Super-övningen som ger dig en stark core

Drömmer du om en stark mage? Den här övningen är superbra, för den är effektivt och samtidigt så enkel att göra att alla kan vara med.

Kvinna gör magövning på träningsboll

Är du redo för en liten utmaning? Testa den här övningen, som verkligen sätter fart på magmusklerna.

© Jakob Helbig

Dina övre magmuskler kommer att bli glada nu. Med superövningen ‘Swiss ball crunch' får de nämligen effektiv träning, som dessutom är enkel att göra.

Du kan göra den här övningen hemma på vardagsrumsgolvet. Det kräver bara att du har en träningsboll – och det är ju lätt att skaffa sig. Det är nämligen en jättebra träningsredskap, särskilt om du saknar inspiration eller utmanande magövningar.

Fördelen med att utföra övningen på träningsbollen är att du kan luta dig långt bak och få en stor böj i ryggen. Det ger alltså ett större rörelseutslag än om du gör övningen på ett plant golv. Samtidigt kräver bollen att du använder extra muskelkrafter till att hålla balansen. De två sakerna tillsammans gör övningen härligt effektiv – precis som vi vill ha den.

Det finns dock många övningar att göra, och det som är särskilt bra med den här är att den samtidigt ät enkel att utföra. Tekniken är enkel och träningsbollen är skön, så kanske har du hittat din nya favorit?

Se här nedanför hur du utför magövningen

Kvinde laver swiss ball crunch

Svårighetsgraden för övningen är låg, men utbytet är högt, för du har möjlighet att röra dig långt bakåt på bollen och samtidigt måste du hålla balansen.

Så här gör du

  1. Lägg dig med ryggen på en träningsboll. Den nedre delen av din rygg och den övre delen av din rumpa ska röra vid bollen. Dina fötter ska vara placerade brett isär och dina knän böjda, så att du inte tappar balansen under övningen. Placera dina händer bakom öronen.
  2. Luta dig tillbaka så att din rygg böjs längst med bollen. Tänk på att dina revben och ditt bäcken ska komma så långt ifrån varandra som möjligt. Krumma sedan ryggen så mycket du kan. Revbenen och bäckenet ska nu så nära varandra som möjligt. Din länd ska ha kontakt med bollen hela tiden så att du inte kommer upp helt till sittande.

Repetitioner

  • Gör 8-12 repetitioner. Ta en minuts paus och repetera i 3-4 set.
De mest lästa artiklarna just nu

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background