Grodskinnsmelon – piel de sapo

Låt dig inte avskräckas av det grönfläckiga utseendet på grodskinnsmelonen med skal och kärnor. Bakom det grova skalet döljer sig det saftigaste och krispigaste melonköttet.

Grodskinnsmelon

DEN HAR ETT SKAL SOM EN PADDA – men förtjänar mycket kärlek för sitt saftiga och söta inre.

© iStock

Den är inte särskilt vanlig i Sverige – och det är synd. Den avlånga, grönfläckiga och knubbiga spanska melonen är faktiskt en trevlig bekantskap.

Den ser lite ut som en padda på utsidan, men inuti är fruktköttet ljust, gulgrönt och inte minst sött och saftigt. Den grodskinnsmelonen är därför en utmärkt törstsläckare en varm sommardag.

Läs även I FORM:s Melonguide: Söta och nyttiga juicebomber

grodskinnsmelon - piel de sapo i fält

GRODSKINNSMELON ELLER PIEL DE SAPO, är vanlig i Sydeuropa.

© iStock

Grodskinnsmelonen är mycket lik honungsmelon i smaken. Prova att äta den till en lätt och proteinrik lunch med mycket tonfisk, citron, vitlök och en skvätt olja. Smaken passar också bra till rökt kött och fisk eller till bär.

Eftersom grodskinnsmelon inte är särskilt vanligt förekommande i Sverige får man leta länge efter den i de flesta recept. Du kan dock enkelt ersätta honungsmelon eller cantaloupe med grodskinnsmelon i en av de många goda salladerna med melon, t ex melonsallad med jordgubbar, rucola och parmesan.