Te-guide: Vilka sorter finns det – och vilket är nyttigast?
Vad är skillnaden mellan grönt te, svart te och vitt te? Är den varma drycken hälsosam – och vilken typ av te är i så fall nyttigast? Få svar i vår stora te-guide.
Vad är skillnaden mellan grönt te, svart te och vitt te? Är den varma drycken hälsosam – och vilken typ av te är i så fall nyttigast? Få svar i vår stora te-guide.
Tedrickare lever längre än icke-tedrickare.
Det var slutsatsen när koreanska forskare år 2024 gick igenom 38 dataset från 27 olika studier om huruvida det finns hälsosamma fördelar när vi dricker te.
Forskarna avslutade dock rapporten med orden: ytterligare studier behövs för att dra slutsatsen om te är orsaken till lång livslängd.
Te är vår första ”medicin” när en förkylning eller brist på energi drabbar oss. Men frågan är om den varma drycken kan leva upp till sitt hälsosamma rykte.
Vi dyker djupt ner i en tekanna och hittar svar på allt från typer av te, hur te blir till te, vad det innehåller, recept med te och inte minst: Om te är bra för din hälsa.
Te är blad som kommer från teplantan Camellia Sinensis. När vi häller vatten över bladen kallar vi det för te.
Det betyder att örtte egentligen inte är te eftersom det består av örter – inte teblad. Vi använder alltså ordet ”te” för extraktion av växter i vatten, men örtte är tekniskt sett inte te.
Det finns i allmänhet fyra olika typer av riktigt te: Vitt, grönt, oolong och svart.
Det är skördetidpunkten och den efterföljande bearbetningen som avgör vilken typ av te som tebladen slutligen kategoriseras som.
Om du är nyfiken på de olika stegen i teproduktionen kan du läsa vidare här.
Te uppfattas i allmänhet som en hälsosam dryck. Det beror främst på att det innehåller vissa aktiva substanser som har bevisade effekter på växter eller försöksdjur.
Vetenskapen kan dock inte slutgiltigt bevisa att dessa ämnen fungerar på samma sätt när en människa konsumerar dem genom en kopp te och de kommer in i våra kroppar.
Därför fortsätter forskningen att lösa mysteriet: Hur hälsosamt är te?
Bilden är dock brokig, eftersom det som ett forskarlag upptäcker ofta skjuts ned av andra forskare.
”Vetenskapen har ännu inte bevisat de stora allmänna hälsoeffekterna av te. I vissa studier har te haft en positiv effekt, i andra inte, men det kan ändå finnas vissa individer som får en gynnsam effekt”, säger Lars Ove Dragsted, professor vid institutionen för kost, motion och idrott vid Köpenhamns universitet.
Han får medhåll av humanfysiologen och teexperten Marcus Udsen Grandjean.
”Ingen studie har funnit tillräckligt med bevis för att vi ska kunna rekommendera att man dricker te. Med andra ord vet vi inte tillräckligt, så forskningen pågår fortfarande”, säger han.
Te innehåller vissa mineraler och vitaminer, men endast i mycket små mängder.
Te är en källa till Vitamin B2 (riboflavin) och vissa mineraler, vanligtvis kalium, magnesium och mangan. De är dock väl förankrade i tebladen och kan bara undkomma det heta vattnet om teet behandlas på rätt sätt, till exempel genom att skydda tebladen från solljus under förvaringen.
Forskningen om teets hälsosamma egenskaper har fokuserat på tre så kallade bioaktiva föreningar som kan eller inte kan påverka hälsan.
I koncentrerad eller ren form har var och en av dem visat sig ha en effekt, vilket du kan se nedan. Det är dock mycket mer tveksamt om effekten är densamma när de konsumeras utspädda i te.
Ja, en kopp te (3 dl) innehåller ca 60 mg koffein.Som jämförelse innehåller 3 dl filterkaffe 200 mg – mer än 3 gånger så mycket.
Koffeinhalten beror bl a på typ av te, produktionsmetod och dragtid. Svart te innehåller mest koffein och vitt te innehåller minst.
Det kan också vara stor skillnad på hur känsliga vi är för koffeinets effekter.
Här kan du läsa vad två experter, Lars Ove Dragsted, professor vid Köpenhamns universitet, och Marcus Udsen Grandjean, humanfysiolog och te-kännare, pekar ut som de mest sannolika effekterna av att dricka te.
Han tillägger att studier visar samma effekt av grönt te på högt blodtryck.
Men när en studie testade den blodtryckssänkande effekten på överviktiga personer var resultaten inte övertygande.
Om du vill sänka ditt blodtryck är det dock betydligt effektivare att äta frukt och grönsaker, som anses vara upp till fem gånger mer effektiva än te för att sänka blodtrycket.
DASH-dieten utvecklades av forskare specifikt för att sänka blodtrycket. Du kan läsa mer om den här.
Grönt te anses vara det hälsosammaste av de fyra tesorterna.
Verkan av katekiner, som är en typ av polyfenol, är den främsta orsaken till de många hälsofördelar som förknippas med te.
Detta beror på att katekiner anses ha antioxidativa egenskaper som kan bidra till celluppbyggnad i kroppen. De bekämpar de fria radikaler som annars kan leda till att celler muterar och förstörs, vilket kan leda till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Grönt te är det te som innehåller mest katekiner. Det är därför det anses vara det hälsosammaste teet att dricka.
Teproduktion är lika komplex som vintillverkning. Varje steg i processen – från det klimat som teplantan växer i till hur länge växtcellerna i tebladen får brytas ned – påverkar smaken på den färdiga teburken.
Därför finns det skillnader i hur många produktionssteg varje tesort går igenom. Här följer en förenklad översikt över de steg som förvandlar teblad till te.
De olika produktionsstegen sätter sin prägel på teets slutliga smak. Här kan du se hur vitt, grönt, oolong och svart te framställs.
Vi har samlat våra recept med olika typer av te: svart, grönt, vitt och oolong.
KÄLLOR: Lars Ove Dragsted, professor vid institutionen för kost, motion och idrott, Köpenhamns universitet, Marcus Udsen Grandjean, humanfysiolog, författare och talare