Så slipper du vitlöksdoften

Älskar du vitlök men inte vitlöksdoften som stannar kvar resten av dagen, kommer det goda nyheter här ...

Vitlöksandedräkt

VITLÖKSANDEDRÄKT Hoppsan! Åt du lite för mycket vitlök igår finns det hjälp att hämta här.

© iStock

Ska du sitta i jobbmöte i en liten konferenslokal med dina kollegor, eller kyssa din partner med gott samvete när du kommer hem från jobbet, så uppskattar de troligen om du skippar vitlöksdressingen till lunch. Tills nu.

För här kommer ett knep som kan neutralisera den värsta vitlöksdoften.

Enligt forskare på Ohio State University ska du bara tugga på äpple eller sallad, antingen ihop med vitlöken eller efteråt. Det tar bort vitlöksdoften. Inom 30 minuter är du luktfri.

Du ska dock inte vänta för länge med att ta ”motgiftet”. För om vitlöken kommer ner i magen så åker den ut i blodet, och då är loppet kört, oavsett hur många äpplen du äter till eftermiddagskaffet. Det händer på några få minuter.

LÄS OCKSÅ: Vad är vitlök bra för?

Andra tips mot vitlöksandedräkt

Det finns även andra matvaror som sägs ha en dämpande effekt på vitlöksandedräkt. Du kan t ex äta spenat ihop med vitlöken, dricka mjölk till eller tugga på lite färsk persilja efter att du har ätit vitlök.

Lyckas du ändå inte bli av med vitlöksdoften så kan du ändå glädja dig åt vitlökens alla nyttigheter. Två klyftor om dagen kan t ex sänka ditt blodtryck, samtidigt som vitlök sägs kunna förebygga cancer i magsäcken.