Körsbär – med smak av sommar
Körsbär – De exklusiva, djupröda bären är fyllda med smak och vitaminer, och så doftar de semester och fest samtidigt. Få inspiration till att använda säsongens färska körsbär på nya sätt.
Körsbär – De exklusiva, djupröda bären är fyllda med smak och vitaminer, och så doftar de semester och fest samtidigt. Få inspiration till att använda säsongens färska körsbär på nya sätt.
Det är något visst att njuta av de råvaror som har kort säsong, som t ex stenbitsrom, vit sparris och – i allra högsta grad – körsbär och bigarråer.
Så njut av dem medan de är här – plötsligt är de borta och du måste vänta ett helt år till nästa gång.
De flesta körsbär äter vi som de är. Men körsbär är också gott till mat.
Det gäller både frukost och i en god smoothie, i en sallad till lunch eller som kräm och sylt. Och har du testat att servera en kryddig körsbärsrelish till kött eller fisk?
Körsbär innehåller, som de flesta andra bär, ungefär dubbelt så många kalorier per gram som de flesta grönsaker och hälften så många som t ex banan.
Läs också: Därför ska du äta lingon
Näringsinnehåll | per 100 g körsbär | Rekommenderat dagligt intag |
---|---|---|
Energi | 55 kcal | |
Protein | 1,4 g | |
Kolhydrater | 11,7 g | |
Fett | 0,3 g | |
Kostfibrer | 1,3 g | |
C-vitamin | 10 mg | 75 mg |
A-vitamin | 5,75 RE | 700 RE |
Kalium | 176 mg | 3100 mg |
Kalcium | 20,8 mg | 800 mg |
Källa: DTU's livsmedelsdatabas och De nordiska näringsrekommendationerna 2012 |
Har du hört om ett samband mellan körsbär och bättre sömn har du inte helt fel. Körsbär innehåller hormonet melatonin som hjälper kroppens dygnsrytm.
Men innan du börjar trycka i dig de ljuvliga, söta bären för att sova bättre, bör du veta att den möjliga effekten gäller juice från det speciella svarta surkörsbäret.
De vetenskapliga studierna gjordes med försökspersoner som led av sömnlöshet och studierna har visat att det hjälpte mot nattlig rastlöshet att dricka två deciliter körsbärsjuice på morgonen och samma dos igen en timme före sänggåendet. Testpersonerna sov i snitt en hel timme längre på natten, så om du ofta ligger vaken kan det vara värt ett försök.
Ett par, tre körsbär kan de flest med IBS absolut tåla, men sedan ska du nog sluta äta dem. Max 20 gram körsbär per måltid är rekommendationen enligt den diet som kallas FODMAP.
Dieten är skapad av forskare vid Monash University för patienter som lider av mage-tarm-problem. Ett körsbär utan kärna väger ca 7 gram.
Lyckligtvis är det ganska enkelt. I princip kokar du färska eller inlagda körsbär i en kastrull med lite vatten, socker, körsbärsvin eller juice. Sedan reder du av krämen och den är klar att serveras.
Ett recept på hemgjord körsbärskräm hittar du här.
Färska körsbär är ett gott och nyttigt mellanmål i sig, men du kan också smyga in dem som en utsökt ingrediens i vilken måltid som helst under dagen. Ta bara en titt här:
Det finns faktiskt ett smart litet verktyg för syftet – en urkärnare för körsbär – som för övrigt också kan användas till oliver. Har du ingen urkärnare hemma finns det som tur är också andra metoder.
Körsbär smakar bäst färska och börjar att jäsa redan efter 1-2 dagar i rumstemperatur. Därför är kylskåpet en bra lösning om du vill förlänga hållbarhetstiden.
Lägg dina körsbär i en liten, öppen behållare och lägg dem i grönsakslådan. Nu kan de hålla sig färska i 4-6 dagar, beroende på sorten och hur mogna de är.
När du vill servera bären, så låt dem gärna stå ute på köksbordet en timme, så smakar de mest och bäst.
Vill du servera torkade körsbär till ostbrickan? Bra idé! Du kan också doppa dina torkade körsbär i choklad och få ett väldigt gott tilltugg. Men hur torkar man körsbär? Det är faktiskt inte särskilt svårt. Det du behöver tänka på är att bären ska vara mogna och i toppform, alltså inte ha några tryckmärken eller andra ”fula fläckar”.
Du kan torka körsbär i ugnen på 50-60 grader under cirka sex timmar, placera dem bara på en plåt med bakplåtspapper och skjut in dem i ugnen. Förvara sedan de torkade körsbären i en lufttät behållare på en sval och torr plats. Då håller de i flera månader.