Rabarberkaka med jordgubbar och grekisk yoghurt

1 timme
199 kcal

På jakt efter en god, glutenfri kaka? Då rekommenderar vi vår rabarberkaka med jordgubbar, vanilj och grekisk yoghurt – mums säger vi bara!

Rabarberpaj med jordgubbar, vanilj och grekisk yoghurt

RABARBER – Rabarberpaj med jordgubbar, vanilj och grekisk yoghurt

© wichmann+bendtsen

Rabarberkaka med jordgubbar och grekisk yoghurt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 37 g rabarber
  • 25 g jordgubbar
  • ¾ dl bovetemjöl
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ dl socker
  • ¼ dl grekisk yoghurt, 2 % fett
  • ½ ägg
  • ½ msk kokosolja, smält

Så här bakar du rabarberpaj

  • Värm ugnen till 175 g. Tvätta och skär rabarber och jordgubbar grovt.
  • Rör ihop de torra ingredien- serna i en skål. Tillsätt de våta ingredienserna och rör ihop allting grundligt tills du har en jämn kakdeg. Häll degen i en kakform på 24 cm i diameter, och baka i 40-45 min, eller tills kakan är lätt gyllene och genombakad. Kolla det genom att sticka ett tunt spett i mitten av kakan – om du inte får med dig deg upp är den färdig.
  • Låt kakan vila 10 min, innan du lossar den från formen.

TIPS Servera gärna kakan varmt med en klick kall vaniljkvarg som tillbehör.


Rabarberpaj – smaken av svensk sommar

Om det är något som för tankarna till soliga dagar och ljumma sommarkvällar, så är det en varm, nybakad rabarberpaj.

Vi berättar mer om de syrliga rabarberstjälkarna som passar perfekt till både kakor och pajer.

1 Vad är ett bra tillbehör till en rabarberpaj?


En rabarberpaj är både syrlig och söt och blir ännu godare om du äter den med en klick vaniljkvarg. Du kan också servera din varma rabarberpaj med gräddfil eller med grekisk yoghurt utrört med lite vaniljpulver.

Rabarberstjälkar på bordet - till rabarberpaj

RABARBER passar utmärkt i en paj. Om du inte använder alla på en gång kan du frysa in dem.

© iStock

2 Vad är rabarber(paj) bra för?


Rabarber består till stor del av vatten, men är också rik på flera vitaminer och mineraler. Du hittar kostfiber och C-vitamin i de rödgröna stjälkarna.

Läs också: Rabarber – syrlig, nyttig och inte alls en frukt

3 När är det säsong för rabarberpaj?


Rabarber är i säsong från april till augusti.

Om du skördar din egen rabarber till en rabarberpaj ska du komma ihåg att stjälkarna ska dras av, inte skäras. På så sätt säkerställer du att nya skott växer upp för nästa sommars läckra rabarberpajer.

Rabarberplantan för användning i rabarberpaj

RABARBER FRÅN TRÄDGÅRDEN – Du kan odla din egen rabarber till rabarberpajen i trädgården eller i en kruka på balkongen. Tänk på att det kan leda till förgiftning om du äter bladen. Använd därför bara stjälkarna till din rabarberpaj.

© iStock