Öva på att somna när du vill, med det här knepet

En god natts sömn är essentiellt för hälsan och sömnlöshet är därför inte bara irriterande, utan även skadligt för dig. Slipp långa vakna nätter med det här smarta lilla knepet.

Kvinna som sover

SVÅRT ATT SOMNA? Här är knepet som skickar dig till drömmarnas land

© iStock

Sömnlöshet är skadligt för hälsan men många lider dessvärre av långa vakna nätter. Det kan finns många skäl till att man har svårt att somna; fel matvanor innan sängdags, för mycket skärmtittande eller stress. Oavsett orsaken kan du lyckligtvis slippa sömnlösheten genom att använda "4,7,8-metoden". Metoden är en andningsövning som förbereder kropp och hjärna på att det är dags att sova.

4,7,8-metoden

Innan du börjar övningen placerar du din tungspets precis där tandköttet möter framtänderna. Här ska tungan vara placerad under hela övningen. Metoden går ut på att du andas in genom näsan i 4 sekunder. Därefter håller du andan i 7 sekunder och till sist andas du ut genom näsan i 8 sekunder. Detta upprepar du 4 gånger.

Det är individuellt hur många timmars sömn vi behöver. Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

Därför fungerar det

4,7,8-metoden fungerar genom att det speciella andningsmönstret skickar en mängd kemikalier till hjärnan samt sänker din puls. De 7 sekunderna då du håller andan fyller du dina lungor med luft och låter den sprida sig till resten av kroppen. De 8 sekunderna då du andas ut är den viktigaste delen av övningen och räkna noga tills du bemästrar tekniken här. Genom att upprepa övningen kväll efter kväll kommer du lugnt och stilla att träna upp dig själv till att somna på kommando. Ju längre du har tränat på tekniken, desto snabbare somnar du.

God natt!

Även om du sover hela natten betyder det inte att du får nog med djupsömn. Läs här hur många timmars djupsömn du behöver och hur du vet att du fått tillräckligt.

Newsletter background