Dietisten: Så här tar du dig ur godisfällan

Kära dietist, Jag äter oftast hälsosam mat till lunch och middag, men jag har däremot absolut ingen självdisciplin när det står en godisskål på bordet. Vad kan jag göra åt det?

kvinna stoppar fingrarna i godisskålen

GODIS – är svårt att hålla fingrarna från

© Getty

En bra serie på teven, en filt och så skålen med godis. Känner jag igen mig?

Yes, sir! Vi har bokstavligt talat fått kärleken till den söta smaken med modersmjölken. Vi förknippar det med trygghet och mys. På kort sikt lindrar socker också allt från hjärtesorg till stress, så det är inte så konstigt att det är svårt att hålla tassarna från godisskålen.

Socker är inte giftigt, och i begränsade mängder skadar det oss inte alls. Problemet är att när vi äter för mycket av det (och många av oss gör det) kan godiset lätt göra att vi går upp i vikt, och inte minst skicka vårt blodsocker på en berg-och-dalbana som dränerar oss på energi.

Så Här får du några tips som kanske får dig att äta lite färre sötsaker, och kanske till och med ersätta dem helt. Och så vill jag tacka dig för frågan, för jag tror vi är många som berörs av just det här ämnet. Statistiken här till höger talar sitt tydliga språk.

3 TIPS

Tips 1: Till vardags...

... så försök hålla dig från att äta godis helt. Då kan du istället äta lördagsgodis eller fika på söndagen. Inför en fast godisdag per vecka, som du troligen hade som barn. Det är en enkel riktlinje, som ofta fungerar bättre än förbud. Föreställ dig att du aldrig mer får äta godis, omöjligt va? Då är det bättre att längta till lördagens sura vingummin!

Tips 2: När du handlar...

... så gör det inte på tom mage, för när hungern gnager i magen är det mycket lättare att frestas till impulsköp. Och det vi köper har på ett eller annat sätt en tendens att även bli uppätet. Handla gärna på förmidagen om du har möjlighet, för då är vår viljestyrka ofta starkast. Köp aldrig godis att “ha på lager”, trots att det kanske är mängdrabatt i butiken. Har du ett godisskåp, så gör dig av med det!

Tips 3: När sötsuget

dyker upp...
... så ge dig själv en tidsfrist på 10 min. Använd pausen till att fundera på om det kommer göra dig glad att äta godiset nu, eller om du kommer att ångra dig efteråt. Vill du fortfarande äta godiset efter 10 minuter, så njut av det med gott samvete och utan att gräma dig över det senare.

Alternativ till godis

Är det egentligen socker din kropp vill ha? Här får du 6 alternativ när ditt sockersug beror på att...

... du har tråkigt

Gör något fysiskt. Ta en promenad eller res dig och gör några änglahopp. Det avleder din uppmärksamhet, så att du glömmer ditt sötsug.

... du har något att fira

Ta en massage, gå på bio eller ta nya profilbilder framför ett vackert körsbärsträd – bara din fantasi sätter gränserna här. Gör en lista över små, inte ätbara saker du kan ägna dig åt när du vill fira något.

... du ska ha fredagsmys

Ha en ersättare klar, t ex jordgubbar doppade i choklad, melonskivor, en smoothie, lite popcorn, hembakade frallor eller liknande.

... magen kurrar

Godispåsen är ingen bra lösning om du faktiskt är hungrig. Om du snart ska äta mat, så håll ut. Är det långt kvar tills nästa huvudmål så ät lite plockgrönsaker eller nötter.

... du är ledsen

Ofta blir resultatet av en stor chokladkaka bara att du blir ännu mer ledsen. Fundera istället på vad som faktiskt skulle göra dig gladare – inte bara de följande 5 minuterna, utan i flera timmar, t ex att träffa eller ringa en vän.

... du kör på autopilot

Inför en (annan) rutin där du brukar äta godis. Ta t ex en promenad efter maten om det är då du brukar vara mest sugen, ställ en skål morötter på vardagsrumsbordet om det är då du brukar äta osv.