Kvinna som inte kan somna gömmer sitt huvud under kudden.

Svårt att sova? Kanske är det mobilen som är boven.

© iStock

Mobilen förstör din nattsömn

Därför förstör mobilen din nattsömn och gör det svårt att somna!

29 mars 2017 av Inge Eriksen

Visst är det trevligt att ligga i sängen och kolla Facebook och Instagram och skicka mejl och sms till sina vänner innan du ska sova. Men det är en riktigt dålig vana som du snabbast möjligt bör vänja dig av med. 

Din mobil, och även din datorplatta och dator, förstör nämligen din nattsömn, vilket flera studier visat. En av de senaste studierna är från University of California, där man konkret har undersökt sambandet mellan mobilanvändning och nattsömn.

Resultaten visar att ju mer tid vi spenderar framför skärmen den sista timmen innan vi ska sova, desto längre tid är vi vakna efteråt. I studien kunde man konstatera att för varje extra minut som försökspersonerna använde mobilen innan de skulle sova, tog det dem en halv minut extra att somna.

Dessutom visade studien att för varje extra minut som deltagarna använde mobilen i sängen, minska längden på deras sömn med i genomsnitt fem minuter. 

Läs också: Därför kan du inte hjälpa att du konstant kollar din mobil.

Boven är det blå ljuset

Problemet är det kraftiga blåa ljuset som en elektronisk skärm lyser med. Ljuset signalerar nämligen till hjärnan och kroppen att det är dags att stiga upp. Därmed bromsas produktionen av sömnhormonet melatonin, och du märker inte att du egentligen är trött.

Sömnbrist försvagar immunförsvaret och kan öka risken för en lång rad sjukdomar, så du gör din hälsa en STOR tjänst genom att inte ta med mobilen in i sovrummet – och generellt minska på mobilanvändandet innan du ska sova.

Studien är publicerad i tidskriften Plos One. 

Får du för mycket eller för lite sömn? Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

I FORM tipsar:

Få koll på din sömn med Active Fit Tracker

En god nattsömn är avgörande för hela din hälsa. Men hur gott sover du egentligen? Ett aktivitetsarmband kan ge dig svaret!

Ett aktivitetsarmband som detta Active Fit Tracker kan bland annat mäta hur många timmars djup och lätt sömn du får, och föra en komplett dagbok över din sömn.

Även om vi vet att en god nattsömn betyder allt för vår hälsa och energinivå, är det många som inte riktigt vet hur bra vi sover – och om vi sover tillräckligt länge – på natten.

Får du tillräckligt med sömn? Och är kvaliteten på din sömn god? Med aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker kan du få koll på din sömn.

Klockan registrerar hur djupt eller oroligt du sover hela natten. Och den registrerar precis allt – i motsats till t ex de sömnappar som kräver att mobilen ligger under din huvudkudde hela natten för att kunna följa din sömn.

Trackern synkroniserar trådlöst med appen på din mobil, där du får en komplett överblick över din sömn.

Få aktivitetsarmband med sömnanalys till extrapris!

Nu kan du få aktivitetsarmbandet Active Fit Tracker tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Förutom att hålla koll på din sömn har aktivitetsarmbandet även dessa funktioner:
  • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen.
  • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
  • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
  • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
  • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
  • Vanlig klocka – med alarmfunktion, i en enkel och feminin design som är bekväm att ha på sig.

Active Fit Trackeren har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i porto och expavg. Du sparar 935 kronor!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto.

VIDEO: Se vad din nya Active Fit Tracker kan göra:

Active Fit Tracker håller koll på både din aktivitetsnivå och din sömn. Synkronisera den enkelt via Bluetooth med den tillhörande mobilappen. Så får du snabbt en överblick och en komplett dagbok över din hälsa.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar