Te-guide: Vilka sorter finns det – och vilket är nyttigast?

Vad är skillnaden mellan grönt te, svart te och vitt te? Är den varma drycken hälsosam – och vilken typ av te är i så fall nyttigast? Få svar i vår stora te-guide.

En kvinna häller upp en kopp te. Har det hälsosamma fördelar?

TE kan drickas som en del av en hälsosam livsstil, men du bör vara försiktig så att du inte tillskriver den mirakulösa egenskaper.

© iStock

Tedrickare lever längre än icke-tedrickare.

Det var slutsatsen när koreanska forskare år 2024 gick igenom 38 dataset från 27 olika studier om huruvida det finns hälsosamma fördelar när vi dricker te.

Forskarna avslutade dock rapporten med orden: ytterligare studier behövs för att dra slutsatsen om te är orsaken till lång livslängd.

Te är vår första ”medicin” när en förkylning eller brist på energi drabbar oss. Men frågan är om den varma drycken kan leva upp till sitt hälsosamma rykte.

Vi dyker djupt ner i en tekanna och hittar svar på allt från typer av te, hur te blir till te, vad det innehåller, recept med te och inte minst: Om te är bra för din hälsa.

1 Vad är te?


Te är blad som kommer från teplantan Camellia Sinensis. När vi häller vatten över bladen kallar vi det för te.

Det betyder att örtte egentligen inte är te eftersom det består av örter – inte teblad. Vi använder alltså ordet ”te” för extraktion av växter i vatten, men örtte är tekniskt sett inte te.

Teplantan Camellia Sinensis.

TE - oavsett variant - kommer från samma växt, Camellia Sinensis.

2 Te-guide: Vilka typer av te finns det?


Det finns i allmänhet fyra olika typer av riktigt te: Vitt, grönt, oolong och svart.

Det är skördetidpunkten och den efterföljande bearbetningen som avgör vilken typ av te som tebladen slutligen kategoriseras som.

Om du är nyfiken på de olika stegen i teproduktionen kan du läsa vidare här.

De 4 olika typerna av te

Teblad av vitt te
© iStock

Vad är vitt te?

  • Det minst processade teet. Knopparna lufttorkas utan någon extern värmebehandling för att bevara så många hälsosamma egenskaper som möjligt.
  • Består av de övre, späda knopparna på tebusken innan de utvecklas till blad.
  • Lätt och mild i smaken.
  • Det är vanligt att smaksätta vita teer, dvs. tillsätta smakämnen från t ex oljor eller frukter.

TILLREDNING:
🌡️ Vattentemperatur: 80˚
☕️ Dragtid: Rekommenderat 4-7 minuter, men det kan fortfarande drickas om det får dra längre.

Teblad av grönt te
© iStock

Vad är grönt te?

  • Genomgår kort ångkokning och syresätts inte, vilket gör att den behåller sin gröna färg.
  • Färgen ändras snabbt till en matt färg och smaken försämras om den utsätts för luft.
  • Smakar bäst om det dricks inom en månad efter öppnandet.
  • Grönt te är i allmänhet gräsigt med en grönsakssmak, men kan också ha inslag av blommor, rostade, smöriga och nötiga toner.

TILLREDNING:
🌡️ Vattentemperatur: 80-85˚. Varmare vatten gör smaken skarp och bitter.
☕️ Dragtid: Beror på det enskilda teet, så fråga återförsäljaren. Vanligtvis endast 2-4 min.

Läs också: Grönt te är fullt av nyttiga växtämnen

Teblad av oolong te
© iStock

Vad är Oolong te?

  • Oolong-te är en term för halvfermenterat te.
  • Fermenteringenstoppas innan teet blir svart te.
  • Har vanligtvis en vacker gyllene färg och en mildare smak än det svarta teet.

TILLREDNING:
🌡️ Vattentemperatur: 100˚
☕️ Dragtid: 4-7 min. beroende på typ, fråga din återförsäljare.

Teblad av svart te
© iStock

Vad är svart te?

  • Genomgår den längsta tillverkningsprocessen innan det är klart att dricka. Det är helt syresatt, vilket innebär att bladen har varit exponerade under lång tid, vilket gör att syre kan tränga in och ge smak och färg åt tebladen.
  • Den mest populära typen av te i europeiska länder.
  • Har en stark och rik smak.
  • Dricks ofta med mjölk, citron eller lite socker eller honung för att motverka garvsyran.

TILLREDNING:
🌡️ Vattentemperatur: 100˚
☕️ Dragtid: Varierar mellan 5-8 min. Ju längre tid, desto mer bittert och starkt blir teet.

3 Är te hälsosamt - vad säger vetenskapen?


Te uppfattas i allmänhet som en hälsosam dryck. Det beror främst på att det innehåller vissa aktiva substanser som har bevisade effekter på växter eller försöksdjur.

Vetenskapen kan dock inte slutgiltigt bevisa att dessa ämnen fungerar på samma sätt när en människa konsumerar dem genom en kopp te och de kommer in i våra kroppar.

Därför fortsätter forskningen att lösa mysteriet: Hur hälsosamt är te?

Bilden är dock brokig, eftersom det som ett forskarlag upptäcker ofta skjuts ned av andra forskare.

”Vetenskapen har ännu inte bevisat de stora allmänna hälsoeffekterna av te. I vissa studier har te haft en positiv effekt, i andra inte, men det kan ändå finnas vissa individer som får en gynnsam effekt”, säger Lars Ove Dragsted, professor vid institutionen för kost, motion och idrott vid Köpenhamns universitet.

Han får medhåll av humanfysiologen och teexperten Marcus Udsen Grandjean.

”Ingen studie har funnit tillräckligt med bevis för att vi ska kunna rekommendera att man dricker te. Med andra ord vet vi inte tillräckligt, så forskningen pågår fortfarande”, säger han.

4 Nyttiga ämnen i te – och vad de gör


Te innehåller vissa mineraler och vitaminer, men endast i mycket små mängder.

Te är en källa till Vitamin B2 (riboflavin) och vissa mineraler, vanligtvis kalium, magnesium och mangan. De är dock väl förankrade i tebladen och kan bara undkomma det heta vattnet om teet behandlas på rätt sätt, till exempel genom att skydda tebladen från solljus under förvaringen.

Forskningen om teets hälsosamma egenskaper har fokuserat på tre så kallade bioaktiva föreningar som kan eller inte kan påverka hälsan.

I koncentrerad eller ren form har var och en av dem visat sig ha en effekt, vilket du kan se nedan. Det är dock mycket mer tveksamt om effekten är densamma när de konsumeras utspädda i te.

3 bioaktiva substanser i te

Katekiner skyddar cellerna

Svarta, gröna, vita och oolong-teer innehåller alla vissa ingredienser som kallas polyfenoler och som fungerar som antioxidanter i växten. Det innebär att de bekämpar de fria radikaler som annars kan leda till att celler muterar och förstörs.

Hos människor anses antioxidanter ha en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och hudåldrande.

Katekiner är den mest intressanta typen av polyfenoler eftersom vi tar upp dem bäst – cirka 30 procent av dem vi får i oss genom munnen.

Teanin har en avslappnande effekt

Aminosyran teanin finns uteslutande i te. Även om du inte kan smaka teanin kan du mäta dess effekter.

Studier visar att ämnet i sig ger en typ av hjärnaktivitet som liknar den vid meditation, mer fokuserad, men också avslappnande och sömnförbättrande.

Läs också: Hur du håller din hjärna ung

Koffein har en uppiggande effekt

Te innehåller koffein, som är ett organiskt ämne som också finns i kaffe, cola och kakao.

När vi intar koffein blockerar det de receptorer i hjärnan som normalt reagerar på trötthet. Detta gör att du känner dig mer utvilad och anses vara en effektiv prestationshöjare.

5 Är det koffein i te?


Ja, en kopp te (3 dl) innehåller ca 60 mg koffein.Som jämförelse innehåller 3 dl filterkaffe 200 mg – mer än 3 gånger så mycket.

Koffeinhalten beror bl a på typ av te, produktionsmetod och dragtid. Svart te innehåller mest koffein och vitt te innehåller minst.

Det kan också vara stor skillnad på hur känsliga vi är för koffeinets effekter.

6 9 sannolika hälsofördelar med te


Här kan du läsa vad två experter, Lars Ove Dragsted, professor vid Köpenhamns universitet, och Marcus Udsen Grandjean, humanfysiolog och te-kännare, pekar ut som de mest sannolika effekterna av att dricka te.

1. Ökar motståndskraften mot sjuka celler

Innehållet av antioxidanter i te, särskilt katekiner, påstås göra oss mer motståndskraftiga mot vissa cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar och åldrande av hudceller. Med andra ord verkar ämnet som en antioxidant i människor, precis som det gör i växter.

”Problemet är att vi saknar ett tillförlitligt sätt att mäta effekten av antioxidanter hos människor. Vi kan mäta katekiner i kroppen, men vi har inte lyckats påvisa en generell antioxidanteffekt, det vill säga en påverkan på hälsan”, säger Lars Ove Dragsted.

Läs också: TEST: Är du i riskzonen för högt blodtryck?

I en studie togs blodplasma från försökspersoner som fick antingen te eller bara vatten som var infuserat med katekiner. Det visade sig att plasman från tedrickarna hade bättre förmåga att motstå destruktiva oxidationsmedel.

Detta skulle kunna tyda på en antioxidant effekt – dvs att man blir mer resistent mot sjukdomar.

Men när man tittar på hel kroppen – inte bara blodplasma som studerats utanför kroppen – har man inte kunnat visa samma skyddande effekt.

2. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

De flesta hjärt- och kärlsjukdomar uppstår när fett ansamlas i blodkärlen, vilket hindrar blodet från att flöda fritt till vävnaderna, eller när blodtrycket är för högt. Blodproppar och kärlbristningar kan uppstå. Det påstås att grönt te, med sitt höga innehåll av katekin, kan verka förebyggande.

En studie visar också att teet kan stärka kärlväggarna, göra dem mer flexibla och därmed bättre rustade att bekämpa åderförkalkning och stigande blodtryck.

Professor Lars Ove Dragsted är dock tveksam till att dra förhastade slutsatser.

”Vet vi att te sänker kolesterolet? Nej, för det kan inte stå för sig självt. Kan det bidra till att sänka kolesterolet tillsammans med en hälsosam kost? Ja”, säger han.

Han tillägger att studier visar samma effekt av grönt te på högt blodtryck.

Men när en studie testade den blodtryckssänkande effekten på överviktiga personer var resultaten inte övertygande.

Om du vill sänka ditt blodtryck är det dock betydligt effektivare att äta frukt och grönsaker, som anses vara upp till fem gånger mer effektiva än te för att sänka blodtrycket.

DASH-dieten utvecklades av forskare specifikt för att sänka blodtrycket. Du kan läsa mer om den här.

3. Minskar risken för cancer

Det har gjorts ett antal studier av risken att utveckla cancer bland personer som dricker grönt te och personer som inte dricker det. Vissa av dem visar på en skyddande effekt, särskilt när det gäller prostatacancer.

Problemet med dessa studier är dock att människor som väljer att dricka grönt te ofta också lever hälsosammare liv på många andra områden – vilket gör det svårt att separera effekten av grönt te från ett allmänt hälsosamt liv.

”Det kan finnas en liten effekt, men osäkerheten är så stor att det är svårt att påvisa en generell bild”, säger Lars Ove Dragsted.

Ett annat problem, enligt nutritionsprofessorn, är att det inte finns något tydligt mönster i vilka patientgrupper som lyckas sänka cancerrisken. Kanske finns det en okänd faktor som gör att det är individuellt från person till person om katekiner och grönt te har effekt.

Om du vill ge ditt te en chans, välja grönt eller vitt te, som har den högsta halten av katekiner på grund av den korta produktionstiden. Svart te och oolongte har den lägsta halten.

4. Stärker tarmsystemet

För att tarmen ska fungera optimalt behöver den en liten armé av olika bakterier. Annars kan den få problem med att smälta maten ordentligt och hålla sjukdomar borta.

Läs också: Se vilka livsmedel som gynnar din tarm - och vilka du bör begränsa

Katekiner i te är faktiskt lite giftiga, men på ett bra sätt. De får försvarsenzymerna i din tarmvägg upp på barrikaderna för att fungera som bäst.

”Med sina många växtämnen bidrar te till att upprätthålla en sund balans i tarmen och kan därför bidra till hälsa, men det är ingen mirakelkur”, säger Lars Ove Dragsted.

5. Har en uppiggande effekt

Te innehåller koffein, som har en bevisad uppiggande effekt. Känslan av att få en hink kallt vatten hällt över huvudet är dock starkare med kaffe.

För det första är koffeinhalten minst dubbelt så hög som i te. För det andra innehåller te även teanin, som är både fokuserande och avslappnande.

”Te har en mer balanserad koffeinnivå, så det har inte den hyperupphetsande effekt som man får av kaffe”, säger teexperten Marcus Grandjean.

Dessutom är vår känslighet för koffein olika, så hur mycket te som känns bekvämt bör bero på din egen känsla.

6. Har en avslappnande effekt

Kan te både ge oss energi och få oss att slappna av? Ja, det verkar så. Det är väldokumenterat att teanin i te har en avslappnande och sömnförbättrande effekt.

Effekten är dock mest påtaglig när man dricker stora mängder.

Å andra sidan har vetenskapen ännu inte kartlagt hur koffein och teanin samverkar. Man tror att teanin kan ta udden av koffeinet.

Därför är te ett bättre val än kaffe om du tillhör dem som kan få hjärtklappning och nervositet av för mycket koffein.

7. Upprätthåller vätskebalansen

Många människor dricker inte de rekommenderade 1,5-2 liter vatten per dag. Det är här te kan hjälpa till!

Tedrickare har vanligtvis ett högre vätskeintag än andra. Så te kan hjälpa dig att dricka tillräckligt.

Läs också: 10 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med vatten

Har du hört att te och kaffe är vätskedrivande, så att du måste kompensera med mer vatten om du njuter av dessa koffeinhaltiga drycker? Det är inte sant.

En sammanfattande studie visar att den diuretiska effekten är så liten att du kan dricka te för att säkerställa en hälsosam vätskebalans.

8. Fritt från kalorier

Te tillhör en mycket exklusiv klubb av kalorifria drycker. Om du är en person som vill hålla vikten eller till och med gå ner i vikt kan du släcka törsten med te.

Den varma drycken vinner stort i jämförelse med juice och andra sockerhaltiga läskedrycker.

Det är först när du tillsätter mjölk, socker eller honung i teet som kaloriinnehållet stiger över noll.

Läs också: Så många kalorier finns det i 11 populära drycker

9. Gynnar psykisk hälsa

En sak är hur ingredienserna i te fysiologiskt påverkar oss. Den frågan fortsätter att sysselsätta forskare runt om i världen.

En annan är den mentala sidan av saken, hur vi mår när vi dricker te. Enbart avbrottet från dagens sysslor kan ha en avslappnande effekt på sinnet.

Läs också: 6 små pauser i vardagen

”Att lägga teblad i en kopp varmt vatten kanske inte är en särskilt närvarande upplevelse. Men om du fördjupar dig i processen och brygger ett noga utvalt te i en tekanna på ett tyst och lugnt sätt, kan det vara ren mindfulness”, säger teexperten Marcus Udsen Grandjean.

7 Vilket te är det hälsosammaste?


Grönt te anses vara det hälsosammaste av de fyra tesorterna.

Verkan av katekiner, som är en typ av polyfenol, är den främsta orsaken till de många hälsofördelar som förknippas med te.

Detta beror på att katekiner anses ha antioxidativa egenskaper som kan bidra till celluppbyggnad i kroppen. De bekämpar de fria radikaler som annars kan leda till att celler muterar och förstörs, vilket kan leda till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Grönt te är det te som innehåller mest katekiner. Det är därför det anses vara det hälsosammaste teet att dricka.

8 Hur producerar man te?


Teproduktion är lika komplex som vintillverkning. Varje steg i processen – från det klimat som teplantan växer i till hur länge växtcellerna i tebladen får brytas ned – påverkar smaken på den färdiga teburken.

Därför finns det skillnader i hur många produktionssteg varje tesort går igenom. Här följer en förenklad översikt över de steg som förvandlar teblad till te.

En kvinna jobbar på en teodling

EFTERBEHANDLINGEN av det färska tebladet avgör vilken typ av te som kommer ut ur det.

© iStock

5 steg i produktionen av te

Plockning

Endast de yngsta skotten och bladen plockas, vanligtvis för hand för att säkerställa kvaliteten.

Torkning

De nyplockade bladen sprids ut och torkas så att de ”kollapsar”, börjar vissna och blir böjliga.

Rullning

Bladen rullas, vilket gör att syre kan tränga längre in i bladet och bryta ner cellväggen. På så sätt frigörs enzymer och eteriska oljor som påverkar teets smak och arom.

Oxidering och fermentering

Beroende på typ av te får bladen oxidera under kortare eller längre tid, så att luft kan tränga in. Det gör att de ändrar färg och utvecklar smak, på samma sätt som en äppelskiva blir brun av att exponeras.

Om man vill få fram en kraftigare smak låter man processen fortgå tills bladen angrips av bakterier som förändrar smaken. Detta kallas fermentering.

Vitt och grönt te oxideras inte, oolong oxideras delvis, medan svart te genomgår fullständig oxidation.

Rostning

För att stoppa oxideringsprocessen och bevara teets kvalitet torkas bladen vid höga temperaturer i en ugn eller över öppen eld. Vissa teer ångas eller rostas. Tidig upphettning gör att teet behåller sin gröna färg. Ju senare uppvärmning, desto mer oxidation och desto mörkare blir teets färg och smak.

De olika produktionsstegen sätter sin prägel på teets slutliga smak. Här kan du se hur vitt, grönt, oolong och svart te framställs.

Produktionssteg för olika tesorter - vitt, grönt, oolong och svart te.

FASER AV TEPRODUKTION | Så här förvandlas färska blad till te - från det minst bearbetade vita teet till det mest bearbetade svarta.
KÄLLA: ”Te från blad till kopp”, C. Hincheldey

© iStock

9 Recept med te


Vi har samlat våra recept med olika typer av te: svart, grönt, vitt och oolong.

Iste med svart te
© © wichmann+bendtsen

Hemgjort iste med svart te och citron

Recept på ett härligt varmbryggt iste med bara lite socker. För en mildare smak kan du byta ut det svarta earl grey-teet mot fruktte eller ett vitt te.

Receptet hittar du här

Te och nyponjuice
© © wichmann+bendtsen

Juice med nypon och grönt te

Den här juicen är fullproppad med C-vitamin från nypon och det gröna teet bidrar med hälsosamma katekiner som anses fungera som antioxidanter.

Receptet hittar du här

Ingefärsshot med te
© iStock

Ingefärsshot med svart te

Te och ingefära – nyttigare än så blir det inte! Här är ett enkelt recept för att göra din egen ingefärsshot med te.

Hitta receptet här

Professorns gröna gröt
© Mikkel Adsbøl

Professorns gröna gröt med te

Börja dagen med denna vitaminbomb till gröt för att ge din kropp de bästa förutsättningarna för en bra och energigivande dag. Te finns också med på ingredienslistan.

Receptet hittar du här

KÄLLOR: Lars Ove Dragsted, professor vid institutionen för kost, motion och idrott, Köpenhamns universitet, Marcus Udsen Grandjean, humanfysiolog, författare och talare