De kan köpas överallt och tar udden av dina smärtor. Men vad gör smärtstillande medicin egentligen med kroppen, och vad är bäst till vilka smärtor? Vi har kikat närmare på de populäraste huvudvärkstabletterna.
När huvudet dunkar, ryggen knakar, eller knäet bråkar så är det skönt att lindra smärtorna med ett litet piller. I genomsnitt öppnar vi pillerburken två gånger i veckan och de små lindrande tabletterna är både lättillgängliga och snabbverkande.
Kanske förknippar du inte alls de smärtstillande värktabletterna med ”riktig medicin” eftersom du kan köpa dem receptfritt i både snabbköpet och på macken. Det förändrar dock inte att Treo, Panodil och Ipren är medicin som du bara bör ta i begränsad omfattning.
Pillren är förvisso harmlösa om du håller dig till rekommenderad dos och inte tar dem för många gånger i veckan. Ändå är smärt stillande medel den vanligaste orsaken till akut förgiftning i hemmet, liksom du vid överdriven förbrukning efter en viss tid kan riskera att få allvarliga biverkningar, som blödande magsår och allvarliga skador på levern.
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om smärtstillande:
Smärtlindring har varit känt och använt sedan antiken, då man upptäckte att björkbark gav en smärtstillande effekt. I slutet av 1800-talet kom en tysk kemist på att effekten beror på ämnet acetylsalicylsyra. Det fick läkemedelsföretaget Bayer att utveckla Aspirin, och det blev snabbt en stor succé över hela världen.
Efter att ha dominerat marknaden av smärtstillande medicin i 60 år, fick acetylsalicylsyra konkurrens av två nya ämnen, paracetamol och ibuprofen, som vi i dag bäst känner igen i Alvedon och Ipren. Man kan gott säga att acetylsalicylsyra förlorade tävlingen, för idag rekommenderar läkare främst paracetamol vid värk, eftersom det har mycket färre biverkningar och dessutom tar ner feber.
Gemensamt för aktiva substanser som acetylsalicylsyra, paracetamol och ibuprofen är att de först och främst fungerar ute i kroppen. Här förhindrar de att ett sår på fingret eller en trasig muskelfiber utlöser de biokemiska signalsubstanser som berättar för hjärnan att det gör ont. Samma signalsubstanser bidrar till att ge feber eller inflammation och därför fungerar en del smärtstillande preparat även på annat än bara smärtor.
Tvärtom är det med ämnet kodein som du dock bara kan få på recept. Det utvinns av opiumvallmon och ingår i morfinfamiljen. Trots att det inte är alls så kraftfullt fungerar det liksom morfin direkt i hjärnan. Därför finns det en viss risk att man utvecklar ett beroende av ämnet.
Vilken typ av värktabletter ska jag välja?
Det alltid klokt att analysera orsaken till smärtan innan du försöker jaga bort den med piller. Huvudvärk efter för mycket rödvin är självförvållat och kan därför uppfattas som att kroppen signalerar att du bör dricka mindre. Tvärtom kan smärtor i kroppens rörelse apparat förhindra dig att ha en normal vardag och behöva lindras.
Precis som med smärtor är det också stor skillnad på medicinen som dämpar den. Vissa är bättre mot feber, andra mot huvudvärk. Det finns många olika typer av smärtstillande produkter, men alla innehåller en av tre aktiva ämnen. Det handlar om:
- Paracetamol
Paracetamol är effektivt vid feber och lindriga smärtor, men är inte bra om du har en inflammation.
Tabletterna ska sväljas med vatten, och det finns i stort sett inga biverkningar.
Det rekommenderas att du undviker paracetamol om du har leverskador eller en hög alkolholförbrukning.
Acetylsalicylsyra kan vara rätt val om du har lindriga smärtor, men är mindre effektivt mot feber och inflammation.
Dessutom har acetylsalicylsyra en blodförtunnande effekt.
Du bör alltid ta det i samband med en måltid, men undvika det om du har magsår, astma, bristande lever- eller njurfunktion, är gravid eller tar blodförtunnande medicin.
Kan jag äta värktabletter när utgångsdatumet har passerat?
Det är ingen fara att äta smärtstillande piller som har passerat bäst före-datum med sex till tolv månader. Det är dock inte säkert att pillren fungerar som önskat eftersom de aktiva substanserna kan ha brutits ner.
Kan jag dricka alkohol när jag har tagit smärtstillande?
Alkohol och smärtstillande medicin bryts båda ner i levern som därför får kämpa stenhårt om de intas samtidigt. Det kan göra att ämnena blir kvar längre i kroppen och därigenom får en större effekt. Smärtstillande preparat med ibuprofen kan dessutom göra dig lite trött, en effekt som kan förstärkas av ett samtidigt intag av alkohol.
Kan jag ta smärtstillande om jag ska träna?
Att träna med smärtstillande medicin i kroppen är som att kapa kontakten med kroppens varningslampor utan att ta bort orsaken till smärtorna. Det kan leda till överbelastning och därmed förvärra smärtan ytterligare.
Kan jag ta smärtstillande om jag har träningsvärk?
Tar du ett piller varje gång du är öm kan det leda till en överkonsumtion eftersom muskelsmärtor ofta varar i flera dagar. Vissa smärtstillande, som ibuprofen och acetylsalicylsyra, dämpar samtidigt inflammation, det vill säga den process som reparerar och återuppbygger muskler efter träning. Forskarna misstänker därför att dessa smärtstillande preparat kan minska effekten av din träning.
Kan jag äta smärtstillande om jag har smärtor som gör det svårt att somna?
Det är mycket viktigt att du får en god nattsömn. Om smärtorna håller dig vaken kan ett par piller därför vara ett bra sätt att få lindring innan du går till sängs, men det får inte bli en vana! Prova alternativ som egenmassage, avspänningsövningar eller ett varmt bad.
Kan jag äta värktabletter när jag är gravid?
Den enda formen av smärtstillande som rekommenderas till gravida och ammande kvinnor är paracetamol, som tryggt kan användas i begränsad omfattning. Som gravid bör du dock alltid överväga andra lösningar på dina smärtor och bara ta paracetamol som en sista utväg.