Hur använder jag spirulina?

Den gröna mikroalgen som kan köpas som pulver, är proppfull av näringsämnen.

En kvinna som doserar spirulinapulver i en mixer

SPIRULINA – Protein, järn och B12-vitamin. Det är bara några av de näringsämnen som den gröna algen innehåller.

© gettyimages

Om du googlar spirulina kommer du få upp massor av artiklar om den blågröna hälsoprodukten, och människor som lovordar den. Ska man tro hajpen finns det inga gränser för vinsterna med att äta den berömda mikroalgen.

Men trots att det låter frestande med en genväg till viktminskning, en boost av immunförsvaret och naturlig rynkbehandling, är det långtifrån allt du kan läsa om spirulina, som backas upp av vetenskapliga bevis.

Lär dig mer om mikroalgen och få tips till hur du kan använda den.

Läs mer om spirulina:

1 Vad är spirulina?


Spirulina är en blågrän mikroalg, som innehåller massor av näringsämnen och kan användas i matlagning.

Konsistens

SPIRULINA – Som du kan se här ser bara ut so en gröt.

© iStock
Finns i olika varianter

Spirulina finns både som färsk, som pulver eller som små, gröna piller.

2 Vad är spirulina bra för?


Något som vetenskapen dock med säkerhet har slagit fast, är det anmärkningsvärda näringsinnehållet: Spirulina har till och med skickats i NASA-astronauternas lunchpaket när de är på rymduppdrag, bland annat för att den innehåller ett mycket kalcium, järn, magnesium och vitamin B12, som annars oftast finns i animalisk mat.

Och så är den en ren proteinbomb. I torkad form innehåller spirulina nämligen över 60 procent protein – ja, det finns faktiskt ingen annan känd råvara med ett lika koncentrerat proteininnehåll. Dessutom innehåller den stora mängder av de vik- tiga omega-3-fettsyror som man annars inte kan få från växtriket.

Næringsindhold

Näringsinnehåll i spirulinapulver

per 100 g

  • Fett: 0,7 g
  • Kolhydrater: 13 g
  • Kostfibrer: 8,1 g
  • Protein: 68 g
  • Salt: 0,85 g

3 Vad smakar spirulina?


Du kommer troligen uppleva att smaken påminner lite om tång, men mer svavelaktig.

Att kalla den god är nog att ta i, men spirulinas goda egenskaper gör ändå mikroalgen värd att experimentera med i matlagningen.

4 Kan man köpa färsk spirulina?


I de nordiska länderna säljs de som pulver eller små, gröna piller, medan man i Mexiko och flera andra länder kan köpa färsk spirulina, som har en mjuk och våt, nästan flytande konsistens som kan bredas på bröd eller hällas i en drink.

Farm

SPIRULINA – Här på bilden ser du hur spirulina odlas.

© iStock

5 Finns det några biverkningar med spirulina?


Det finns inga direkta biverkningar med att äta spirulina, men du bör ändå hålla dig till det dagliga intaget på högst 5–15 g, eftersom spirulina innehåller mycket jod.

Spirulina har antiinflammatoriska egenskaper och ett högt innehåll av kalium, ungefär lika mycket som natrium, vilket innebär att om du är i riskzonen för högt blodtryck så kan spirulina vara värt att testa som alternativ saltkälla.

6 Vad man kan ha spirulina i?


Spirulina smakar inte så mycket, så den kan blandas i nästan vad som helst.

*KÄLLA: Ole G. Mouritsen, professor emeritus vid Institutey för Livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns Universitet

Artikeln publicerades i I FORM nr 08/2023