Hur använder jag spirulina?
Den gröna mikroalgen som kan köpas som pulver, är proppfull av näringsämnen.
Den gröna mikroalgen som kan köpas som pulver, är proppfull av näringsämnen.
Om du googlar spirulina kommer du få upp massor av artiklar om den blågröna hälsoprodukten, och människor som lovordar den. Ska man tro hajpen finns det inga gränser för vinsterna med att äta den berömda mikroalgen.
Men trots att det låter frestande med en genväg till viktminskning, en boost av immunförsvaret och naturlig rynkbehandling, är det långtifrån allt du kan läsa om spirulina, som backas upp av vetenskapliga bevis.
Lär dig mer om mikroalgen och få tips till hur du kan använda den.
Spirulina är en blågrän mikroalg, som innehåller massor av näringsämnen och kan användas i matlagning.
Något som vetenskapen dock med säkerhet har slagit fast, är det anmärkningsvärda näringsinnehållet: Spirulina har till och med skickats i NASA-astronauternas lunchpaket när de är på rymduppdrag, bland annat för att den innehåller ett mycket kalcium, järn, magnesium och vitamin B12, som annars oftast finns i animalisk mat.
Och så är den en ren proteinbomb. I torkad form innehåller spirulina nämligen över 60 procent protein – ja, det finns faktiskt ingen annan känd råvara med ett lika koncentrerat proteininnehåll. Dessutom innehåller den stora mängder av de vik- tiga omega-3-fettsyror som man annars inte kan få från växtriket.
Du kommer troligen uppleva att smaken påminner lite om tång, men mer svavelaktig.
Att kalla den god är nog att ta i, men spirulinas goda egenskaper gör ändå mikroalgen värd att experimentera med i matlagningen.
I de nordiska länderna säljs de som pulver eller små, gröna piller, medan man i Mexiko och flera andra länder kan köpa färsk spirulina, som har en mjuk och våt, nästan flytande konsistens som kan bredas på bröd eller hällas i en drink.
Det finns inga direkta biverkningar med att äta spirulina, men du bör ändå hålla dig till det dagliga intaget på högst 5–15 g, eftersom spirulina innehåller mycket jod.
Spirulina har antiinflammatoriska egenskaper och ett högt innehåll av kalium, ungefär lika mycket som natrium, vilket innebär att om du är i riskzonen för högt blodtryck så kan spirulina vara värt att testa som alternativ saltkälla.
Spirulina smakar inte så mycket, så den kan blandas i nästan vad som helst.
*KÄLLA: Ole G. Mouritsen, professor emeritus vid Institutey för Livsmedelsvetenskap vid Köpenhamns Universitet
Artikeln publicerades i I FORM nr 08/2023