Päronmelon – full av nyttiga fibrer

Det är inte utan anledning som päronmelonen har fått sitt namn. Den är formad som ett päron, smakar som ett päron och är fullproppad med nyttigheter.

Päronmelon hel och skivad

DEN LILLA PÄRONMELONEN är inte så vanligt förekommande i Sverige. Använd den till exempel som ett exotiskt inslag i en brunch.

© iStock

Melonpäron, pepino, melonpäron, quechua – den äggformade päronmelonen har många namn.

Den lilla melonen växer på en växt som tillhör familjen nattskuggor, så botaniskt skiljer den sig från de andra melontyperna.

Smaken är en korsning mellan melon och päron – mild och delikat. Men den kan också ha inslag av gurka – därav namnet pepino, som betyder gurka på spanska.

Päronmelonen odlades ursprungligen i de sydamerikanska Anderna, men odlas nu över hela världen. Den lilla melonen är ca 13 cm lång och 7 cm i diameter, inte mycket större än ett gåsägg. Skalet har en vacker gul färg med en antydan till lila.

Päronmelon på buske

PÄRONMELONEN HÄRSTAMMAR FRÅN ANDERNA, där den växer på en buskig planta som kan bli upp till 1 meter hög.

© iStock

Vad används päronmelon till?


Den mycket milda smaken gör att päronmelon passar bra i fruktsallader med frukter som har en rikare smak.

Den passar också bra till fisk- och kötträtter, i en chutney eller som förrätt till smakrika kötträtter som bresaola.

Du kan också äta den som den är, kanske med lite citronsaft. Det är ett fräscht och gott mellanmål, och samtidigt får du ett tillskott av kostfiber, jod och C-vitamin.