Cantaloupe – melonernas drottning
Cantaloupemelonen har en stark smak – och den innehåller några extra vitaminer och mineraler jämfört med andra meloner. Läs mer om denna vackra orangea frukt här.
Cantaloupemelonen har en stark smak – och den innehåller några extra vitaminer och mineraler jämfört med andra meloner. Läs mer om denna vackra orangea frukt här.
Den anses vara den finaste av de söta melontyperna: Cantaloupemelonen med sitt vackra och färgglada fruktkött.
Den är lite kraftigare i smaken än de flesta andra meloner, och den innehåller också extra näringsämnen i form av kalium och C-vitamin.
Du känner igen den på den runda formen och skalet, som antingen är prytt med ett vackert nätmönster eller gröna ränder. Cantaloupen kan också ha så kallade vårtor på skalet, medan fruktköttet är grönaktigt eller helt orange.
Kolla in det här – det är faktiskt en av de hälsosammaste melontyperna.
Cantaloupe är till exempel den mest kalium och C-vitamin-rika melonen. Den är rik på vitamin A och antioxidanter, inklusive karotenoider som kan ge dina kinder en vacker sommarglöd. Det är för övrigt karotenoidernas färgämne som ger melonen dess vackra orange färg.
Dess låga fruktsockerhalt och svårsmälta fibrer gör den också till ett säkrare fruktval om du har en känslig mage.
Läs mer om meloner: Vilken är nyttigast?
Meloner är en av de mer kalorifattiga frukterna, och cantaloupe är inget undantag. Den innehåller 36 kalorier per 100 gram.
Läs också: Topp 3: Här är de nyttigaste frukterna
Näringsinnehåll | Per 100 g cantaloupe |
---|---|
Energi | 36 kalorier |
Protein | 1 g |
Fett | 0,2 g |
Kolhydrater | 8 g |
Kostfibrer | 1 g |
Källa: DTU
Titta efter dessa fem faktorer när du undviker övermogna eller omogna.
Melonens söta fruktkött är perfekt för desserter som fruktsallad och glass. Prova att puréa cantaloupemelonen med äggvita, honung och vanilj och frys in blandningen för en oemotståndlig sorbet.
Du kan också gräva ut små melonbollar med en glasskopa, vilket ser ganska coolt ut i både sallader och gammaldags våfflor.
Sist men inte minst smakar cantaloupe utmärkt när den mixas till en kyld soppa med ingefära, apelsinjuice och chili.
Här har vi samlat ett gäng goda recept med cantaloupe. Smaklig måltid!
Om du ännu inte har öppnat din cantaloupemelon kan du förvara den i rumstemperatur. Den håller sig i upp till 2 veckor.
När du har öppnat din cantaloupe-melon ska du förvara den i kylskåpet. Slå in den i plastfolie eller i en lufttät behållare så håller melonen i ca 1 vecka i kylen.
Kom alltid ihåg att skölja din melon innan du skär den. På så sätt undviker du att kontaminera fruktköttet med virus eller bakterier från skalet.
Lär dig mer om meloner med I FORMs guide med sju nyttiga meloner.