Professor: Kaffe är mycket hälsosammare än du tror
Börjar din dag egentligen först när du har druckit din första kopp kaffe? Njut av den och drick gärna några koppar till under dagen.
Börjar din dag egentligen först när du har druckit din första kopp kaffe? Njut av den och drick gärna några koppar till under dagen.
"Jag dricker alldeles för mycket kaffe. Det sägs att det ökar risken för diabetes och cancer. Jag har också hört att kaffedrickare lever kortare än de som inte dricker kaffe".
Det är bara några av de påståenden som Kjeld Hermansen ofta får höra. Han är adjungerad professor vid Köpenhamns universitet och anställd vid institutionen för klinisk medicin vid Århus universitet, där han bland annat forskar om kaffe.
Läs också: Dessa sjukdomar kan bekämpas med motion
Enligt honom finns det många myter om kaffe som helt enkelt inte stämmer, eftersom den svarta drycken är mycket hälsosammare än sitt rykte.
"Till exempel har studier visat att det finns en 17% lägre dödlighet bland kaffedrickare jämfört med dem som inte dricker kaffe alls", säger han.
Under ytan på den populära drycken finns hundratals bioaktiva ämnen, och det är där de hälsofrämjande egenskaperna döljer sig.
Ett av de ämnen som du säkert känner igen är koffein.
Koffein har inte bara den positiva effekten att det gör oss piggare och alertare, forskare tror också att koffein till stor del ligger bakom det faktum att kaffedrickare har en lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom.
*(artikeln fortsätter efter rutan)
Kjeld Hermansen och hans kollegor har undersökt ett annat ämne i kaffe som också är ganska intressant. Det heter cafestol.
"Vi har gjort försök med både djur och människor. De visade att cafestol ökar insulinkänsligheten och gör det lättare att ta upp glukos i muskelcellerna. Det är intressant i samband med diabetes", förklarar han.
Cafestol, tillsammans med ämnet kahweol, bidrar sannolikt till att vi som har en förkärlek för kaffe löper mindre risk att utveckla diabetes typ 2.
Polyfenoler, en grupp antioxidanter som finns i kaffe, spelar också en roll för vår sjukdomsrisk. Enligt professorn är det tack vare dem som kaffedrickare har en lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar.
Men det måste finnas en gräns, tänker du kanske? Ett visst antal koppar om dagen som du måste hålla dig under för att förhindra att ditt intag går från hälsosamt till ohälsosamt?
Nja. Enligt Kjeld Hermansen är det ingenting du behöver tänka på om du inte har en riktigt hög konsumtion.
"Vi vet att ett intag på mellan en halv och fem koppar kaffe om dagen har positiva effekter. Mycket höga doser av koffein kan vara giftiga, men då talar vi om mer än 50 koppar om dagen", säger kaffeforskaren.
Det finns dock tre grupper som behöver vara lite försiktiga med sitt koffeinintag, och som därför kan ha nytta av att överväga det koffeinfria alternativet för åtminstone några av sina kaffepauser.