Hur ser malignt melanom ut?

Flera tusen drabbas varje år av malignt melanom. Därför är det viktigt att upptäcka hudcancer i tid. Det gör du genom att noga kontrollera dina födelsemärken. Här ser du hur malignt melanom ser ut och vilka symptomen är.

Rödhårig kvinna ler, malignt melanom

DE HÄR PERSONERNA LÖPER STÖRST RISK FÖR MALIGNT MELANOM Har du fräknar eller en hud som inte blir särskilt brun, är risken att få malignt melanom större.

© iStock

Så upptäcker du malignt melanom

Nu när sommaren närmar sig är det extra viktigt att vara rädd om huden. För mycket sol – och särskilt om du bränner dig – är nämligen orsaken till att tusentals svenskar varje år drabbas av malignt melanom, och att hudcancerformen har blivit allt vanligare under de senaste 70 åren.

Du är särskilt i riskzonen för malignt melanom om du har väldigt ljus hy eller har mer än 50 födelsemärken som är större än 2 mm i diameter. Lyckligtvis finns det mycket du kan kan för att förebygga malignt melanom, t ex genom att ta siesta i skuggan och vara generös med solkrämen. Är skadan redan skedd kan sjukdomen bromsas om den upptäcks i tid . Därför är det bra att var tredje månad kontrollera dina födelsemärken efter symptom på malignt melanom.

Frågor och svar om malignt melanom

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är en cancerform som uppstår i kroppens pigmentceller (i sällsynta fall kan malignt melanom uppstå i ögat och i slemhinnan i näsan, munnen, tarmen och urinblåsan). När solens strålar träffar huden producerar pigmentcellerna, som ligger längst ner i överhuden, pigment som ett skydd mot solen. Det är det vi ser när huden blir brun på sommaren. Malignt melanom behandlas främst med operation, men det är också möjligt att få medicinsk behandling, t ex immunterapi.

Källa: Cancerfonden

Bilder av malignt melanom

HUR SER MALIGNT MELANOM UT? Malignt melanom kan se ut på olika sätt, därför är det viktigt att känna till symptomen. Huvudregeln är att kontrollera formen, färgen och storleken. Här är en guide för att kontrollera dina födelsemärken efter malignt melanom.

© cancerfonden.se

Hur många drabbas av malignt melanom?

Antalet fall av malignt melanom har fördubblats under 2000-talet och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. År 2016 insjuknade 2 090 män och 2 147 kvinnor. 2040 uppskattas omkring 6 400 kvinnor insjukna i malignt melanom, vilket är fyra gånger så många jämfört med 2013. För män är motsvarande utveckling fem gånger så många, omkring 7 600 nya fall. Genomsnittsåldern när diagnosen ställs är för både kvinnor och män omkring 55 år.

Men vad beror ökningen av malignt melanom på? Här handlar det först och främst om våra solvanor som har förändrats mycket på senare år. Nio av tio svenskar bränner sig i solen, trots att nästan hälften av oss solar mindre i dag än för fem år sedan, enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. Och just solning och att bränna sig i solen är de främsta orsakerna till att vi drabbas av hudcancer.

Nya fall av malignt melanom över tid

Ökning av malignt melanom

NYA FALL AV MALIGNT MELANOM ÖVER TID Diagrammet visar nya fall av malignt melanom från 1943 till 2015 bland 100 000 svenska kvinnor och män. Cancerformen har dessvärre blivit mycket vanligare.

© Nordcan

7 faktorer som ökar risken för malignt melanom

Malignt melanom kan drabbas oss alla, men risken är olika stor. Här kan du se vilka faktorer som ökar risken för malignt melanom och få goda råd om hur du förebygger sjukdomen.

Faktor 1: Din ålder kan öka risken för malignt melanom

Ju äldre vi blir, desto mer strålning har vår hud fått ta emot. Det ökar sannolikheten för att ett födelsemärke ska utveckla sig till cancer. Samtidigt blir kroppens naturliga försvarsmekanismer sämre med åren. Malignt melanom är därför vanligast bland personer i 60- och 70-årsåldern. Risken minskar dock inte när man kommer upp i 80- och 90-årsåldern, men det finns färre personer i de åldrarna.

Så förbygger du malignt melanom: Du kan inte påverka det förflutna, men det är aldrig för sent att ändra mängden UV­-strålning som träffar din hud.

**Faktor 2: Din hudtyp kan öka risken för malignt melanom

Din hud försvarar sig mot UV-strålarna från solen genom att bilda pigment och bli brun. Men det är stor skillnad på hur effektivt försvaret är beroende på vilken typ av hud vi är födda med. Många skandinaver har hudtyp 1 eller 2 på den internationella skalan som är indelad i sex steg. Vi har rött eller blont hår, blå eller gröna ögon och kanske fräknar. Det gör att vi är dåligt rustade inför kampen mot de skadliga solstrålarna jämfört med dem som har mörkt hår och snabbt blir bruna.

Så förebygger du malignt melanom: Det är viktigt att du känner till din hudtyp. Den avgör hur du bäst skyddar dig i solen, och hur snabbt du bränner dig om du vistas i solen utan solkräm.

I tabellen här under kan du se vad som kännetecknar de 6 olika hudtyperna, och hur länge du kan vara i solen utan solskydd och utan att bränna dig (baserat på 3 UV-index).

*Du behöver inte matcha kännetecknen fullständigt för att ha hudtypen.

**Faktor 3: Antalet födelsemärken kan öka risken för malignt melanom

En vuxen människa har i genomsnitt 25 födelsemärken, men det varierar från person till person. Alla födelsemärken kan utvecklas till malignt melanom, därför ökar risken för malignt melanom med antalet födelsemärken. Har du fler än 50 födelsemärken som är större än 2 mm i diameter har du kraftigt ökad risk för malignt melanom.

Så förebygger du malignt melanom: Du kan inte minska antalet födelsemärken, men du kan bli mer uppmärksam på dem du har. Hitta alla oavsett var på kroppen de sitter och lär känna dem. Titta på dem, observera hur de ser ut och lägg märke till förändringar och eventuella symptom på malignt melanom.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer – det här bör du hålla koll på

Faktor 4: Ditt kön kan öka risken för malignt melanom

Yngre kvinnor drabbas i något större omfattning av malignt melanom än yngre män. I 40-årsåldern är risken nästan dubbelt så stor bland kvinnor. Men skillnaden minskar med åldern, och i 60-årsåldern är risken samma för män och kvinnor, och när vi fyller 80 är risken 50 procent högre för män. Skillnaden grundar sig primärt i historiska skillnader i mängden arbete utomhus och solning.

Så förebygger du malignt melanom: Den höga förekomsten av malignt melanom hos yngre kvinnor har delvis samband med att sola solarium. Den konstgjorda strålningen leder nämligen lätt till brännskador, som ökar risken för att födelsemärken ska utveckla cancerceller. Undvik därför helt att sola solarium.

Kön och antal fall av malignt melanom

DITT KÖN KAN ÖKA RISKEN FÖR MALIGNT MELANOM I 40-årsåldern drabbas dubbelt så många kvinnor än män av malignt melanom.

Faktor 5: Solning och att bränna sig i solen kan öka risken för malignt melanom

En del av solens energi skickas ut som ultra­violett strålning, även kallad UV-strålning. Strå­lningen tränger ner i huden, där den skadar hudcellernas arvsmassa, vårt DNA, så att cellerna muterar till cancerceller. Därför är solning och särskilt brännskador av solen huvudorsaken till att malignt melanom uppstår. Enligt den amerikanska dermatologiska akademin ökar risken för malignt melanom med hela 80 procent, om du har bränt dig fem gånger innan du fyller 20 år. I begränsade mängder är solen dock bra, för den hjälper kroppen att bilda D-vitamin.

Så förebygger du malignt melanom:

  • Var generös med solkrämen och förebygg malignt melanom. Solkräm är din bästa vän när du tar av dig kläderna i värmen och kastar dig vattnet. Välj en vattenfast solkräm med minst faktor 30, om du befinner dig söderut. Och smörj på rikligt med solkräm.

  • Kontrollera UV-indexet och förebygg malignt melanom

    . Det är flest skadliga UV-strålar på sommaren och nära ekvatorn. Håll ett öga på det så kallade UV-indexet som du ofta hittar ihop med väderprognosen. Det finns också olika appar, där du kan se det dagliga UV-indexet. Är siffran under 3 är risken för brännskador låg, och du behöver därför inget solskydd om du inte har mycket ljus hy. Är UV-indexet högre ska du tänka på att skydda dig.

  • Håll dig undan solen mitt på dagen och förebygg malignt melanom

    . Stanna inomhus eller i skuggan, eller ta på dig heltäckande kläder inklusive solglasögon och hatt mitt på dagen och timmarna efter det. Tänk på att ytor som vatten och snö reflekterar strålningen. En tur på havet eller en solig skidbacke kan därför öka mängden UV-strålning med 50 procent eller mer och öka risken för brännskador och i värsta fall malignt melanom.

Faktor 6: Tidigare fall av malignt melanom kan öka risken för malignt melanom

Har du redan haft malignt melanom eller någon annan form av cancer i huden, är risken att du ska utveckla malignt melanom större.

Så förebygger du malignt melanom: När du redan har fått diagnosen och opererats, så vet du vad du ska vara uppmärksam på och göra när det gäller malignt melanom. Använd den kunskapen när du kontrollerar eventuella tecken på malignt melanom.

Faktor 7: Malignt melanom i släkten kan öka risken för malignt melanom

Vissa familjer drabbas mer av malignt melanom än andra – ­förmodligen på grund av en genetisk disposition. I 10 procent av fallen har redan en annan familjemedlem varit drabbad av sjukdomen, enligt forskarna.

Så förebygger du malignt melanom: Både du och din läkare ska känna till om det finns malignt melanom i släkten. Fråga mostrar och farbröder, kusiner och morföräldrar. Det är inte alltid man pratar om ett borttaget födelsemärke, men det är viktigt att man delar med sig av informationen.

Hur ser malignt melanom ut och hur kontrollerar du dina födelsemärken?

Ett oskyldigt födelsemärke kan i värsta fall utvecklas till livshotande malignt melanom. Därför är det viktigt att du regelbundet kontrollerar hur dina födelsemärken ser ut och att du vet vad du ska titta efter. På Cancerfondens hemsida finns bilder på olika typer av malignt melanom, du hittar den här. Är du osäker eller orolig över ett födelsemärke ska du alltid gå till läkaren.

Kontrollera dina födelsemärken enligt ABCDE-regeln

Kort sagt ska du agera om ditt födelsemärke växer, ändrar utseende och form samt om det kliar eller blöder. Du kan också använda följande ABCDE-regel när du ska kontrollera huden efter symptom på malignt melanom.

Hur ser malignt melanom ut? Bilder av malignt melanom

BILDER AV MALIGNT MELANOM Kontrollera dina födelsemärken enligt ABCDE-regeln

3 digitala verktyg för egenkontroll av födelsemärken

Det är bra med lite extra hjälp när du själv ska kontrollera och komma ihåg att kolla hur dina födelsemärken utvecklas. Här är tre bra förslag från teknikens värld. Är du osäker eller orolig över ett födelsemärke ska du alltid gå till läkaren.

Här på kroppen ska du kontrollera dina födelsemärken

Kontrollerar du hela kroppen när du ska leta efter symptom på malignt melanom? Här är en lista med ställen på kroppen där du ska vara extra noggrann när du undersöker dina födelsemärken.

Kontrollera kroppen efter födelsemärken och möjliga tecken på malignt melanom

OBS! HUD UTAN FÖDELSEMÄRKEN Malignt melanom kan faktiskt uppstå även där det inte har varit ett födelsemärke. Symptomen kan vara en litet, köttfärgad märke som växer. Det kan uppstå ett litet sår på märket, som inte vill läka.

© iStock

Malignt melanom i hårbotten

Ett av de svåraste ställena där malignt melanom kan gömma sig är hårbotten. Den kan nästan vara omöjlig att kontrollera utan hjälp. Den här typen förekommer dock främst hos män – förmodligen för att kvinnor har mer hår som skyddar mot solen.

Malignt melanom i ögonen

De celler som ger ögonen dess färg kan även utveckla cancer. Du ska därför vara uppmärksam på synliga förändringar i ögonen, samt även synrubbningar och smärtor.

Malignt melanom på armarna

Barndomens linnen och långa sommarlov gör armarna till det vanligaste stället för malignt melanom hos kvinnor. Få hjälp med att undersöka baksidan av överarmarna.

Malignt melanom under naglarna

Malignt melanom under naglarna ser ut som en mörk rand. Den börjar vid nagelbandet och rör sig i nagelns växtriktning.

Malignt melanom på benen

Benen är också extra utsatta för malignt melanom hos kvinnor på grund av mycket solning i det förflutna. Även här behöver du hjälp med att undersöka baksidan av låren.

Malignt melanom under fötterna

Kom ihåg att även kontrollera dina fotsulor. Dina ljusa fotsulor är nämligen känsliga mot solning, och därför kan malignt melanom uppstå här.

Malignt melanom på ryggen

Det är ett stort område, där det ofta gömmer sig flera födelsemärken. Malignt melanom på ryggen är dock klart vanligast hos män. Det kan vara svårt att undersöka ryggen själv så be om hjälp.

Här under hittar du tre hjälpmedel för att kontrollera födelsemärken på ryggen:

Hur sprids malignt melanom?

När ett födelsemärke börjar växa på huden ska du alltid reagera snabbt. Upptäcks malignt melanom tidigt kan man bromsa spridningen av sjukdomen. Idag botas många från malignt melanom, just eftersom sjukdomen upptäcks på ett tidigt stadium.

Det är när cancercellerna börjar växa inåt som det blir farligare. Dermatologer delar in malignt melanom i stadier, beroende på hur djupt sjukdomen har trängt ner i den underliggande vävnaden. Det är nämligen avgörande för hur svårt det är att behandla sjukdomen.

Malignt melanom sprider sig inåt

Malignt melanom sprider sig inåt

Malignt melanom i stadie 0

De första, avgränsade cancercellerna har utvecklats från normala celler i födelsemärket, de så kallade melanocyterna. Än så länge påverkar de bara det översta hudlagret, överhuden.

Behandling: Operation.

99 % chans till överlevnad.

Malignt melanom i stadie 1

Det är nu ett 1 mm tjockt så kallat melanom med cancerceller i födelsemärket. Det är fortfarande avgränsat och har inte spridit sig till andra ställen i kroppen.

Behandling: Operation.

99 % chans till överlevnad.

Malignt melanom i stadie 2

Det är nu ett 4 mm tjockt melanom i födelsemärket. Det är fortfarande avgränsat och har inte spridit sig till andra ställen i kroppen.

Behandling: Operation.

98 % chans till överlevnad.

Malignt melanom i stadie 3

Melanomet har gått ner i underhuden och har därför spridit sig till lymfknutor nära födelsemärket.

Behandling: Operation, strålebehandling, immunterapi.

65 % chans till överlevnad.

Malignt melanom i stadie 4

Via lymfsystemet har cancern spridit sig till andra organ i kroppen som lungor, hjärna, lever och/eller skelett.

Behandling: Operation, strålebehandling, immunterapi, cellgifter.

20 % chans till överlevnad.

LÄS OCKSÅ: Så här kollar du dina svullna lymfkörtlar

Kan man dö av malignt melanom?

Ja, man kan dessvärre dö av malignt melanom – och särskilt om man inte upptäcker sjukdomen i tid och därför inte kommer i behandling.

Enligt Cancerfonden har förekomsten av malignt melanom ökat kraftigt under 2000-talet och ökningen förutspås fortsätta. Antalet personer som dör av malignt melanom är dock endast svagt ökande. Överlevnaden har alltså ökat under senare år.

År 2016 dog 289 män och 225 kvinnor av malignt melanom.

Har du symptom på malignt melanom, eller är du osäker på hur malignt melanom ser ut, rekommenderar vi att du kontaktar läkare.