Mobilen förstör din nattsömn

Därför förstör mobilen din nattsömn och gör det svårt att somna!

Kvinna som inte kan somna gömmer sitt huvud under kudden.

Svårt att sova? Kanske är det mobilen som är boven.

© iStock

Visst är det trevligt att ligga i sängen och kolla Facebook och Instagram och skicka mejl och sms till sina vänner innan du ska sova. Men det är en riktigt dålig vana som du snabbast möjligt bör vänja dig av med.

Din mobil, och även din datorplatta och dator, förstör nämligen din nattsömn, vilket flera studier visat. En av de senaste studierna är från University of California, där man konkret har undersökt sambandet mellan mobilanvändning och nattsömn.

Guide – så väljer du rätt säng

Resultaten visar att ju mer tid vi spenderar framför skärmen den sista timmen innan vi ska sova, desto längre tid är vi vakna efteråt. I studien kunde man konstatera att för varje extra minut som försökspersonerna använde mobilen innan de skulle sova, tog det dem en halv minut extra att somna.

Dessutom visade studien att för varje extra minut som deltagarna använde mobilen i sängen, minska längden på deras sömn med i genomsnitt fem minuter.

Läs också: Därför kan du inte hjälpa att du konstant kollar din mobil.

Boven är det blå ljuset

Problemet är det kraftiga blåa ljuset som en elektronisk skärm lyser med. Ljuset signalerar nämligen till hjärnan och kroppen att det är dags att stiga upp. Därmed bromsas produktionen av sömnhormonet melatonin, och du märker inte att du egentligen är trött.

Sömnbrist försvagar immunförsvaret och kan öka risken för en lång rad sjukdomar, så du gör din hälsa en STOR tjänst genom att inte ta med mobilen in i sovrummet – och generellt minska på mobilanvändandet innan du ska sova.

Studien är publicerad i tidskriften Plos One.

Får du för mycket eller för lite sömn? Kolla här hur mycket sömn just DU behöver