Bitter-melon – helt sin egen
Bittermelon har använts i kinesisk medicin i tusentals år och är, ja, ganska bitter. Dess distinkta smak gör den till ett exotiskt tillskott i en asiatisk wok – läs mer om den vårtiga frukten här.
Bittermelon har använts i kinesisk medicin i tusentals år och är, ja, ganska bitter. Dess distinkta smak gör den till ett exotiskt tillskott i en asiatisk wok – läs mer om den vårtiga frukten här.
Medan de flesta andra meloner har en söt och mild smak, vinner bittermelon på något helt annat. Den är, som namnet antyder, ganska bitter i smaken.
Melonen är mycket populär i Asien, Afrika och Indien, medan den är mindre vanlig på nordliga breddgrader. Du ska inte förvänta dig att hitta den i din vanliga mataffär, men du kan ha turen att hitta den i små grönsakshandlare i storstäderna. Den kallas också bittergurka.
Bittermelon har ett ojämnt gröngult skal, ser ut som en skrynklig gurka och är egentligen en grönsak som är släkt med zucchini – och den finns i många olika former och storlekar.
De vanligaste är den kinesiska sorten, som är 20–30 cm lång, avlång och ljusgrön, och den indiska sorten, som är smalare med spetsiga ändar och en yta täckt av taggiga "tänder".
Som de flesta meloner innehåller bitter melon vitamin A och vitamin C.
De flesta människor föredrar att äta melonen när den är ung och grön och mindre bitter. Ju mognare den är, desto mer gulorange blir skalet – och desto beskare är den. Även fröna ändrar färg, från vitt till rött.
Unga skott och blad kan ätas som grönsaker, ungefär som man använder färska spenatblad.
Om du vill minska bitterheten kan du blötlägga den råa, uppskurna frukten i kallt vatten.
En snabb Google-sökning på bittermelon kan vara en ganska förvirrande upplevelse – och det kan vara svårt att komma till en bestämd slutsats om huruvida bitter melon kan vara skadlig i vissa fall eller vid överdriven konsumtion. På samma sätt som det kan vara svårt att säga något definitivt om dess effekt som medicinalväxt.
Viss forskning visar att den kan vara gynnsam mot diabetes och cancer – samtidigt varnas det för att melonen kan vara skadlig om man är gravid eller ammar, och att särskilt fröna kan orsaka magbesvär vid överdriven konsumtion.
Söta, saftiga och hälsosamma – läs mer om de mest populära melonerna här: