Varför blir jag alltid så trött efter lunch?

Egentligen var du pigg innan lunchen, men när du är tillbaka efter en halvtimmes lunch kommer tröttheten smygande. Här får du förklaringen och även 3 tips som hjälper dig att hålla ögonen öppna.

Kvinna sitter trött vid datorn

Usch, hur ska jag lyckas ta mig igenom resten av dagen?! Lugn bara, tröttheten kan motverkas.

© iStock

Forskarna kallar det post-lunch dip

Det är helt naturligt att ögonlocken blir blytunga när du ätit lunch och det fortfarande är ett par timmar kvar av arbets­dagen. Tillståndet kallas i vetenskapskretsar för ”post lunch dip” och innebär att du ungefär sju timmar efter att du har gått upp återigen känner behovet av att krypa ner under täcket.

Det fenomenet är gemensamt för människor i hela världen och beror på vår dygnsrytm. Under ett dygn har kroppen nämligen två perioder då sömn­hormonet melatonin ökar och får dig att känna dig tröttare. Oftast är det runt två–tre på natten och i mindre utsträckning 12 timmar senare, det vill säga ett par timmar efter lunch.

Även om du sover hela natten betyder det inte att du får nog med djupsömn. Läs här hur många timmars djupsömn du behöver och hur du vet att du fått tillräckligt.

7 timmar efter att du har gått upp så blir du trött

Exempel på post-lunch dip

6:30 - Du går upp

12:00 - Du äter lunch

13:30 - Du blir dåsig (post-lunch dip)

3 tips som ger tröttheten en match

Drick kaffe ungefär vid lunch, eftersom kaffets uppiggande effekt dröjer upp till 2 timmar.

Du kan dricka ditt kaffe med gott samvete. Här får du 11 sunda fördelar med att dricka kaffe.

Gå i trappor när tröttheten dyker upp. Utöver den rent uppiggande effekten så får du samtidigt motionerat lite.

Visste du att det faktiskt är mer effektivt att ta trapporna än att dricka kaffe när du är eftermiddagstrött? Men det är inte enda anledningen till att ta trapporna, här får du 8 andra fördelar.

Ta en powernap om du kan. Så lite som 20 minuter räcker för att ge din hjärna ny energi utan att du blir groggy, eftersom du inte kommer ner i djupsömn.

Ännu bättre är det om du dricker kaffe innan tuppluren. Kaffe kan nämligen optimera din powernap.

LÄS OCKSÅ: Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?