Kvinnan ligger i sängen och titta på klockan
© iStock

Vet du EXAKT vilken tid du bör gå till sängs?

Om man vill vakna pigg och utvilad, så saknar det definitivt inte betydelse vilken tid man går och lägger sig. Forskarna har nu hittat svaret på EXAKT när man bör gå och lägga sig.

3 maj 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen / Aktiv Träning

Det kan vara lockande att se klart en film på teven sent på kvällen, eller läsa de senaste nyheterna på nätet. Men om du vill vakna pigg och utvilad, så bör du nog skippa de vanorna.

Det finns nämligen en mycket specifik tidpunkt, då du bör lägga ifrån dig allt vad du har för händerna och hoppa i säng. Tidpunkten beror på vilken tid du ska upp nästa morgon – men det innebär definitivt inte att det bara är att plussa på tiden med 8 timmar.

Sömnens cykler

Sömnen fungerar nämligen i form av flera cykler med både REM-sömn och icke-REM-sömn. REM står för Rapid Eye Movements, och innebär att ögonen gör små rörelser som indikerar att man drömmer, och att hjärnan är vaken medan resten av kroppen fortfarande sover.

Varje cykel består av fyra faser som var och en varar i ca 90 minuter, och under en natt bör du hinna med ca 5–6 cykler. Det är inte bra om du vaknar mitt i en sömncykel och därför bör du på förhand räkna ut vilka tidpunkter det är bäst för dig att gå till sängs.

Räkna ut din sovtid

Rent tekniskt innebär det att om du exempelvis vill vakna klockan 06:30, så kommer tidpunkterna 22:46 eller 00:16 vara optimala tidpunkter att somna på. Om du ska kliva upp klockan 07:00, så är klockan 23:16 eller 00:46 de bästa tidpunkterna att somna på.

I Sömn-miniräknaren kan du själv mata in den tidpunkt då du ska vakna – och sedan få fram de bästa tiderna för dig att gå till sängs på för att du ska vakna pigg och utvilad.

Godnatt! 

Det är individuellt hur många timmars sömn vi behöver. Kolla här hur mycket sömn just DU behöver.

I FORM tipsar:

Få koll på din sömn med Active Fit Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som detta Active Fit Tracker kan bland annat mäta hur många timmars djup och lätt sömn du får, och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte riktigt vet hur bra vi sover – och om vi sover tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn god? Med aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker kan du få koll på din sömn.

Klockan registrerar hur djupt eller oroligt du sover hela natten. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under din huvudkudde hela natten för att kunna följa din sömn.

Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du får en komplett överblick över din sömn.

Få aktivitetsarmband med sömnanalys till extrapris!

Nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att hålla koll på din sömn har aktivitetsarmbandet även dessa funktioner:
  • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen.
  • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
  • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
  • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
  • Vanlig klocka – med alarmfunktion, i en enkel och feminin design som är bekväm att ha på sig.

Active Fit Trackeren har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar 935 kronor!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se vad din nya Active Fit Tracker kan göra:

Active Fit Tracker håller koll på både din aktivitetsnivå och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den tillhörande mobilappen. Så får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar