Så undviker du att äta för mycket

Händer det ofta att du äter för mycket? Kolla in vår guide som hjälper dig att äta hälsosamt i rätt mängder. Välj bland 5 effektiva metoder här.

Kvinna skopar upp grönsaker på sin tallrik vid en buffé

MIDDAGEN ÄR SERVERAD! Ett bra knep för att undvika för många kalorier på tallriken är att börja med allt det gröna. Låt det fylla minst hälften av tallriken.

© iStock

Om du är en typisk svensk finns det en stor chans att du äter för mycket. Och oavsett om det du stoppar i munnen är hälsosamt eller inte, så leder för mycket mat till övervikt.

Läs också: Därför har du svårt att hålla vikten

Om du behöver hjälp med att få ett bättre grepp om vad du lägger på tallriken – och hur mycket – har vi tagit fram den här portionsguiden. Vi tillhandahåller 5 effektiva metoder, som alla hjälper dig att äta hälsosamt i rätt mängder.

Om det är någon tröst så kan vi berätta att du definitivt inte är ensam om det här problemet. Tvärtom är det så. Fler och fler svenskar blir överviktiga.

Läs också: Väger du för mycket? Kontrollera ditt BMI här

För mycket mat

"Vi äter för mycket mat. Det är ett som är säkert. Så länge vi kan se att fetman ökar i befolkningen kommer det in för mycket mat jämfört med vad vi förbränner", säger kostforskaren Sisse Fagt.

Läs också: Hungrig, mätt eller övermätt?

Du känner säkert till riskerna med att äta för mycket mat.

"Vi blir överviktiga och ökar därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa typer av cancer", understryker Sisse Fagt.

Läs också: Spara tid och ät nyttigare med meal prep

Stora portioner

För mycket mat kan intas på flera sätt. Kanske äter man för stora portioner vid måltiderna, kanske småäter man för mycket, eller kanske sätter man ihop sin kost på ett olämpligt sätt.

Läs också: Hur mycket mat ska jag beräkna per person?

Kostforskaren Sisse Fagt är inte i tvivel om var man ska leta efter orsakerna till danskarnas viktuppgång. Nämligen livsmedelsindustrin.

"Det vi äter mer av är oftast inte råvaror, utan ultraprocessade produkter. Och under många år har det funnits en trend mot större portionsstorlekar. Det kanske håller på att förändras lite nu, men särskilt inom snabbmat, som vi äter allt mer av, ser vi mycket stora portioner", understryker hon.

Läs också: Forskning – så här skadlig är ultraprocessad mat

Storleken är inte den enda nackdelen med ultraprocessad mat, som inkluderar produkter som färdigmat, kallskuret, kex och godis.

"Dessa produkter är ofta fullproppade med energi, vilket ökar risken för överätning och därmed övervikt", säger Sisse Fagt.

Läs också: Så många kalorier innehåller en pizza

Kostrådgivning kan hjälpa dig på vägen

Den stora frågan är hur man som konsument undviker att äta för mycket och kanske framför allt för mycket av fel saker?

Här rekommenderar kostforskaren de officiella kostråden.

"Om man följer kostrekommendationerna kommer den genomsnittlige svensken att gå ner i vikt."
— Kostvaneforskare Sisse Fagt

"Det beror inte minst på att kostråden skulle innebära att man inte skulle få i sig de mängder alkohol, chips, godis, läsk, glass och tårta som många konsumerar", förklarar Sisse Fagt.

Läs också: Dietisten – så här tar du dig ur godisfällan

Satsa på hälsosamt och mättande

Det är inte bara vad du INTE äter som påverkar. Det är också viktigt att äta hälsosam och mättande mat.

"Om du äter mycket grönsaker, fullkorn, fisk och baljväxter är det också mer sannolikt att du håller dig mätt och inte blir så lätt frestad av alla ohälsosamma produkter", betonar nutritionisten.

Om du behöver en hjälpande hand för att få bättre koll på hur mycket du får i dig, så hjälper vi dig med ett antal olika metoder nedan. Det gäller både de officiella kostråden och I FORMs specifika kostplaner med recept.

5 metoder: Lär dig att äta hälsosamt i rätt mängder


Nedan länkar vi till 5 specifika verktyg som hjälper dig att äta hälsosammare och antingen gå ner i vikt eller behålla en hälsosam vikt. Det finns dock skillnader i hur mycket de olika metoderna guidar dig och hur mycket du måste tänka och planera själv.

Kolla in metoderna, bedöm hur mycket hjälp du behöver och välja den metod som passar dig bäst.

1 Använd konkreta kostplaner för viktminskning


Lämpligt för dig som:

  • vill gå ner i vikt och behöver ett tydligt ramverk för att organisera dina måltider.

Vad är det?

Du får fyra kostplaner att välja mellan här – med antingen 1300-1400 kcal, 1500 kcal, 1600-1700 kcal eller 1800 kcal.

Det kan vara frestande att välja en lågkalorikost för att du vill gå ner i vikt snabbt, men den blir också svårare att följa och ger mindre energi. Var realistisk och ta hänsyn till din aktivitetsnivå när du väljer vilken kostplan du ska följa.

Vår kaloriräknare kan hjälpa dig att räkna ut hur många kalorier du behöver för att uppnå den viktminskning du vill ha. Den kan också tala om hur många kalorier du behöver äta för att behålla din nuvarande vikt.

SÅ HÄR SER DIN MIDDAG UT den första kvällen på en av I FORMs kostplaner om du väljer att använda våra recept. På bara 30 minuter kan du servera en god bakad torsk med bönfritters och en matig sallad.

© wichmann+bendtsen

Alla kostplaner levereras med detaljerade veckoplaner med förslag och recept för veckans alla måltider. Detta kan vara till stor hjälp om du inte är van att själv sätta ihop hälsosamma måltider.

Veckoplanerna ser till att du får en hälsosam och varierad kost, men du bestämmer själv om du följer den slaviskt eller om du väver in andra rätter i din kost helt eller delvis. Det viktigaste är att rätterna följer riktlinjerna i kostplanen.

Läs också: Så här använder du I FORMs kostplaner

2 Få kontroll över dina portioner med Portionsguiden


Lämpligt för dig som:

  • är osäker på hur stora portioner du ska äta om du vill gå ner i vikt, men inte behöver recept eller en helt fast kostplan.

Vad är det?

I FORMs Portionsguide lär dig hur du kan optimera dina måltider med rätt näringsämnen i rätt mängd.

Guiden bygger på 5 riktlinjer och ett stort diagram som du fritt kan använda för att komponera varje huvudmåltid enligt följande:

  • En proteinkälla
  • En källa till fett
  • En källa till grova kolhydrater
  • En källa till grönsaker eller frukt

Läs också: Hur mycket potatissallad per person? Få svaret här

Sammansatt foto med kvarg, mandel, havre och blåbär

DET ÄR DAGS FÖR FRUKOST med livsmedel från var och en av de fyra grupperna i Portionsguiden. Kvarg från proteingruppen + mandel som fettkälla + blåbär från frukt- och gröntgruppen + havregryn som grova kolhydrater.

Den här sammansättningen av dina måltider gör att du håller dig mätt och belåten under lång tid, så att du inte så lätt faller för onyttiga alternativ.

3 Lär dig att äta hälsosamt hela livet med 6 principer


Lämpligt för dig som:

  • är redo för en varaktig livsstilsförändring och vill lära dig att äta hälsosamt för gott.

Vad är det?

Det här är ett kostprogram som lär dig att äta hälsosamt under 8 veckor.

Programmet bygger på 6 hälsosamma och enkla principer som du kan följa. En av dem är t ex att du ska äta grönsaker vid varje måltid under dagen.

Händer som hackar kål, kål i ett kök

SE FRAM EMOT massor av goda grönsaker till alla dina måltider på vårt kostprogram "Ät sunt – för alltid". När du väl har börjat kommer du inte att kunna klara dig utan dem igen.

© Jakob Helbig

Du får förslag på hälsosamma frukostar, nyttiga luncher och middagar, men du kan enkelt skapa dina egna måltider utifrån principerna.

Läs också: Ät sunt för alltid med 6 hälsosamma principer

Efter 8 veckor är målet att de nya hälsosamma vanorna ska ha blivit bra rutiner som du inte kan leva utan i din vardag.

4 Ät hälsosamt med de officiella kostråden


Lämpligt för dig som:

  • inte behöver en detaljerad kostplan, utan bara vill ha några allmänna riktlinjer för att äta hälsosammare.

Vad är det?

De officiella kostråden är Livsmedelsverkets rekommendationer för en hälsosam kost som även tar hänsyn till klimatet.

Kvinna fyller vatten i en glaskanna

SLÄCK TÖRSTEN I VATTEN – är en av de officiella kostråden. Om du följer dem kan du spara en hel del kalorier.

© Jakob Helbig

Om du följer de officiella kostråden kommer du, enligt Livsmedelsverket, att tillgodose ditt behov av vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen, gör det lättare för dig att hålla en hälsosam vikt och minskar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar.

De svenska näringsrekommendationerna utgår från de nordiska näringsrekommendationerna, NNR. Livsmedelsverket tar sedan utifrån rekommendationerna fram kostråd för befolkningen. De officiella kostråden bygger på en evidensbaserad grund.

De officiella kostråden

  • Ät mycket växtbaserat, varierat och inte för mycket – Generellt sett bör du satsa på grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.
  • Ät mer grönsaker och frukt – Sikta på 600 gram frukt och grönsaker per dag och 100 gram baljväxter.
  • Ät mindre kött – välj baljväxter och fisk – Håll dig till 350 g kött per vecka, undvik särskilt processat kött och kött med mer än 10 % fett. Ät i stället 100 g kokta baljväxter per dag och 350 g fisk per vecka.
  • Ät mat med fullkorn – Ät minst 75 g fullkornsprodukter per dag. Bra val är havregryn, fullkornsrågbröd, fullkornsknäckebröd, fullkornspasta och råris. Leta efter Nyckelhålet, som är en märkning för produkter med mer fullkorn och fibrer och mindre eller nyttigare fett och mindre socker och salt.
  • Välj vegetabiliska oljor och mejeriprodukter med låg fetthalt – Leta efter oljor som rapsolja och olivolja. Välj fermenterade mjölkprodukter med max 1,5 procent fett och ostar med max 17 procent fett (30+). Begränsa mejeriprodukter som smör och grädde.
  • Ät mindre av det söta, salta och feta – Begränsa intaget av godis, choklad, läsk, kakor, chips och liknande till max 5 nävar per vecka. Använd osaltade nötter och mandlar som ett hälsosamt mellanmål. När du köper snabbmat eller take-away, välj produkter som grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och fisk.
  • Släck törsten med vatten 1-1 ½ liter vätska är tillräckligt för de flesta. Dra ner på alkoholen.

Läs mer om kostråden här

5 Lägg upp mat efter tallriksmodellen


Lämpligt för dig som:

  • har en god uppfattning om vilka ingredienser du ska äta, men behöver en snabb metod som hjälper dig att dosera de olika livsmedelsgrupperna på ett hälsosamt sätt till dina huvudmåltider.

Vad är det?

Det finns olika tallriksmodeller, men gemensamt för dem alla är att du använder din tallrik som en visuell guide när du lägger upp maten. På så sätt får du i dig grönsaker, stärkelse och proteiner i lämpliga mängder.

2 populära tallriksmodeller

Tallriksmodell, Y-modell

Y-tallriksmodellen

Y-modellen är för dig som vill få vägledning till att äta hälsosamt och samtidigt behålla din vikt.

Här är mängden grönsaker lika stor som mängden stärkelse, dvs potatis, ris, pasta eller bröd.

Tallriksmodellen, T-modell

T-tallriksmodellen

T-modellen är ett hjälpmedel för dig som vill äta hälsosamt och gå ner i vikt.

Här får du mer grönsaker och mindre stärkelse än i Y-modellen. Det innebär att en måltid med samma ingredienser ger dig färre kalorier med den här modellen.

Kom ihåg lite nyttigt fett

Oavsett vilken tallriksmodell du väljer är det viktigt att du också får i dig hälsosamma fetter till dina huvudmåltider.

Om din proteinkälla är fet fisk, t ex lax, får du redan i dig nyttigt fett, men annars kan du lägga till avokado, nötter, frön eller en dressing/pesto med oliv- eller rapsolja.

Små knep för nyttiga portioner

Satsa på mättande grönsaker

Grönsaker innehåller få kalorier och om du väljer grönsaker med högt fiberinnehåll hjälper de dig att bli mätt på ett hälsosamt sätt. Du hittar massor av fibrer i alla sorters kål, rotfrukter och ärtor.

Köp mindre tallrikar

Det här knepet har länge funnits i många matsalar, så varför inte göra samma sak i ditt eget hem? De flesta av oss tenderar att fylla vår tallrik, oavsett hur stor den är, så idén med mindre tallrikar verkar uppenbar. Forskarna är inte överens om effekten, men du kan prova och sedan bestämma dig för bara en portion.

Drick vatten före måltiden

Två glas vatten en halvtimme före en måltid kan få dig att äta lite mindre. En tidigare studie med överviktiga personer tyder på det. Deltagarna i den brittiska studien delades in i två grupper; en grupp som drack en halv liter vatten 30 minuter före varje huvudmåltid och en grupp som inte gjorde det. Båda grupperna fick samma instruktioner om en hälsosam livsstil. Efter 12 veckor hade gruppen som drack vatten före måltiderna gått ner 1,2 kg mer i vikt än kontrollgruppen.

Lämna kastrullerna i köket

Lägg upp maten på tallriken innan du sätter dig vid bordet. När maten är utom synhåll ska du inte ta en extra portion bara för att maten ligger där.

Lägg upp sallad och andra grönsaker först

På så sätt undviker du att pasta och kött plötsligt tar upp hela din tallrik. Låt allt grönt ta upp hälften av tallriken.

Ät långsamt

Ta god tid på dig med dina måltider. Tugga maten ordentligt och lägg ner besticken efter varje tugga. Det tar cirka 15–20 minuter från det att du börjar äta tills du känner dig mätt.