6 enkla vägar till en sund sommarkropp

Även små ändringar kan göra stor skillnad för din hälsa. Vi har valt ut sex enkla saker som kan ge dig en sund sommarkropp fylld med energi.

Kvinna som går i naturen på sommaren.

SUNDA SOMMARVANOR – drömmer du om att bli lite mer hälsosam är det nu du ska slå till.

© Jakob Helbig

Det är sommar, och vi vill inte vara utan något av allt det goda. Kalla drinkar, middagslurar i hängmattan och stora glassar. Och varför skulle vi?

Frågar du oss njuter man dock av sommarens glädjeämnen lite mer om man samtidigt känner sig någorlunda hälsosam och tillfreds med sin kropp.

Därför har vi valt ut sex enkla, nyttiga val som på var sitt sätt gör gott – både här och nu och på längre sikt. Det finns inga förbud, bara förslag på goda saker du kan tillföra i ditt liv.

Lyssna dig ner i varv och få ny energi med guidade andningsövningar

Förslagen har vi samlat i ett schema nedan, så du får en bra överblick.

Innan du ger upp på förhand och söker tillflykt i solstolen ska vi skynda oss att säga att du förmodligen redan gör minst en av sakerna. Använd ändå schemat, för det finns inget bättre än att bocka av saker man gjort.

Om du inte kommit igång än, så kom ihåg att det aldrig blir lättare än just nu.

6 enkla och hälsosamma sommarvanor

Nainen syö porkkanaa ulkona

1. Ät frukt och grönt 3 x dag

Spröd sparris, nyskördade ärtor, söta majskolvar och saftig melon. Frukt och grönsaker är som bäst när temperaturen är som högst.

Ät frukt och grönt minst 3 gånger om dagen, t ex i alla dina huvudmåltider.

Läs också: I FORM TESTAR: Vad ger det att äta 800 g grönsaker om dagen?

SUNDA SOMMARTIPS:

Sallader är grejen. Frossa i goda sallader till grillad kyckling, kött och fisk och spara pasta, ris och potatis till hösten.

Lägg grönt på grillen. Med grillådor i folie är det hur lätt som helst att grilla grönsaker. Du kan grilla majskolvar, små morötter, halva paprikor, skivor av aubergine och squash och spetskål delade i kvartar. Pensla med olivolja, och grilla i några minuter.

Frossa i bär. Bär är goda – hela dagen. Häll dem på din frukost, ha dem i små skålar som snacks, strö dem över dina sallader och ät dem med mjölk som efterrätt.

Kvinna som går i naturen på sommaren.

SUNDA SOMMARVANOR – drömmer du om att bli lite mer hälsosam är det nu du ska slå till.

© Jakob Helbig

2. Gå 10.000 steg om dagen

En av de många bra sakerna med promenader är att det är enkelt. På sommaren är det ännu enklare. Vädret är bättre och det är fler ljusa timmar på dygnet.

Sätt ett mål att gå 10.000 steg om dagen. Forskning visar att det kan finnas ett samband mellan stegen och en lägre risk för allt från demens till hjärt- och kärlsjukdomar.

Så enkelt går du 10.000 steg om dagen. Se här

Skaffa dig ev en stegräknare eller ta med dig mobilen, då blir det enkelt att hålla koll på när du är i mål. Kom ihåg solkrämen!

SUNDA SOMMARTIPS:

Gå i sand. Är du i närheten av en strand – antingen på semestern eller året runt – så ta av skor och strumpor och gå i sanden längst havet. Det är mycket jobbigare än att gå på ett fast underlag och det stärker dina ben, anklar och tår.

Välj en fast tidpunkt för dagens långa promenad – då ökar du chansen att komma i mål. Kanske passar det dig bäst tidigt på morgonen, kanske mitt på dagen eller efter middagen – ensam eller med din partner, granne, hund eller familj.

Gör något roligt under tiden. När du är aktiv får du också massor av steg på kontot, trots att du inte nödvändigtvis promenerar. Spela t ex boule, kubb och krocket i trädgården, hoppa studsmatta eller uppsök roliga aktiviteter som klätterväggar, simhallar och minigolf.

Läs också: Lisa promenerade sig till en viktminskning på 4 veckor. Läs hur här.

Nainen ratkoo sudokua

3. Gör en hjärngympaövning om dagen

När du utmanar din hjärna hjälper du till att hålla den frisk och stark. Du stimulerar framförallt din hjärna när du gör något nytt, och det är som tur är finns det gott om möjligheter till det på sommaren.

SUNDA SOMMARTIPS:

Spel och lekar. Är du ensam så gör suduko, lägg pussel eller lös korsord. Är du med andra kan ni spela brädspel, t ex Alfapet eller Sequence.

Läs också: 7 sätt att hålla din hjärna vass

Välj en annan väg. Oavsett om du går, cyklar eller kör bil kan du stimulera hjärnan genom att välja nya vägar. Under semestern får du ju den möjligheten nästan gratis. Spring en runda i en främmande stad eller leta upp ett gruppass i närheten av där du har en sommarstuga eller är på semester.

Lär dig ett nytt språk. Det är bra motion för de små grå att lära sig ett nytt språk. Forskning visar att hjärnan rent fysiskt växer när du repeterar främmande glosor. Ladda ner en språkapp till mobilen, t ex Duolingo, och försök göra dig förstådd.

Nainen meditoi kivellä istuen

4. Ta 5 minuters egentid varje dag

Sommar och semester innebär ofta att spendera mycket tid med massor av människor och kompromissa med familjen och resekamrater. Men kom ihåg att också checka ut ibland och prioritera egentid, som bara är för dig, och gör det som får dig att må bra.

SUNDA SOMMARTIPS:

Meditera. Meditation är superbra för att skapa lugn i kropp och sinne här och nu och kan förebygga stress på lång sikt. Om du inte är van vid att meditera kan du börja med denna enkla andningsövning.

 • Ta ett djupt andetag in genom näsan medan du räknar till fyra i huvudet.
 • Håll andan medan du räknar till fyra.
 • Andas sedan ut långsamt medan du räknar till sex.
 • Upprepa övningen sex gånger.

Tanka upp med natur. Kom ut i naturen så fort du har möjlighet – oavsett om det är havet, skogen, en park eller en trädgård. Frisk luft ger ny energi, och naturen skapar lugn. Gå, spring, cykla eller bara sitt och titta upp mot himlen.

Läs också: Därför är naturen genial för en modern hjärna

Läs en bok. Är det länge sedan du läste en bra roman? Då är det kanske på tiden att lägga sig i hängmattan med en bok under armen. Läsning är avstressande, du går in i din egen, ostörda värld.

Nainen treenivaatteissa juo vettä ulkona

5. Drick 6 glas vatten om dagen

Vatten är bra. Vatten i sommarvärmen är ännu bättre. Vanligtvis behöver du cirka 1,5–2 l vatten om dagen – det motsvarar cirka 6 vanliga glas.

Din kropp består av 60 procent vatten och i stort sett alla processer i kroppen är beroende av att du får i dig tillräckligt mycket vätska.

Självklart kan du släcka törsten i annat än vatten, men en av de stora fördelarna med vatten är att det innehåller 0 kalorier.

Läs också: Dricker du tillräckligt mycket vatten? Kolla vårt snabbtest här

SUNDA SOMMARTIPS

Häll smak i glaset. Blir vatten trist i längden glider det kanske ner enklare om du ger det lite smak. Testa t ex myntablad, saft från en halv apelsin eller skivor av ekologisk citron, gurka eller ingefära.

Gör det enkelt. Står det ett glas vatten vid sidan av dig är sannolikheten att du dricker det mycket större än om du måste avbryta det du håller på med, resa dig och gå till en vattenkran. Ha därför alltid ett glas vatten – eller en flaska – nära dig.

Varannan vatten. Bestäm för dig själv att varje gång du dricker alkohol, läsk eller kaffe, ska du också dricka ett glas vatten. Det får de flesta av oss att dricka mer vatten – och troligen också lite mindre av allt annat.

Nainen tekee lihastreeniä nurmikolla

6. Gör en styrkeövning om dagen

Effekten av träningen blir förstås inte lika stor som om du deltar i ett timmeslångt träningspass på gymmet. Men träningen du får gjord är mycket bättre än den som inte blir av.

Vilka styrkeövningar du gör är helt upp till dig, men här får du lite inspiration.

7 förslag till effektiva styrkeövningar

 • Diagonallyft
 • Situps
 • Armhävningar
 • Utfall
 • Plankan
 • Squats
 • Plankan med armlyft

Älskar du superkorta träningspass?
Kolla vår mikroträning med träningsprogram på 1, 5 och 10 minuter här

Är du osäker på hur du ska göra en övning?
Kolla på dem här i I FORMs stora träningsbibliotek

Gör så här

Välj en övning och gör så här:

 • Gör dagens övning i 45 sek.
 • Ta en paus i 10 sek.
 • Upprepa 2 gånger.

Älskar du superkorta träningspass?
Kolla vår mikroträning med träningsprogram på 1, 5 och 10 minuter här