärken eller har mycket ljus hud. Lyckligtvis finns det mycket du själv kan göra för att undvika hudcancer, t ex genom att hålla siesta i skuggan och vara generös med solkrämen. Är skadan redan skedd finns det mycket man kan göra om cancern upptäcks i tid. Därför är det bra om du en gång var tredje månad går igenom dina födelsemärken ordentligt.

LÄS OCKSÅ: Så snabbt sprids hudcancer

Så kollar du dina födelsemärken för att upptäcka cancer

Kort sagt ska du genast kontakta en läkare om ditt födelsemärke börjar växa, ändra utseende och form samt börjar klia eller blöda. Du kan också använda följande ABCDE-regel när du ska gå igenom huden efter tecken på hudcancer.

Hur ser hudcancer ut?
 

Hur snabbt sprids hudcancer?

Det finns flera typer av hudcancer, varav 20 procent av fallen är särskilt snabbväxande. Det vill säga, hudcancern kan utvecklas på några få veckor och därefter sprida sig snabbt.

När hudcancer sprider sig sker det ofta till omkringliggande lymfknutor och därefter oftast till lungor, lever och hjärna.


Har du symptom på hudcancer, eller är du osäker på hur hudcancer ser ut så rekommenderar vi att du kontaktar en läkare.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar