Här är världens bästa sovställning – och den sämsta

Rätt sovställning ger bättre sömn, mindre magsyra och en starkare rygg. Här kan du se hur du ska ligga när du sover.

26 februari 2016

Rekommendationen är att vuxna ska sova 7–8 timmar per natt. Dock spelar det stor roll hur du ligger när du sover. Vi ger dig den bästa sovställningen – och den sämsta.

Den bästa sovställningen: Sov på rygg

Den överlägset bästa sovställningen är att ligga på rygg och sova. När du sover på ryggen minskar det risken för ryggsmärtor, sura uppstötningar, rynkor och så är det bättre för brösten.

Förklaringen är att ställningen gör det lättare att hålla en neutral position för ditt huvud, nacke och ryggrad. Du undviker alltså att tvinga ryggraden att göra extra kurvor i ryggen, och det förebygger ryggbesvär. Sömn på ryggen förebygger också rynkor, då det inte finns någon kudde som pressar ihop huden i ansiktet. Är du kvinna får även dina bröst optimalt stöd när du ligger på ryggen. Det förhindrar att brösten hänger.

 

Den näst bästa sovställningen: Sov på sidan

Den här ställningen är bra för att förebygga rygg- och nacksmärtor, eftersom den håller din rygg utsträckt. Samtidigt minskar den risken för sura uppstötningar och snarkningar under graviditet.

Nackdelen med att sova på sidan är att det kan ge rynkor, eftersom ansiktet vilar mot kudden eller madrassen. Samtidigt saknar brösten stöd, vilket kan få dem att hänga.

Den sämsta ställningen: Sov på magen

Föreställ dig att du ska titta över din vänstra axel i en timme. Det skulle givetvis kännas ganska obehagligt. Föreställ dig då hur det skulle bli för din rygg om du tittade över din axel åtta timmar per dag året runt – för det är precis det som händer när du sover på magen.

Det är inte svårt att föreställa sig att det skulle öka risken för rygg- och nacksmärtor, då du inte kan hålla ryggraden i en neutral position. En annan negativ effekt av att sova på magen är att du trycker ner ansiktet i kudden och det kan ge rynkor. Är du kvinna kommer dessutom brösten att sakna stöd.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar