Körsbär – med smak av sommar

Körsbär – De exklusiva, djupröda bären är fyllda med smak och vitaminer, och så doftar de semester och fest samtidigt. Få inspiration till att använda säsongens färska körsbär på nya sätt.

Massor av körsbär

KÖRSBÄR | För bara cirka 60 kalorier kan du njuta av alla de här goda körsbären. Smaklig måltid!

© iStock

Det är något visst att njuta av de råvaror som har kort säsong, som t ex stenbitsrom, vit sparris och – i allra högsta grad – körsbär och bigarråer.

Så njut av dem medan de är här – plötsligt är de borta och du måste vänta ett helt år till nästa gång.

De flesta körsbär äter vi som de är. Men körsbär är också gott till mat.

Det gäller både frukost och i en god smoothie, i en sallad till lunch eller som kräm och sylt. Och har du testat att servera en kryddig körsbärsrelish till kött eller fisk?

1 Är körsbär nyttiga?


Grafik med fjäder - kalorisnålt

De är kalorisnåla

Huvudingrediensen är vatten, så det är inte särskilt många kalorier i en näve körsbär. Du kan alltså lugnt frossa loss när du är sugen på något sött.

De innehåller dock även en hel del fruktsocker, så att stilla hungern med körsbär kan inte rekommenderas eftersom du snart kommer att bli hungrig igen.

Grafik med vitamin A och C

Du får vitaminer

Körsbär har en relativt hög nivå av C-vitamin, som stärker ditt immunförsvar, och de innehåller också mycket A-vitamin som är bra för både synen, huden och kroppens slemhinnor.

Grafik med kalium

Du får mineraler

Körsbär (framförallt de sura) innehåller mycket kalium, som sänker blodtrycket, vilket ditt hjärta kommer att tacka dig för.

De är också späckade med mikroskopiska färgämnen som kallas antocyaniner, som förebygger hjärt- och kärlsjukdom och verkar antiinflammatoriskt.

Grafik med variation körsbär

Variation är bäst

Körsbär är inte lika rika på nyttiga ämnen som sin superfoodsläkting blåbär.

Variation är viktigt – även när det gäller frukt och grönt – så därför är det en riktigt bra idé att köpa olika sorters frukt och bär.

2 Hur många kalorier är det i körsbär?


Körsbär innehåller, som de flesta andra bär, ungefär dubbelt så många kalorier per gram som de flesta grönsaker och hälften så många som t ex banan.

Läs också: Därför ska du äta lingon

KÖRBÄR: Näringsinnehåll i råa sötkörsbär

Näringsinnehåll per 100 g körsbär Rekommenderat dagligt intag
Energi 55 kcal
Protein 1,4 g
Kolhydrater 11,7 g
Fett 0,3 g
Kostfibrer 1,3 g
C-vitamin 10 mg 75 mg
A-vitamin 5,75 RE 700 RE
Kalium 176 mg 3100 mg
Kalcium 20,8 mg 800 mg
Källa: DTU's livsmedelsdatabas och De nordiska näringsrekommendationerna 2012

3 Ger körsbär en bättre nattsömn?


Körsbär och ett glas körsbärssaft

KÖRSBÄRSSAFT från i synnerhet surkörsbär kan förbättra din sömn, visar studier.

© iStock

Har du hört om ett samband mellan körsbär och bättre sömn har du inte helt fel. Körsbär innehåller hormonet melatonin som hjälper kroppens dygnsrytm.

Men innan du börjar trycka i dig de ljuvliga, söta bären för att sova bättre, bör du veta att den möjliga effekten gäller juice från det speciella svarta surkörsbäret.

De vetenskapliga studierna gjordes med försökspersoner som led av sömnlöshet och studierna har visat att det hjälpte mot nattlig rastlöshet att dricka två deciliter körsbärsjuice på morgonen och samma dos igen en timme före sänggåendet. Testpersonerna sov i snitt en hel timme längre på natten, så om du ofta ligger vaken kan det vara värt ett försök.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket sömn behöver man egentligen?

4 Är körsbär bra om man har irritabel tjocktarm?


Ett par, tre körsbär kan de flest med IBS absolut tåla, men sedan ska du nog sluta äta dem. Max 20 gram körsbär per måltid är rekommendationen enligt den diet som kallas FODMAP.

Dieten är skapad av forskare vid Monash University för patienter som lider av mage-tarm-problem. Ett körsbär utan kärna väger ca 7 gram.

5 Hur gör man körsbärskräm?


Lyckligtvis är det ganska enkelt. I princip kokar du färska eller inlagda körsbär i en kastrull med lite vatten, socker, körsbärsvin eller juice. Sedan reder du av krämen och den är klar att serveras.

Ett recept på hemgjord körsbärskräm hittar du här.

Kastrull med hemlagad körsbärskräm

Hemgjord körsbärskräm

Krämig, fyllig söt och lite syrlig. Det är otroligt gott att koka kräm av körsbär. Och utöver att äta den som den är, till dessert eller frukost, passar den bra som topping på chiapudding, som tillbehör till glass eller till en söt kaka.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 4 dl körsbär utan kärnor
  • ¼ dl socker beroende på hur söta bären är
  • 3½ dl vatten
  • 1 tsk potatismjöl

Så här gör du

  • Lägg bären i en kastrull med vatten och koka upp. Tillsätt sockret och låt koka under lock i ca 5 min.
  • Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner det. Låt krämen precis koka upp så att den tjocknar. Strö lite socker på ytan och låt den kallna.

6 Recept med körsbär


5 läckra recept med körsbär

smoothie smoothies frukt bär grönsaker spenat kål squash hallon jordgubbar blåbär banan äpple apelsin druva fikon ananas rödbeta morötter chiafrön nötter cashewnötter
© © Wichmann + Bendtsen

Smoothie med banan, körsbär och valnötter

Hungrig innan läggdags? Prova vår smoothie med valnötter och banan. Den är hälsosam, smakar gott och kan hjälpa dig att få en bättre nattsömn.

Se receptet här

Körsbär med kesellakräm, rostat rågbröd med lakrits, ätbara blommor och mandel
© wichmann+bendtsen

Körsbär med kesellakräm, rostat rågbröd, lakrits och mandel

När det är säsong för färska körsbär så se till att frossa i de söta och nyttiga godsakerna som fungerar lika bra till frukost, mellanmål eller efterrätt.

Se receptet här

Mandelshake med körsbär

Mandelshake med körsbär

Testa en nyttigare och mer smakrik version av milkshake med mandelmjölk, körsbär och chai-te.

Se receptet här

BALSAMICO

Körsbärsbalsamico är perfekt för kakor och desserter, men testa också att servera det till kött eller fisk. Vill du använda sirapen till något sött, så skippar du salt och peppar.

Körsbärsbalsamico

  • 1 dl körsbärsvinäger
  • ½ dl akaciahonung
  • Ev havssalt
  • Ev svartpeppar, nymalen
  1. Koka körsbärsvinäger och akaciahonung till en tjock sirap.
  2. Smaka ev av med salt och peppar.

KÖRSBÄRSRELISH

En relish är en slags trögflytande sås eller salsa, ofta ihopkokt av grönsaker, lök och vinäger.

Här har vi använt körsbär tillsammans med rödlök, och det kan vi varmt rekommendera. Servera relishen till kött eller fisk.

Körsbär- och rödlöksrelish

  • 1 liten rödlök
  • 100 g körsbär
  • 2 msk körsbärsvinäger
  • Havssalt
  • Akaciahonung
  • Svartpeppar, nymalen

  • Skär rödlöken i klyftor och kärna ur körsbären.

  • Lägg löken i en kastrull med körsbärsvinäger och lite salt. Låt sjuda en stund.
  • Lägg ner körsbären och sjud vidare en kort stund.
  • Smaka av med akaciahonung, salt och peppar – relishen ska inte vara för söt.

7 Vad kan man använda körsbär till?


Färska körsbär är ett gott och nyttigt mellanmål i sig, men du kan också smyga in dem som en utsökt ingrediens i vilken måltid som helst under dagen. Ta bara en titt här:

Körsbär

Så här använder du körsbär

I SALLAD

Låt körsbären vara stjärnan i en god kombination med spenat, fetaost och rostade mandlar eller använd dem syltade i en salladsdressing som får salladen att smaka sommar.

I BAKVERK

Bären piffar upp varenda bakverk och kan både användas i pajer, som tillbehör eller fyllning och i eller på muffins.

I MARMELAD

Nybakt bröd med en sked hemgjord marmelad på är himmelskt, och eftersom marmeladen håller länge kan du få smaken av sommar långt in på hösten och vintern, om du kan hålla dig från att äta upp allt på en gång.

I SMOOTHIES

Körsbären klara färg ger en vacker nyans på varenda smoothie, och smaken är en perfekt match till banan och lite vaniljpulver.

TILL FRUKOST

Urkärnade körsbär gör underverk på kvarg, havregryn, chiapudding eller havregrynsgröt. En riktigt bra start på dagen.

Läs också: Chiafrön: därför ska du äta de nyttiga fröna + 15 recept

I MILKSHAKE

Kärna ur körsbären och mixa dem med mjölk, vanilj och lite sirap eller honung. Ska det vara extra festligt är en kula vanilj- eller chokladglass gott att toppa milkshaken med.

SYLTADE

Syltade körsbär kan användas i massor av kakor och desserter, men varför inte testa hemgjord läsk gjord av syltade körsbär och bubbelvatten som du häller över krossad is?

SOM ISBITAR

Ta bort stjälken och frys körsbären var för sig i en istärningslåda. Det är både vackert och gott i en drink eller i bubbelvattnet.

8 Hur kärnar man ur körsbär?


Det finns faktiskt ett smart litet verktyg för syftet – en urkärnare för körsbär – som för övrigt också kan användas till oliver. Har du ingen urkärnare hemma finns det som tur är också andra metoder.

Grafik urkärning av körsbär

Så här gör du:

  • Börja med att ta bort körsbärets stjälk.

  • Håll körsbäret i ena handen.

  • Ta en ätpinne i den andra handen, stick ner pinnen i ”stjälkhålet“, pressa på kärnan – och vips så är den ute!

  • Om du vill undvika saft på fingrar och bordsskiva så ta ev på dig handskar och stå vid vasken.

9 När är körsbär i säsong?


De rubinröda bären har en kort säsong i vår del av världen. Så passa på!

Körsbärssäsongen

De rubinröda bären har en kort säsong i vår del av världen. Så passa på!

10 Hur förvarar man körsbär på bästa sätt?


Körsbär smakar bäst färska och börjar att jäsa redan efter 1-2 dagar i rumstemperatur. Därför är kylskåpet en bra lösning om du vill förlänga hållbarhetstiden.

Lägg dina körsbär i en liten, öppen behållare och lägg dem i grönsakslådan. Nu kan de hålla sig färska i 4-6 dagar, beroende på sorten och hur mogna de är.

När du vill servera bären, så låt dem gärna stå ute på köksbordet en timme, så smakar de mest och bäst.

11 Kan körsbär frysas?


Grafik med frysikon

Ja, du kan spara de röda guldklimparna i frysen, men kom ihåg att ta ut kärnorna innan du stoppar dem i frysen.

Frysta körsbär kan förvaras i 10 månader.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller din mat i frysen

Läckra färska körsbär i en skål

KÖRSBÄR Körsbärssäsongen är kort. Så njut av körsbären när du har chansen.

Välj butikens finaste körsbär

Om du inte har någon körsbärsträd att plocka från, så får du här tips på hur du väljer de bästa bären från affären eller grönsakshandlaren på torget.

De ska vara blanka

Och helst utan sprickor eller bulor på ytan som skvallrar om transportskador.

Välj de fasta

Välj de fasta bären som har en jämn röd yta.

Ta en titt på stjälken

För ja, de ska alltid ha stjälken kvar, för då håller de längst. Stjälken ska vara grön och frisk. Om den ser brun ut är det länge sedan bären plockades.

Undvik hinkar

En djup hink eller ett extra stort paket med körsbär kan låta som ett bra erbjudande, men de bären som ligger längst ner tål inte belastningen av de bär som ligger över. Så unvik behållare som är djupare än 20 cm.

12 Hur många sorters körsbär finns det?


Olika sorters körsbär

KÖRSBÄR Välj alltid glansiga, fasta körsbär med en frisk, grön stjälk.

© iStock

Det korta svaret är: många!

Körsbär, sötkörsbär, hjärtkörsbär, bigarrå, surkörsbär, klarbär, fågelbär, amarell, morell... kärt barn har onekligen många namn och finns i hundra olika varianter runt om i världen, men man brukar dela in körsbär i två typer: sötkörsbär och surkörsbär.

SÖTKÖRSBÄR

– växer på stora träd som förekommer vilt i nästa hela Europa, Väst- och Centralasien. Här i Sverige odlas de dessutom. Sötkörsbär kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta. Bigarråer tillhör sötkörsbären. De äts mest som färsk frukt.

SURKÖRSBÄR

– frukterna är syrliga mörkröda, t ex brunkörsbär och skuggmoreller, eller ljusröda t ex klarbär. Surkörsbär används framförallt för olika typer av konserver.

13 Kan man torka körsbär?


Vill du servera torkade körsbär till ostbrickan? Bra idé! Du kan också doppa dina torkade körsbär i choklad och få ett väldigt gott tilltugg. Men hur torkar man körsbär? Det är faktiskt inte särskilt svårt. Det du behöver tänka på är att bären ska vara mogna och i toppform, alltså inte ha några tryckmärken eller andra ”fula fläckar”.

Du kan torka körsbär i ugnen på 50-60 grader under cirka sex timmar, placera dem bara på en plåt med bakplåtspapper och skjut in dem i ugnen. Förvara sedan de torkade körsbären i en lufttät behållare på en sval och torr plats. Då håller de i flera månader.