Cantaloupe – melonernas drottning

Cantaloupemelonen har en stark smak – och den innehåller några extra vitaminer och mineraler jämfört med andra meloner. Läs mer om denna vackra orangea frukt här.

Cantaloupemelon på ett fat

CANTALOUPEMELON – Den runda melonen är full av saft och kraft.

© iStock

Den anses vara den finaste av de söta melontyperna: Cantaloupemelonen med sitt vackra och färgglada fruktkött.

Den är lite kraftigare i smaken än de flesta andra meloner, och den innehåller också extra näringsämnen i form av kalium och C-vitamin.

Du känner igen den på den runda formen och skalet, som antingen är prytt med ett vackert nätmönster eller gröna ränder. Cantaloupen kan också ha så kallade vårtor på skalet, medan fruktköttet är grönaktigt eller helt orange.

1 Är cantaloupe-melonen nyttig?


Kolla in det här – det är faktiskt en av de hälsosammaste melontyperna.

Cantaloupe är till exempel den mest kalium och C-vitamin-rika melonen. Den är rik på vitamin A och antioxidanter, inklusive karotenoider som kan ge dina kinder en vacker sommarglöd. Det är för övrigt karotenoidernas färgämne som ger melonen dess vackra orange färg.

Dess låga fruktsockerhalt och svårsmälta fibrer gör den också till ett säkrare fruktval om du har en känslig mage.

Läs mer om meloner: Vilken är nyttigast?

2 Hur många kalorier finns det i cantaloupe-melon


Meloner är en av de mer kalorifattiga frukterna, och cantaloupe är inget undantag. Den innehåller 36 kalorier per 100 gram.

Läs också: Topp 3: Här är de nyttigaste frukterna

3 Näringsinnehåll i cantaloupe


Näringsinnehåll Per 100 g cantaloupe
Energi 36 kalorier
Protein 1 g
Fett 0,2 g
Kolhydrater 8 g
Kostfibrer 1 g

Källa: DTU

4 Så vet du om en cantaloupe är mogen


Titta efter dessa fem faktorer när du undviker övermogna eller omogna.

Färgen

En mogen cantaloupe ska ha den karakteristiska vackra gul-orange färgen. En omogen melon är mer grönaktig i färgen.

Stjälken och botten

Stjälken ska ha fallit av. Om den sitter kvar kan det vara ett tecken på att melonen har plockats för tidigt och inte är färdig att äta.

Bäst är om det finns en liten fördjupning där stjälken har suttit. Det är ett tecken på att den har varit mogen och därför är lätt att plocka.

Du kan också prova att ge melonen en lätt knuff på undersidan, mittemot den sida där stjälken sitter. Melonens yta ska kunna tryckas in en aning och sedan fjädra tillbaka. Om den är helt hård är den inte mogen än. Om det finns en fördjupning efter ditt tryck är den övermogen.

Doften

Lukta på din melon, helst där stjälken har suttit.

Den ska lukta sött och lätt, medan en mer kladdig söt lukt kan vara ett tecken på att den är övermogen.

Tyngden

Det betyder inte att du ska välja den största cantaloupen, utan snarare den som känns mest tung för sin storlek.

Precis som när du väljer en vattenmelon.

Ljudet

Försök att skaka din cantaloupe medan du håller den mot örat. Om det rasslar kan det tyda på att kärnorna har lossnat från väggen – ett tecken på att den är övermogen.

5 Så här använder du cantaloupe


Melonens söta fruktkött är perfekt för desserter som fruktsallad och glass. Prova att puréa cantaloupemelonen med äggvita, honung och vanilj och frys in blandningen för en oemotståndlig sorbet.

Du kan också gräva ut små melonbollar med en glasskopa, vilket ser ganska coolt ut i både sallader och gammaldags våfflor.

Sist men inte minst smakar cantaloupe utmärkt när den mixas till en kyld soppa med ingefära, apelsinjuice och chili.

cantaloupe-melon kugler skæres ud

KUGLERUNDE, FLOTTE – og lige til at servere i en skål eller bruge som pynt.

© iStock

6 Recept med cantaloupe-melon


Här har vi samlat ett gäng goda recept med cantaloupe. Smaklig måltid!

Melonsallad med prosciutto i en tallrik
© wichmann+bendtsen

Melonsallad med jordgubbar, rucola och parmesan

Härlig sommarsallad – den ser fantastisk ut och smakar fantastiskt.
Se receptet här

Kålsallad med honungsmelon, hallon och kål
© wichmann+bendtsen

Spetskålssallad med cantaloupe, melon och ärtor

Sommarens godaste ingredienser blandas i en sallad som landar bra i magen.
Se receptet här

sallad med cantaloupe och prosciutto
© wichmann+bendtsen

Melonsallad med prosciutto, pinjenötter och bulgur

Cantaloupe smakar fantastiskt med den salta prosciutton och de feta pinjenötterna. En melonsallad som går hem hos många.
Se receptet här

yoghurt med melon
© wichmann+bendtsen

Yoghurt med cantaloupe och hemlagad granola

Den söta melonen är pricken över i:et på din yoghurt med hemgjord granola.
Se receptet här

7 Vad är det bästa sättet att förvara melon?


Om du ännu inte har öppnat din cantaloupemelon kan du förvara den i rumstemperatur. Den håller sig i upp till 2 veckor.

När du har öppnat din cantaloupe-melon ska du förvara den i kylskåpet. Slå in den i plastfolie eller i en lufttät behållare så håller melonen i ca 1 vecka i kylen.

Kom alltid ihåg att skölja din melon innan du skär den. På så sätt undviker du att kontaminera fruktköttet med virus eller bakterier från skalet.

8 Älskar du melon? Kolla I FORMs melonguide


Lär dig mer om meloner med I FORMs guide med sju nyttiga meloner.