Så påverkar sommartid kroppen

När vi ställer fram klockan samtidigt som vi plockar ut trädgårdsmöblerna den sista söndagen i mars, förlorar vi samtidigt en timmes nattsömn. Men betyder en timmes mindre sömn verkligen så mycket för oss? Få svaret här!

Trött kvinna tittar på väckarklockan efter byte till sommartid

SOMMARTID 'Neeej, är det redan morgon?' Bytet till sommartid kan kännas tufft, men det finns saker du kan göra för att underlätta förändringen.

© iStock

Sommartid betyder ljusare kvällar. Men när klockan går från 01:59 till 03:00 natten till den sista söndagen i mars, förlorar vi också en timmes sömn.

En timme mindre under täcket låter inte så mycket, men hur påverkar det egentligen kroppen? Och ligger det över huvud taget någon sanning i att vissa är påverkade i flera dagar? Det ger vi dig svar på här.

FAQ om sommartid

Vad gör övergången till sommartid med kroppen?

Även om vi bara förlorar en timme när vi byter normaltid mot sommartid, är de 60 minuterna inte helt utan betydelse. När vi sover en timme mindre stör det nämligen vår dygnsrytm, kroppens inre klocka, som bl a styr vår hormonutsöndring, ämnesomsättning och andra fysiologiska processer i kroppen.

Det är dock stor individuell skillnad på hur vi påverkar av skiftet till sommartid, och för de flesta har det ingen betydelse. Här har vi samlat några av de hälsomässiga konsekvenser som övergången till sommartid kan för med sig:

Sommartid kan ge sämre humör

Är ditt sinne kolsvart dagarna efter bytet till sommartid, kan för lite sömn vara förklaringen. Det är inte heller onormalt att vara mer lättirriterad eller spänd i umgänget med andra människor, eller att din samarbetsförmåga är kan vara försämrad.

Sommartid kan försämra din koncentrationsförmåga

”Koncentrera dig nu,” får du kanske säga till dig själv flera gånger den första arbetsdagen efter övergången till sommartid. Förmågan att hålla fokus försämras nämligen när vi byter till sommartid. Undersökningar har också visat att antalet trafikolyckor ökar när vi har gått över till sommartid – jämfört med veckan före och efter, då vi har vant oss vid den nya dygnsrytmen.

Det är dock inte bara din koncentrationsförmåga som tar skada av övergången till sommartid. Detsamma gäller din inlärningsförmåga och ditt minne. Har du bara förlorat en timmes sömn är dock förändringen sannolikt på en marginell nivå.

Sommartid gör dig mindre effektiv

När du är trött är du också mindre produktiv, samtidigt som du oftare handlar på impuls på jobbet, finns det studier som tyder på. En undersökning från Penn State University i USA har visat att vi lägger mer tid på privat internetsurfing på jobbet dagen efter bytet till sommartid.

Sommartid kan höja stressnivån

Att för lite sömn ökar mängden stresshormoner i kroppen och därmed kan få blodtrycket att stiga har varit känt länge. Men flera undersökningar har dessutom pekat på att övergången till sommartid även ökar risken för hjärt-kärl-sjukdomar. 2016 visade ett forskningsprojekt från Michigan University i USA t ex att antalet hjärtinfarkter stiger med 24 procent dagarna efter bytet till sommartid. Omvänt minskar risken när vi ställer tillbaka klockan i oktober.

Vem drabbas värst av sommartiden?

Det finns inga uttalade undersökningar av hur många som påverkas av övergången till sommartid. Vissa är känsligare för det än andra, men de är ändå i minoritet.

Vanligen är övergången till sommartid värst för människor med ett stort behov av att gå och lägga sig och gå upp vid fasta tider. Av samma anledning är barn och A-människor ofta mer påverkade av sommartiden än B-människor, som vanligen är mer flexibla i sin dygnsrytm.

Hur många dagar behöver kroppen för att vänja sig vid sommartid?

En timmes nattsömn mindre kan jämföras med en mild jetlag, som vanligen tar en till två dagar att vänja sig vid.

I grunden påverkas vi dock mycket olika av övergången till sommartid. Vissa kan vara påverkade i flera dagar efteråt – och i värsta fall flera veckor – men de allra flesta märker i stort sett ingenting.

LÄS OCKSÅ: Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Hur förbereder jag mig bäst på sommartid?

Brukar du känna dig extra trött när du har ställt om klockan kan du förbereda dig på sommartiden genom att gå och lägga dig en kvart tidigare tre–fyra dagar innan. Två dagar innan kan du gå i säng en halvtimme tidigare och dagen innan kan du hoppa i säng 45 minuter tidigare. På det viset skapar du en bättre övergångsfas.

Se också till att få lite extra dagsljus när du vaknar på söndag morgon. Det hjälper dig nämligen att synkronisera med din nya dygnsrytm.

Sommartid – ställ fram klockan sista helgen i mars.

SOMMARTID Ställ fram klockan sista helgen i mars.

När är det sommartid?

Vi byter till sommartid sista söndagen i mars, då klockorna ställs fram natten mellan lördag och söndag och kl. 02:00 blir till kl 03:00. Sommartiden varar till den sista söndagen i oktober, då vi går tillbaka till vintertid.

Sommartiden startar alltså kommande år:

  • Sommartid 2022: Natten mellan lördagen den 26 mars och söndagen den 27 mars
  • Sommartid 2023: Natten mellan lördagen den 25 mars och söndagen den 26 mars
  • Sommartid 2024: Natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars
  • Sommartid 2025: Natten mellan lördagen den 29 mars och söndagen den 30 mars
  • Sommartid 2026: Natten mellan lördagen den 28 mars och söndagen den 29 mars
  • Sommartid 2027: Natten mellan lördagen den 27 mars och söndagen den 28 mars
  • Sommartid 2028: Natten mellan lördagen den 25 mars och söndagen den 26 mars
  • Sommartid 2029: Natten mellan lördagen den 24 mars och söndagen den 25 mars
  • Sommartid 2030: Natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars
Vintertid – ställ tillbaka klockan sista helgen i oktober.

VINTERTID Ställ tillbaka klockan sista helgen i oktober.

När slutar sommartiden?

Vi byter tillbaka till vintertid (eller normaltid, som det egentligen heter) den sista söndagen i oktober, då klockorna ställs tillbaka natten mellem lördag och söndag, och kl. 03:00 blir till kl. 02:00.

Här slutar sommartiden de kommande åren:

  • Sommartid slut 2022: Natten mellan lördagen den 29 oktober och söndagen den 30 oktober
  • Sommartid slut 2023: Natten mellan lördagen den 28 oktober och söndagen den 29 oktober
  • Sommartid slut 2024: Natten mellan lördagen den 26 oktober och söndagen den 27 oktober
  • Sommartid slut 2025: Natten mellan lördagen den 25 oktober och söndagen den 26 oktober
  • Sommartid slut 2026: Natten mellan lördagen den 24 oktober och söndagen den 25 oktober
  • Sommartid slut 2027: Natten mellan lördagen den 30 oktober och söndagen den 31 oktober
  • Sommartid slut 2028: Natten mellan lördagen den 28 oktober och söndagen den 29 oktober
  • Sommartid slut 2029: Natten mellan lördagen den 27 oktober och söndagen den 28 oktober
  • Sommartid slut 2030: Natten mellan lördagen den 26 oktober och söndagen den 27 oktober

Är det skillnad på sommartid och vintertid?

De allra flesta föredrar övergången till vintertid (normaltid) i oktober framför bytet till sommartid i mars, eftersom vi då får en timme extra. Även om blotta tanken på en timme extra under täcket får de flesta att le, är det dock inte nödvändigtvis det bästa för kroppen och vår dygnsrytm när sömnen blir manipulerad.

En dansk registerstudie baserad på 18 års data har t ex visat att antalet människor som får diagnosen depression ökar med åtta procent månaden efter övergangen till vintertid. En möjlig förklaring kan vara att dagsljuset ”flyttas” från eftermiddagen till morgonen, då de flesta har mindre nytta av dagsljuset.

Källor: Mikael Rasmussen, sömnexpert, Dagens Medicin, Köpenhamns universitet, livescience.com, m fl